Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε νωρίς το πρωί της Τετάρτης 11 Φεβρουαρίου η κυβέρνηση από τους 162 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Στην ονομαστική ψηφοφορία, που ξεκίνησε λίγο πριν τη μία τα ξημερώματα και αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης υπερψήφισαν οι 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι 13 βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Κατά των προγραμματικών δηλώσεων τάχθηκαν όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΧΑ, Ποτάμι, ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ) δηλαδή συνολικά 137 βουλευτές, ενώ έλειπε και δεν ψήφισε ο γενικός γραμματέας της ΧΑ, Νίκος Μιχαλολιάκος.
«Δεν διαπραγματευόμαστε το Μνημόνιο- αυτό ακυρώθηκε απ' την ίδια την αποτυχία του και την ετυμηγορία του λαού μας. Διαπραγματευόμαστε τη δανειακή σύμβαση και όχι το Μνημόνιο, το οποίο είναι η νομική αποτύπωση του προγράμματος νεοφιλελεύθερης λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης- οι πάνω από 450 εφαρμοστικοί νόμοι» ανέφερε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Ο πρωθυπουργός, επανέλαβε ότι η Ελλάδα ζητά ένα πρόγραμμα-γέφυρα ανάμεσα στο Μνημόνιο και την μεταμνημονιακή εποχή. «Η συμφωνία δεν θα μπορεί να συνοδεύεται από μέτρα λιτότητας, ούτε αφορά νέο δάνειο -όπως διαδίδεται από ξένα ΜΜΕ. Δεν ζητάμε κι άλλα χρήματα. Ζητάμε συγκεκριμένες διευκολύνσεις, όπως π.χ. την επιστροφή των χρημάτων των κερδών των κεντρικών τραπεζών που μας οφείλονται, να αξιοποιήσουμε χρήματα που έχουμε ήδη δανειστεί και βρίσκονται στο ΤΧΣ, ώστε να εξυγιάνουμε το τραπεζικό σύστημα απ' τα κόκκινα δάνεια, την αύξηση του ορίου εντόκων γραμματίων. Ζητάμε τεχνικές διευκολύνσεις, όχι άλλα χρήματα», τόνισε. Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε βέβαιος για την επιτυχή έκβαση της επικείμενης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, ενώ καταφέρθηκε με βαρύτατες αναφορές εναντίον των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, εγκαλώντας τους εκ νέου ότι ζήτησαν μονάχα δίμηνη παράταση του προγράμματος, προκειμένου να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση προβλήματα χρηματοδότησης.
«Ξέρατε πολύ καλά, πως αν υπήρχε δανειακή θωράκιση ως τον Ιούνιο, δεν θα υπήρχε τεχνική δικαιολογία για την στάση της ΕΚΤ, που θέλει να υφίσταται ένα δανειακό πρόγραμμα και όχι μνημονιακό. Εμείς θα εφαρμόζαμε τη λαϊκή εντολή και θα νομοθετούσαμε το πρόγραμμά μας χωρίς να μας εκβιάζει κανείς ότι θα βρεθούμε χωρίς τη στήριξη των τραπεζών. Εσείς σχεδιάσατε ως και την τελευταία λεπτομέρεια τον εκβιασμό της Ελλάδας. Ήταν η τελευταία σας επιλογή, μήπως διασωθείτε εσείς προσωπικά. Παίξατε την Ελλάδα στα ζάρια, μόνο και μόνο για να μην σας καταπιεί η Ιστορία. Αλλά καταλάβετέ το: Η Ιστορία σας έχει ήδη καταπιεί» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Σαμαράς: «Υπάρχει κάτι χειρότερο από την κωλοτούμπα, να πας τη χώρα στα βράχια»
"Όποιος αγαπάει την πατρίδα του θέλει να πετύχει η νέα Κυβέρνηση. Αλλά δεν θα επιτρέψουμε να τεθεί σε κίνδυνο το μέλλον και η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας", ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων. Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε τον φόβο ότι η χώρα μπαίνει σε ασφυκτικό κλοιό οικονομικής απομόνωσης και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν είχε κανένα πρόγραμμα και, παρότι βρήκε στέρεα θεμέλια από την κυβέρνηση της ΝΔ, τώρα βάζει την Ελλάδα σε μεγάλη περιπέτεια.
Όπως τόνισε, η ΝΔ θα στηρίξει κάθε πολιτική στη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν θα αφήσει την Κυβέρνηση να ρίξει την Ελλάδα στα βράχια.
«Μας κάνετε μαθήματα περί διαπραγμάτευσης χρέους. Εγκαταλείπετε το σίγουρο δρόμο και πάτε να κυνηγήσετε χίμαιρες», ανέφερε ο κ. Σαμαράς ο οποίος σχολίασε ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση, καταψήφισε τα πάντα σήμερα λέει ότι το 70% ήταν σωστές μεταρρυθμίσεις.
Ξεχωριστή στιγμή ο τρόπος που ο κ. Σαμαράς σχολίασε την πρόταση για τα ομόλογα με λήξη στο διηνεκές (τα perpetual bonds). «Ουάου!», ήταν το επιφώνημα που δανείστηκε από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο πρώην πρωθυπουργός αποσπώντας τα χειροκροτήματα της κοινοβουλευτικής του ομάδας, αλλά και το χαμόγελο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
"Εμείς δεν πρόκειται να σας υπονομεύσουμε όπως κάνατε εσείς σε κάθε μας προσπάθεια. Προσέξτε μόνο γιατί εσείς θα χρεωθείτε εκλογές της δραχμής", είπε ο κ. Σαμαράς και αναρωτήθηκε αν η Κυβέρνηση το πάει στο δημοψήφισμα, λέγοντας πως «κάναμε ενάμισι χρόνο να διώξουμε το φάντασμα της δραχμής, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για δημοψήφισμα».
Είπε ακόμη πως ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας ζητάει απαντήσεις πως θα κρατηθεί η Ελλάδα στο ευρώ αν δεν πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας. «Μας καλέσατε να σας στηρίξουμε. Εμείς θα το κάνουμε. Φτάνει η πυξίδα σας, να μην δείχνει τα βράχια. Υπάρχει κάτι χειρότερο και από την κωλοτούμπα. Να την πας τη χώρα κατευθείαν στα βράχια», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Θεοδωράκης: Σύμμαχος για το κοινό καλό, το Ποτάμι
Σύμμαχος για το κοινό καλό αλλά αντίπαλος σε κάθε οπισθοδρόμηση και διχαστική λογική, δήλωσε προς την κυβέρνηση ο επικεφαλής του πολιτικού Κινήματος το Ποτάμι, Σταύρος Θεοδωράκης, στην ώρα των αρχηγών κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή. «Το Ποτάμι δεν ήρθε για να προσθέσει προβλήματα και εγωισμούς στην πολιτική ζωή. Ήρθαμε για λύσεις» ανέφερε στην παρθενική του ομιλία στη Βουλή ο επικεφαλής του Ποταμιού. Ο κ. Θεοδωράκης ξεκαθάρισε ότι «το Ποτάμι θα ψηφίζει τις λύσεις, σε αντίθεση με την πεπατημένη του πολιτικού συστήματος που λέει ναι σε όλα ή όχι σε όλα, προτάσσοντας την ανάγκη ισορροπίας ανάμεσα στην αντίσταση και την κοινή λογική».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε ότι στο δύσκολο σταυροδρόμι που βρίσκεται η χώρα χρειάζονται μεγάλες κοινωνικές πλειοψηφίες και γι΄ αυτό κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να βρει το σωστό μείγμα πολιτικής. «Όλα χρειάζονται ρεαλισμός και όνειρο, συμβιβασμός και σύγκρουση, κοινή λογική και αντίσταση. Όλα χρειάζονται αλλά οι δόσεις θα καθορίσουν την επιτυχία ή την καταστροφή» είπε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε: «Εμείς θα είμαστε εδώ υπερασπιστές μιας προοδευτικής αναγεννητικής πολιτικής. Χωρίς ιδεοληψίες, χωρίς πολιτικαντισμούς, χωρίς εξαρτήσεις. Συμπαραστάτες στη μάχη για το κοινό καλό, αντίπαλοι στη στασιμότητα και την οπισθοδρόμηση».
Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση πάει σε νέο συμβόλαιο με τους εταίρους Η κυβέρνηση προχωρεί σε νέο συμβόλαιο με τους εταίρους, μέσω μιας τεχνικής παράτασης του μνημονίου για ένα εξάμηνο, όπως είναι η πρότασή σας, με τον όρο «πρόγραμμα-γέφυρα», εκτίμησε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σημειώνοντας ότι αυτό ήδη διαφάνηκε πιο καθαρά αυτές τις μέρες. «Το επιβεβαιώσατε και σήμερα, παραδεχόμενοι ότι τη σκληρή διαπραγμάτευση και τη ρήξη την έχετε ως ατού διαπραγματευτικό» τόνισε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα και προσέθεσε: «Ονομάστε το όπως θέλετε. Ο λαός μας δεν ενδιαφέρεται πώς θα το πείτε το νέο μνημόνιο -συμβόλαιο, συμφωνία ή πρόγραμμα-, αφού προς το παρόν θα παραμένει σε ισχύ το μεγαλύτερο μέρος των μνημονιακών μέτρων και το υπόλοιπο προτείνετε να το καλύψετε με άλλα ισοδύναμα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, με βάση τον ΟΟΣΑ, είτε την εργαλειοθήκη του, είτε τις περιβόητες μεταρρυθμίσεις του».
Ο γγ του ΚΚΕ ανέφερε ότι για να βγει ο λαός από το σημερινό βάλτο της ανασφάλειας, της εκμετάλλευσης, της ανεργίας, για να αποκτήσει μια πραγματικά αξιοπρεπή και υπερήφανη ζωή, πρέπει να οργανώσει την αντεπίθεσή του με στόχο να ανατρέψει, τελικά, τον πραγματικό του αντίπαλο, τους μονοπωλιακούς ομίλους που κρατούν στα χέρια τους τα κλειδιά της οικονομίας. Μόνο τότε -υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας- θα ξημερώσει πραγματικά μια νέα εποχή στον τόπο μας όπου η παραγωγή, η οικονομία, θα σχεδιάζεται κεντρικά, επιστημονικά, με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες. Μόνο τότε η εργατική τάξη, ο λαός θα καθορίζει το μέλλον του, αφού θα έχει στα χέρια του την εξουσία.
Καμμένος: «Είναι μαζί μας το έθνος γιατί διαπραγματευόμαστε»
«Είναι μαζί μας το έθνος και η πατρίδα που υπήρξαν θύματα αυτής της κρίσης, γιατί υπάρχει ελπίδα και φως. Γιατί κάποιοι συνομιλούν όρθιοι και διαπραγματεύονται. Γιατί εμείς ζητούμε να μην έρχεται και να μας προσβάλει ο κάθε επίτροπος σε ένα υπουργείο. Γιατί έχουμε εθνική αξιοπρέπεια». Αυτό τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, κατά την τοποθέτηση του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. «Αυθόρμητα οι πολίτες κατέβηκαν στο Σύνταγμα για να στηρίξουν την Ελλάδα. Δεν στηρίζουν τον Τσίπρα ή τον Καμμένο αλλά την Ελλάδα που διαπραγματεύεται» επεσήμανε ο κ. Καμμένος.
Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έκανε λόγο για λάσπη και πόλεμο που δέχθηκε το κόμμα του, αλλά όπως είπε, στάθηκε όρθιο γιατί είχε δίπλα του τους πολίτες.
«Υπάρχει εθνική ενότητα. Το δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις που τώρα δεν επηρεάζονται και δείχνουν ότι το 90% των πολιτών συμφωνούν για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, συμφωνούν και στέκονται δίπλα στην νέα κυβέρνηση. Έχουμε ένα δύσκολο δρόμο αλλά υπάρχει ελπίδα», επεσήμανε ο κ. Καμμένος.
Έμφαση έδωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ στα περιουσιακά στοιχεία των Ενόπλων Δυνάμεων, τονίζοντας ότι μόνο η ακίνητη περιουσία του υπουργείου 'Αμυνας, εκτιμάται στα 32 δισ. 496 εκ. ευρώ ενώ αποδίδει έσοδα 1 εκ. 100 εκ. ευρώ το χρόνο και πρόσθεσε ότι με την σωστή αξιοποίησή της δεν χρειάζονται οι ιδιωτικοποιήσεις. «Ήρθε η ώρα πλέον να ξεκινήσουμε ένα καινούργιο δρόμο και όλοι μαζί μια καινούργια προσπάθεια», επεσήμανε ο κ.Καμμένος.
Βενιζέλος: Γέφυρα των στεναγμών, το πρόγραμμα-γέφυρα της κυβέρνησης
«Ανάμεσα στην ορθή υπαναχώρηση και το εθνικό κόστος είναι προτιμότερο το πρώτο. Όμως ως στροφή θέλει προσοχή για να μην έχουμε ατύχημα. Η δική μου πρόταση είναι διαπραγμάτευση σκληρή, αλλά όχι ρήξη. Διαπραγμάτευση οργανωμένη, ουσιαστική, όχι επιπόλαιη και επικοινωνιακή. Όχι οριακά παιχνίδια με τεράστιο κίνδυνο για τη χώρα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε παρέμβαση του στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε, επίσης, λόγο για επικοινωνιακές πιρουέτες της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι τα στελέχη της αναζητούν καταφύγιο σε οποιαδήποτε αναρμόδια δήλωση στο εξωτερικό.
«Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αμετακίνητος προς τα μέσα και διαλλαχτικός προς τα έξω. Απευθύνομαι στον πρωθυπουργό, που σε νεαρή ηλικία ανέλαβε το πηδάλιο της χώρας για να του πω: έφθασε η ώρα της αλήθειας και της ευθύνης- τώρα δεν υπάρχουν υπεκφυγές, αλλά δύσκολες αποφάσεις, όχι μοιραίες», επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος και προσέθεσε: «Στόχος ήταν και πρέπει να παραμείνει η ολοκλήρωση του προγράμματος και η ταχύτερη έξοδος από το μνημόνιο. Δεν υπάρχει άλλο πλαίσιο. Το πρόγραμμα-γέφυρα που επικαλείται η κυβέρνηση είναι γέφυρα των στεναγμών, στενή, μινιατούρα. Οι κόκκινες γραμμές οι δικές μας είναι το 70%. Όχι το 30% που υποστηρίζει η κυβέρνηση. Αλλιώς θα είχαμε κλείσει τη διαπραγμάτευση. Φέρτε λοιπόν εσείς κάτι περισσότερο και όχι κάτι λιγότερο». |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου