Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

ο Γ. Στουρνάρας. Αλλαγές στην υπερωριακή απασχόληση ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών




«Η εφαρμογή ενός προσεκτικά σχεδιασμένου, δυναμικού και ευέλικτου, προσαρμοσμένου στην ελληνική δημοσιονομική πραγματικότητα, αλλά και βασισμένου στα βέλτιστα παραδείγματα που τηρούνται στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα διεθνώς, συστήματος αμοιβών βάσει απόδοσης των δημοσίων λειτουργών, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των δημοσίων υπηρεσιών και φορέων».Την άποψη αυτή διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, απαντώντας σε Ερώτηση που είχε κατατεθεί στη Βουλή σχετικά με την αμοιβή που λαμβάνει ο Χ. Θεοχάρης, ως γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων.
Η δήλωση αυτή προδίδει ότι στα σχέδια της κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιήσει και το μισθό ως μέσο ενσωμάτωσης των εργαζομένων στο δημόσιο στις αντιλαϊκές πολιτικές που χαράζουν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου. Αυτή τη γενική κατεύθυνση έρχεται να υπηρετήσει και η «αξιολόγηση» των δημοσίων υπαλλήλων, που θα γίνει με κριτήριο το αν υπηρετούν ή δεν εμποδίζουν την εφαρμογή πολιτικών που πλήττουν και τα δικαιώματα των ίδιων.
Το αποτέλεσμα της «αξιολόγησης» θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για να απολυθεί ένας εργαζόμενος αλλά και ως κριτήριο για τη διαμόρφωση του μισθού του, σύμφωνα με την παραπάνω δήλωση του υπουργού.
Υπενθυμίζεται ότι στην «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2014-2016» (δημοσιοποιήθηκε το Μάρτη του 2014) προωθούνται μια σειρά αλλαγές που στόχο έχουν την αποτελεσματικότερη προσαρμογή του κράτους στα συμφέροντα και τις σύγχρονες ανάγκες των μονοπωλίων.
Στο κείμενο επισημαίνεται πως οι αλλαγές αποσκοπούν, μεταξύ άλλων, «στη στήριξη της ανάπτυξης και στη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας, της διατήρησης της δημοσιονομικής ισορροπίας και της διασφάλισης της σταθερότητας του φορολογικού πλαισίου».
Δηλαδή, στη διαμόρφωση ενός κράτους περισσότερο φιλικού στην «επιχειρηματικότητα», που μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα στον παραγόμενο πλούτο και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού. Στο πλαίσιο αυτού του στόχου, προωθείται και η διαμόρφωση ενός νέου ενιαίου μισθολογίου, που θα περιλαμβάνει σύνδεση των προσλήψεων με τον κρατικό προϋπολογισμό, αναθεώρηση του μισθολογίου, αξιολόγηση των μη μισθολογικών παροχών κ.ά. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το Γενάρη του 2015.
Αλλαγές στην υπερωριακή απασχόληση
Στο μεταξύ, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, η κυβέρνηση αναμορφώνει το καθεστώς της υπερωριακής απασχόλησης για τους υπαλλήλους των φορέων του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, πρώην ΔΕΚΟ και των ΟΤΑ α΄και β΄βαθμού. Με την ίδια απόφαση, προβλέπεται η καταβολή αμοιβής υπερωριακής απασχόλησης και στους προϊσταμένους Διεύθυνσης των φορέων, αναδρομικά από τις 5 Μάη 2014.
Σύμφωνα με την απόφαση, οι ώρες απογευματινής υπερωριακής απασχόλησης των υπαλλήλων σε όλους τους παραπάνω φορείς δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 120 ανά υπάλληλο για το πρώτο εξάμηνο κάθε έτους και τις 120 για το δεύτερο. Το κατά εξάμηνο ανώτατο αυτό όριο των 120 ωρών μπορεί να αυξηθεί έως τις 150 ώρες κατ' άτομο, μόνο σε «εξαιρετικές περιπτώσεις» και με ισόποση μείωση του αριθμού των ωρών του δευτέρου εξαμήνου.
Αλλη διάταξη προβλέπει ότι σε υπαλλήλους υπηρεσιών που λειτουργούν βάσει νόμου όλες τις ημέρες του μήνα ή σε 12ωρη ή σε 24ωρη βάση, ο αριθμός των υπερωριών για νυχτερινή εργασία, όπως και για εργασία τις Κυριακές και τις εξαιρέσιμες μέρες, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 96 ώρες κατά το πρώτο και 96 ώρες κατά το δεύτερο εξάμηνο. Οι ώρες αυτές μπορεί να αυξηθούν μέχρι τις 120 το πρώτο εξάμηνο, με ισόποση μείωση των ωρών του δευτέρου εξαμήνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου