Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Οριστική συμφωνία Ελλάδας-δανειστών στο Eurogroup!


«Λευκός καπνός» βγήκε από τo Eurogroup στις Βρυξέλλες καθώς γίνεται λόγος για συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους δανειστές. Παράταση 4 μηνών στην δανειακή σύμβαση... 

Λευκός καπνός» από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης βγήκε περίπου 20 λεπτά από την έναρξη του Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως υπάρχει συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων της. Πηγές στις Βρυξέλλες αναφέρουν πως γίνονται σταθερά βήματα προς συμφωνία σε κείμενο και όχι μόνο προφορική σε κοινή δήλωση.
Προηγήθηκε οργιώδες παρασκήνιο και συνεχείς άτυπες διαβουλεύσεις στο ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο, πριν την επίσημη έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup, προκειμένου να επιτευχθεί ένας «έντιμος» συμβιβασμός μεταξύ των Ευρωπαίων δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης που θα επιτρέπει την συνέχιση του δανειακού προγράμματος, θα απομακρύνει το ενδεχόμενο κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας στις 28 Φεβρουαρίου και θα δημιουργεί στην κοινή γνώμη την αίσθηση ότι δεν υπάρχουν «νικητές και ηττημένοι». 
Η διπλωματία στο απόγειό της. Ειδικότερα, από τις 16:00 ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ από κοινού με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ επιδόθηκαν σε ένα μαραθώνιο παράλληλων διαπραγματεύσεων με τον Έλληνα και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρίσκονται σε διαφορετικά δωμάτια και αυτοί που μετακινούνται είναι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και η Κριστίν Λαγκάρντ οι οποίοι ουσιαστικά κάνουν παράλληλες διαπραγματεύσεις με την Αθήνα και το Βερολίνο προκειμένου να αμβλύνουν τις διαφορές και να προετοιμάσουν το έδαφος για την επίτευξη -έστω και αρχικής- συμφωνίας στο Eurogroup. Η διαδικασία σε πολλούς θυμίζει διαπραγματεύσεις αλά... Κυπριακό. Ο κ.Ντάισελμπλουμ βρίσκεται σε επικοινωνία και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτν Τουσκ, ένα υπαινικτικό τουίτ του οποίου άναψε... φωτιές και προκάλεσε νέο γύρο τηλεφωνημάτων. 
Σκοπός της παράλληλης διαπραγμάτευσης είναι η εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης και η άμβλυνση των διαφορών που παραμένουν πριν την έναρξη του Eurogroup μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας.  
Tο κρίσιμο Eurogroup ξεκίνησε με περίπου τρεις ώρες καθυστέρηση αφού η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 4 το απόγευμα και τελικά άρχισε λίγα λεπτά μετά τις 7 (ώρα Ελλάδας). Ωστόσο, νωρίτερα, ο επικεφαλής του Eurogroup είχε ανακοινώσει θα ξεκινούσε στις 17:30 (πάντα ώρα Ελλάδας), λόγω των πυρετωδών «τριγωνικών» διαβουλεύσεων.
Τι προβλέπει η συμφωνία για τετράμηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης
Δεν υπάρχουν νέα μέτρα και δεν υπάρχει αναφορά για ολοκλήρωση του προηγούμενου προγράμματος, αναφέρει η ελληνική πλευρά
Για τέσσερις μήνες παρατείνεται η διάρκεια της δανειακής συμφωνίας της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους δανειστές, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες των απεσταλμένων του protothema.gr Γιάννη Μακρυγιάννη και Ιωάννη Αντύπα. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, βάση για την επίτευξη συμφωνίας αποτέλεσε η επιστολή που απέστειλε ο Γιάνης Βαρουφάκης στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ζητώντας την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος κατά έξι μήνες. 
Ζητούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση
Από την ελληνική πλευρά εκφραζόταν πριν την συνεδρίαση αισιοδοξία ότι θα υπάρξει γεφύρωση των διαφορών στο σημερινό Eurogroup.
Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν όμως ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι ζητούν από την ελληνική πλευρά επιπλέον εγγυήσεις.
Αυτές εστιάζονται κυρίως στο να δηλώσει η ελληνική κυβέρνηση ποιες είναι οι συγκεκριμένες μονομερείς ενέργειες από τις οποίες δεσμεύεται να απόσχει, αλλά και να προσδιορίσει με σαφήνεια ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες σκοπεύει άμεσα να προχωρήσει. 

Εντωμεταξύ λίγες ώρες πριν την έναρξη της συνεδρίασης οι δύο πλευρές, Αθήνα και Βερολίνο, κάνουν τις τελευταίες κινήσεις στη σκακιέρα των διαπραγματεύσεων. «Κάναμε τα 4/5 της διαδρομής, πρέπει να κάνουν το 1/5» διεμήνυσε ελληνική κυβερνητική πηγή από τις Βρυξέλλες. Σε ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης η Αθήνα επισημαίνει ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του Euroworking Group η Ελλάδα δεν ήταν μόνη, καθώς πολλοί από τους εταίρους της αναγνώρισαν τα βήματα που έχει κάνει. Η επιστολή για την επέκταση της δανειακής σύμβασης είναι για την κυβέρνηση η κόκκινη γραμμή πίσω από την οποία δεν πρόκειται να πάει. Αν συνεχιστούν οι πιέσεις η Αθήνα θα ζητήσει έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, προκειμένου το θέμα να λυθεί με πολιτική απόφαση.
Κυβερνητική πηγή στο Reuters: Εμείς καλύψαμε τα τέσσερα βήματα, αυτοί να κάνουν το πέμπτο
Κοντά σε μια συμφωνία βρίσκονται Ελλάδα και Ευρωζώνη ενόψει της απογευματινής συνεδρίασης του Eurogroup όπως δήλωσε στο Reuters κυβερνητική πηγή.
Ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί, είπε ότι η Ελλάδα έχει κάνει αρκετούς συμβιβασμούς και ότι και η Ευρωζώνη πρέπει να είναι ευέλικτη.
«Έχουμε καλύψει τα 4/5 της απόστασης, τόωρα αυτή πρέπει να κάνουν το πέμπτο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αν και η Ελλάδα θέλει να υπάρξει συμφωνία στη σημερινή συνεδρίαση, παρόλα αυτά δεν υποχωρήσει σε πιέσεις να υποχωρήσει.
Τηλεφωνικές επαφές Τσίπρα
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την αρνητική αντίδραση του Σόιμπλε στο ελληνικό αίτημα ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε το τηλέφωνο για να μιλήσει με την Ανγκέλα Μέρκελ. Το ίδιο έκανε και με άλλους ευρωπαίους ηγέτες.
Η πρόταση που κατέθεσε χθες ο Γιάνης Βαρουφάκης, εκ μέρους της κυβέρνησης για εξάμηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης, φαίνεται να συγκεντρώνει την αποδοχή από τη γαλλική και την ιταλική κυβέρνηση, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και τη στήριξη από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πιθανόν στο παρασκήνιο του Μάριο Ντράγκι και της Κριστίν Λαγκάρντ.
Επιπλέον το Βερολίνο μοιάζει διχασμένο και υπό ασφυκτική πίεση από τους άλλους εταίρους, προκειμένου να δεχθεί συμφωνία με την Αθήνα, στη βάση της πρότασης Βαρουφάκη. Σε αντίθεση με το παράθυρο που φαίνεται ότι άνοιξε η κυρία Μέρκελ (αλλά και ο επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας Γκάμπριελ, καθώς και ανώνυμος αξιωματούχος μιλώντας στο Bloomberg), ο κ. Σόιμπλε επιμένει να κρατά απόλυτα αρνητική στάση. Μάλιστα φέρεται ιδιαίτερα εκνευρισμένος με την ελληνική πλευρά και εξαιτίας της διαρροής του εγγράφου που απέστειλε στο EuroWorking Group, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα «Δούρειο Ίππο» για την καταστροφή των κανόνων της ευρωζώνης.
Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και το ΔΝΤ διαμήνυσε ότι «το πρόγραμμα αλλάζει και προσαρμόζεται ανάλογα με τις συνθήκες» και ότι η «ευελιξία» αυτή θα πρέπει να εξετάζεται στη βάση συγκεκριμένων προτάσεων. Θετικής υποδοχής έτυχε το ελληνικό σχέδιο και από την Κομισιόν. Απομένει φυσικά, όπως πάντα, να εκφραστούν όλες αυτές οι αλλαγές και στην πράξη, δηλαδή την ώρα που λαμβάνονται αποφάσεις.
Σύμφωνα δε με ορισμένες εκτιμήσεις είναι πιθανόν να υπάρξει μία συμφωνία, που θα συνοδεύεται όμως από αστερίσκους του γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος θα αναμένει το δεύτερο και τελικό γύρο της σύγκρουσης, καθώς η τωρινή λύση είναι μεταβατική και η οριστική θα δοθεί αργότερα, όταν και θα τεθούν στο τραπέζι τα δεδομένα για το επόμενο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Πάντως κυβερνητικοί παράγοντες, όπως ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης, εκφράζουν την πεποίθηση ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να υπάρξει σήμερα, στο πλαίσιο του Eurogroup, μια αμοιβαία επωφελής μεταβατική συμφωνία.
«Έχουμε κάνει πολλά για μια συμφωνία», τονίζει σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Telegraph, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σημειώνοντας πως στην ελληνική κυβέρνηση «είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι να απέχουμε από κινήσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη χρηματοοικονομική σταθερότητα ή την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας».
Ωσόσο, «αυτό που δεν μπορούμε να δεχτούμε είναι η δημοσιονομική προσαρμογή, που συμφωνήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, να συνεχιστεί μόνο επειδή έτσι λένε οι κανόνες», υπογραμμίζει.
Ο κ. Βαρουφάκης, ακόμη, σημειώνει πως δε μπορεί να υπάρξει συμφωνία αν οι πιστωτές συνεχίσουν να επιμένουν η Ελλάδα να τηρήσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ και να αυξήσει το πρωτογενές πλεόνασμα από το 1,5% στο 4,5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος.

k

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου