«Η κυβέρνηση είναι σε πλήρη συνεννόηση με τους εταίρους της και μέσα στο Σαββατοκύριακο θα καταρτιστεί η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις και τη Δευτέρα θα σταλεί», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, μετά το πέρας, το βράδυ του Σαββάτου, της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε η απόφαση στο Eurogroup και συγκροτείται ο κατάλογος με τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι εταίροι.
Βάσει της συμφωνίας, η Ελλάδα υποχρεούται να παρουσιάσει μέχρι αύριο, Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου μία πρώτη λίστα μεταρρυθμίσεων, «βασισμένων στην σημερινή διευθέτηση», όπως αναφέρει το επίσημο κείμενο και που οι εταίροι αποσαφηνίζουν ότι με αυτό εννοούν το ισχύον Μνημόνιο.
Στη συνέχεια αυτής της διαδικασίας, την οποία ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης χαρακτήρισε ως κάτι που «δεν είναι πολύπλοκο», οι θεσμοί (όπως είναι ο όρος που συμφωνήθηκε να χρησιμοποιείται αντί εκείνου της «τρόικας», αλλά πάλι αναφέρεται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και στην Ευρωπαϊκή Ένωση), θα γνωμοδοτήσουν εάν αυτή η λίστα μεταρρυθμίσεων «είναι επαρκώς αποτελεσματική ως ένα θεμιτό σημείο εκκίνησης για μία επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης». Η λίστα, ακολούθως, θα εξειδικευτεί και κατόπιν θα συμφωνηθεί από τους θεσμούς μέχρι τα τέλη Απριλίου.
Ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ερωτηθείς μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου αν υπάρχουν κόκκινες γραμμές είτε από την πλευρά της κυβέρνησης ή εκείνης των δανειστών, απάντησε αρνητικά. «Είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα πάρουμε το “ναι” από τους θεσμούς», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, κατά την παρουσίαση από τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών των όσων διημείφθησαν τις τελευταίες μέρες μέσα και γύρω από το Eurogroup της Παρασκευής στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί στις τοποθετήσεις τους επικρότησαν το σημαντικό, όπως είπαν, βήμα που έγινε με την απόφαση που επιτεύχθηκε, και σημείωσαν ιδιαίτερα ότι «για πρώτη φορά μια ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται και κερδίζει σημαντικά οφέλη».
Εν τω μεταξύ, η απόφαση του Eurogroup για την επέκταση της δανειακής σύμβασης κατά 4 μήνες προς την Ελλάδα, απαιτεί την έγκριση των κοινοβουλίων των χωρών-μελών της Ευρωζώνης.
Ήδη, στενός συνεργάτης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, φέρεται να δήλωσε ότι το πιθανότερο είναι πως το γερμανικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει κατ’ αρχήν συμφωνία της Παρασκευής, υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα παρουσιάσει τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε».
«Οι Έλληνες τώρα πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους. Κι εφόσον το κάνουν αυτό, το πρόγραμμα βοήθειας μπορεί να εγκριθεί» είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών στο γερμανικό κοινοβούλιο Φόλκερ Κάουντερ σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα Welt am Sontagg.
«Η Ελλάδα κατάλαβε επιτέλους ότι δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια απέναντι στην πραγματικότητα», σημειώνει επιγραμματικά στη συνέντευξη ο Γερμανός πολιτικός.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου, με επιφύλαξη δέχτηκαν τη συμφωνία και άλλοι Γερμανοί συντηρητικοί βουλευτές, επιμένοντας ότι υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που μένει να γίνει.
«Κάναμε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός αλλά ακόμη δεν φτάσαμε στον τερματισμό» είπε ο Ραλφ Μπρίνκχαους, ο αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών.
«Η Ελλάδα», συνέχισε, «έχασε ένα μέρος της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων εταίρων της τους τελευταίους μήνες. Η παράταση του προγράμματος για τέσσερις μήνες θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση αυτής της εμπιστοσύνης» κατέληξε.
Ο Υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, που θεωρείτο από τα «πιο σκληροπυρηνικά μέλη» του Eurogroup, χαρακτήρισε «καλό συμβιβασμό» την συμφωνία της περασμένης Παρασκευής, θεωρώντας ότι με αυτήν ο κίνδυνος μιας αναγκαστικής εξόδου της Ελλάδα από την Ευρωζώνη, γνωστή και ως Grexit, έχει απομακρυνθεί.
Έλληνας κοινοτικός παράγοντας στην Αθήνα δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η μεταστροφή της στάσης των κοινοτικών εταίρων απέναντι στην Ελλάδα είναι σαφής, «αλλά εξίσου σαφές είναι ότι εάν δεν υλοποιήσουμε όσα δεσμευτήκαμε να κάνουμε, θα βρεθούμε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση».
Πηγή: ikypros/ΚΥΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου