Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Μόνιμο τατουάζ και μακιγιάζ: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι

Μόνιμο τατουάζ και μακιγιάζ: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι



 ένα μόνιμο τατουάζ ή μακιγιάζ στο δέρμα σας είναι σοβαρή και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Το μόνιμο τατουάζ, που στα ελληνικά ονομάζεται επίσης δερματοστιξία, μένει για πάντα στο δέρμα σας. Δημιουργείται με τη βοήθεια βελόνας και μελανιού διαφόρων χρωμάτων.

Η βελόνα εισάγει το μελάνι στο δέρμα σας. Πρέπει να ξέρετε, ότι μερικά από τα μελάνια που χρησιμοποιούνται για το μόνιμο τατουάζ είναι τα ίδια με αυτά που χρησιμοποιούνται για τη βαφή αυτοκινήτων και για εκτυπώσεις.

Πολλά από τα εν λόγω μελάνια δεν έχουν ελεγχθεί για την ασφάλειά τους. Επίσης δεν υπάρχουν μελάνια, που έχουν πάρει έγκριση, για εισαγωγή τους στο δέρμα, από τους αρμόδιους οργανισμούς, όπως για παράδειγμα το FDA (Food and Drug Administration) των ΗΠΑ.

Υπάρχουν αναφορές για αλλεργικού τύπου αντιδράσεις σε άτομα, που έκαναν μόνιμα ή προσωρινά τατουάζ στο δέρμα τους.

Ποια είναι τα διάφορα είδη τατουάζ;


-Τα μόνιμα τατουάζ: Με μια βελόνα εισάγεται στο δέμα χρωματισμένο μελάνι δημιουργώντας έτσι μόνιμες αλλοιώσεις (σχέδια, γράμματα).

-Το μόνιμο μακιγιάζ: Στην ουσία πρόκειται για ένα μόνιμο τατουάζ που μοιάζει με μακιγιάζ, όπως αυτό που γίνεται στα φρύδια, στις γραμμές των χειλών ή με τη χρήση του μολυβιού ματιών και ρουζ.

-Το τατουάζ με χέννα: Σε αυτό το τατουάζ χρησιμοποιείται η φυσική χρωστική ουσία χέννα και δεν χρειάζεται βελόνα. Το χρώμα διατηρείται για 2-3 εβδομάδες. Η ουσία χέννα δεν έχει έγκριση για χρήση στο δέρμα, αλλά μόνο για τη βαφή των μαλλιών.

-Αυτοκόλλητα τατουάζ: Πρόκειται για αυτοκόλλητες ταινίες ή ετικέτες που τοποθετούνται στο δέρμα. Διαρκούν μόνο για μερικές μέρες και μπορούν να φύγουν από το δέρμα με πλύσιμο και τρίψιμο. Τα εν λόγω αυτοκόλλητα πρέπει να περιέχουν μόνο χρωστικές ουσίες που έχουν έγκριση για χρήση σε καλλυντικά δέρματος.

Ποιοι είναι οι λόγοι που κάνουν κάποιο να κάνει τατουάζ ή μόνιμο μακιγιάζ στο δέρμα του;

Οι διάφοροι λόγοι, που αναφέρονται και οι οποίοι οδηγούν τους ανθρώπους στο να θέλουν να κάνουν μόνιμα τατουάζ στο δέρμα τους, περιλαμβάνουν:

-Επιρροή που πηγάζει από κοινωνικές αλληλεπιδράσεις ή που έχουν σχέση με την κουλτούρα.

-Ελκυστικότητα, δηλαδή θεωρείται ότι το τατουάζ είναι κάτι καλό, που αρέσει σε αυτόν που θα το έχει και που αυξάνει την ελκυστικότητά του.

- Η απώλεια των φρυδιών.

- Η επανόρθωση μιας φυσικής εμφάνισης σε σημεία του σώματος, όπως το πρόσωπο ή το στήθος, που αλλοιώθηκαν μετά από επεμβάσεις ή άλλους λόγους.

- Δυσκολίες τοποθέτησης μακιγιάζ εξαιτίας ιατρικών καταστάσεων.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Η μόλυνση: Οι μολύνσεις είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες εάν χρησιμοποιούνται ακατάλληλες ή ακάθαρτες βελόνες. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αποτελούν μια μεγάλη απειλή οι μεταδιδόμενες σοβαρές μολύνσεις, ιδιαίτερα από επικίνδυνα μικρόβια, όπως οι ιοί της ηπατίτιδας Β και HIV που προκαλεί το AIDS.

Η αλλεργία: Είναι δυνατόν ο οργανισμός σας να είναι αλλεργικός σε μια από τις ουσίες που χρησιμοποιούνται στο τατουάζ σας. Αυτό είναι σπάνιο, αλλά είναι σε θέση να προκαλεί σοβαρά προβλήματα. Υπάρχουν αναφορές μεγάλου αριθμού ανθρώπων που υπέστησαν άσχημες αντιδράσεις, λόγω συγκεκριμένων παρτίδων χρωστικών ουσιών. Αναφέρονται επίσης γυναίκες, που υπέστησαν σοβαρές παραμορφώσεις.

Εξογκώσεις ή οζίδια: Σε μερικές περιπτώσεις μπορούν να δημιουργηθούν μικρές μάζες, οζίδια ή εξογκώσεις στην περιοχή, όπου υπάρχει το μελάνι του τατουάζ.

Πρήξιμο ή αίσθηση καψίματος: Σε μερικούς ανθρώπους μπορεί να προκαλείται το αίσθημα καψίματος ή πρήξιμο στο τατουάζ, όταν υποβάλλονται σε μαγνητική τομογραφία (MRI). Αυτό δεν συμβαίνει συχνά και δεν διαρκεί για πολύ.

Τι γίνεται, όταν το τατουάζ, που κάνατε, δεν σας αρέσει πλέον;

-Ακόμη και εάν το τατουάζ σας άρεσε πολύ σε κάποια φάση της ζωής σας και έγινε πολύ καλά, είναι δυνατόν αργότερα να μην το θέλετε.

-Ένας από τους κυριότερους λόγους επιθυμίας για αφαίρεση ενός τατουάζ είναι διότι δεν αρέσει πλέον σε αυτόν που το έχει.

-Πρέπει να ξέρετε, ότι η αφαίρεση ενός τατουάζ δεν είναι εύκολη υπόθεση. Χρειάζονται συνήθως πολλές θεραπείες, κοστίζει πολύ και η αποκατάσταση του δέρματος δεν το επαναφέρει στην αρχική του κατάσταση. Επίσης μπορεί να δημιουργηθούν ουλές ή άλλες ακαλαίσθητες αλλοιώσεις του δέρματος.

Πώς αφαιρούνται τα τατουάζ;

Η αφαίρεση πρέπει να γίνεται από ειδικούς γιατρούς, με εμπειρία στον τομέα. Δεν πρέπει να αφαιρούνται από αυτούς που τα δημιουργούν. Χρησιμοποιούνται διάφοροι μέθοδοι για την αφαίρεση των τατουάζ και δεν επιτυγχάνουν πάντοτε. Το οικονομικό κόστος είναι μεγάλο και μπορεί να χρειαστούν πολλές διαφορετικές θεραπείες. Σε κάθε περίπτωση, εάν θέλετε να αφαιρέσετε ένα τατουάζ, επιβάλλεται να μιλήσετε με το γιατρό σας, για τον καλύτερο τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να προχωρήσετε.

Να θυμάστε ότι:


- Σκεφτείτε το πολύ προσεκτικά και ώριμα προτού κάνετε ένα τατουάζ.

- Τα πλείστα τατουάζ παραμένουν για πάντα, ενώ τα γούστα και ο τρόπος ζωής σας μπορεί να αλλάζουν.

- Η αφαίρεση των τατουάζ και των μόνιμων μακιγιάζ είναι δύσκολη και κοστίζει.

- Κάποτε η αφαίρεση του είναι αδύνατη και απαιτούνται χειρουργικές επεμβάσεις με κίνδυνο ουλών και άλλων δυσάρεστων αλλοιώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου