Σε δημοσίευμα με τίτλο «Ο Τσίπρας κηρύσσει τον πόλεμο στους ολιγάρχες της Ελλάδας», το πρακτορείο Reuters σημειώνει ότι ο νέος υπουργός για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ο Παναγιώτης Νικολούδης, δεν είναι πολιτικός, αλλά είναι εναρμονισμένος με τη διάθεση σταυροφορίας.
Το Reuters κάνει αναφορά στην ομιλία του κ. Νικολούδη στη βουλή την προηγούμενη εβδομάδα, στην οποία «κατήγγειλε μία ελίτ που περιλαμβάνει μία χούφτα οικογένειες που νομίζουν ότι το κράτος και οι δημόσιες υπηρεσίες υπάρχουν για να εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα».
Τέτοιοι επιχειρηματίες επηρεάζουν πολιτικούς και αξιωματούχους, ή κάνουν κατάχρηση του ελέγχου τους στα ΜΜΕ για να κερδίσουν κρατικές συμβάσεις, να αλλάξουν τους κανόνες προς όφελός τους ή για να διαφύγουν τη δίωξη για παράνομη συμπεριφορά, λένε οι επικριτές, σημειώνει το Reuters.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε δραστικά μέτρα που στοχεύουν σε αυτούς που ο ίδιος αποκαλεί...
ολιγάρχες, συνεχίζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Ανάμεσά τους η ανανέωση των αδειών των ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών, το τέλος των φιλικών τραπεζικών δανείων για τους καλά δικτυωμένους, η άσκηση των δικαιωμάτων ψήφου του κράτους στα πλειοψηφικά πακέτα μετοχών στις ιδιωτικές τράπεζες, η ακύρωση κάποιων ιδιωτικοποιήσεων- κλειδιά και οι επιθετικοί φορολογικοί έλεγχοι σε εκείνους που έχουν υπεράκτιους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι εξίσου απόλυτος, δηλώνοντας ότι η κυβέρνησή του θα «καταστρέψει την ολιγαρχία», ώστε να αυξήσει τα έσοδα από φόρους, να ανοίξει τις αγορές και να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, συνεχίζει το Reuters.
«Μέχρι στιγμής κανένας δεν έχει κατονομαστεί, ενώ λίγοι κορυφαίοι επιχειρηματίες έχουν κάνει δημόσια σχόλια. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είπε στη βουλή την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει την ακύρωση της «σκανδαλώδους πώλησης» του Ελληνικού από την Lamda Development.
Η εταιρεία απάντησε με μία ανακοίνωση την προηγούμενη εβδομάδα στην οποία σημείωνε το ”αποθαρρυντικό μήνυμα για τις μακροπρόθεσμες ιδιωτικές διεθνείς επενδύσεις που η χώρα μας χρειάζεται απεγνωσμένα”», αναφέρει το δημοσίευμα.
Ο επιχειρηματίας Γιάννης Βαρδινογιάννης, σε μία δήλωσή του στο Reuters ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας είχε ένα «βάσιμο επιχείρημα» να επιτεθεί «σε ένα συγκεκριμένο καθεστώς που έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον επηρεασμό με αρνητικό και διεφθαρμένο τρόπο του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της Ελλάδας» και ότι η αντιμετώπιση της διαφθοράς θα ήταν καλή για την οικονομική ανάπτυξη και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη.
Σημείωσε επίσης ότι «η ιδιοκτησία και διαχείριση ενός παγκοσμίως επιτυχημένου οργανισμού δεν σε χαρακτηρίσει ως ένα ολιγάρχη». «Έχουμε πίστη στη νέα κυβέρνηση και προσωπικά καλωσορίζω αυτή την προσέγγιση όπου η ευγενής άμιλλα, οι νόμοι και οι κανόνες θα επικρατήσουν», πρόσθεσε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό κάνει κριτική για το πως λίγες ελληνικές οικογένειες παίζουν κυρίαρχο ρόλο, αναφέρει το Reuters. Όμως, κάποιοι κριτικοί σημειώνουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να διαχωρίσει ξεκάθαρα στη ρητορική της τις κινήσεις ενάντια στην παράνομη δραστηριότητα, όπως η διαφθορά και η φοροδιαφυγή, και την ευρύτερη πολιτική ατζέντα της να μειώσει τη δύναμη των πλουσίων, κάτι που θα μπορούσε να τρομάξει τους επενδυτές και να προκαλέσει φυγή κεφαλαίων.
Ο κ. Νικολούδης σε δηλώσεις στο Reuters τόνισε ότι δεν κατηγορεί γενικά τους πλούσιους. «Θα ήμουν τρελός αν σκεφτόμουν με αυτό τον τρόπο», είπε.
Πρόσθεσε ότι οι προηγούμενες έρευνες για λαθρεμπόριο πετρελαίου, τραπεζικές απάτες και φοροδιαφυγή έχουν εντοπίσει δράστες που είναι πλούσιοι επιχειρηματίες, με πολιτικούς προστάτες. «Οπότε, δεν επιτίθεμαι στους πλούσιους, αλλά οι άνθρωποι που έχω βρει να διαπράττουν έγκλημα τυγχάνει να είναι πλούσιοι», πρόσθεσε.
Κάνοντας αναφορά σε δηλώσεις του Δημήτρη Μάρδα, για το πρόγραμμα κατά των λαθρεμπόρων και την ελπίδα ότι θα ανακτηθούν 1 δισ. ευρώ στα δημόσια έσοδα μόνο από την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, το Reuters σημειώνει το ερώτημα των σκεπτικιστών για το αν οι ελπίδες του ΣΥΡΙΖΑ είναι ρεαλιστικές.
Ο κ. Νικολούδης αναγνωρίζει ότι βάζοντας στο στόχαστρο τους πλούσιους και πιο ισχυρούς, δεν θα εξαλείψει τη φοροδιαφυγή. Αναφέρει ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα είναι πιο σχολαστικές στην καταβολή των φόρων, σε αντίθεση με πολλούς αυτο-απασχολούμενους. Μία επίθεση στη διεφθαρμένη συμπεριφορά από ισχυρά συμφέροντα έχει να κάνει περισσότερο με τη δικαιοσύνη από ότι με την αύξηση εσόδων.
«Ακόμη κι αν δεχθούμε ότι κάποιοι θα πάρουν τα χρήματά τους και θα φύγουν το εξωτερικό, θα προτιμούσα να πάρω αυτό το ρίσκο από το να δω την οικονομία της χώρας μου να βασίζεται σε βρώμικο χρήμα και διεφθαρμένες επιχειρήσεις».
Δεν θα αμφισβητηθεί κάθε ολιγάρχης και δεν μπορούν να διωχθούν όλα τα εγκλήματα του παρελθόντος. «Δεν πρόκειται να τους πολεμήσω όλους. Δεν θέλω να σπάσω τα μούτρα μου. Θέλω να αλλάξω το σύστημα. Αυτή είναι η φιλοδοξία μου», καταλήγει ο κ. Νικολούδης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου