Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Μέριμνα για οικογένειες χωρίς εργαζόμενους - Οχι σε απολύσεις στο Δημόσιο


ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ 3 ΑΡΧΗΓΩΝ

Μέριμνα για οικογένειες χωρίς εργαζόμενους - Οχι σε απολύσεις στο Δημόσιο

Κυβερνητική παρέμβαση για οικογένειες χωρίς κανέναν εργαζόμενο μεταξύ των μελών τους προανήγγειλαν στις δηλώσεις τους αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τρίωρης σύσκεψης των κυβερνητικών εταίρων οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης. Οι δύο αρχηγοί απέκλεισαν το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο αλλά τόνισαν την ανάγκη υλοποίησης της διαδικασίας της κινητικότητας και της ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την απομάκρυνση των επίορκων.

Μέριμνα για οικογένειες χωρίς εργαζόμενους - Οχι σε απολύσεις στο Δημόσιο
«Συζητήσαμε για τα ζητήματα της οικονομικής κατάστασης της χώρας και βεβαίως έγινε ειδική συζήτηση για την ανεργία. Κανένας άνεργος δεν πρέπει να μείνει έξω από το σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τις οικογένειες που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο, όπως επίσης αξιοποιώντας μέρος του ΕΣΠΑ, μαζί με άλλα προγράμματα, θα προχωρήσει η επανακατάρτιση, η κατάρτιση και η εκπαίδευση ιδιαίτερα νέων ανδρών και γυναικών», σημείωσε ο Φώτης Κουβέλης στις πρώτες του δηλώσεις λίγο μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των τριών κυβερνητικών εταίρων, ενώ απέκλεισε κατηγορηματικά την πιθανότητα απολύσεων στο Δημόσιο.
«Η κινητικότητα, η αξιολόγηση δομών και προσωπικού είναι εκείνη που μπορεί να δίνει απάντηση στο μεγάλο ζήτημα της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Επαναλαμβάνω: η μεταρρύθμιση προχωράει, πρέπει να προχωρήσει και είναι προφανές ότι στο μέτρο της διοικητικής μεταρρύθμισης εντάσσεται και η απομάκρυνση όλων εκείνων οι οποίοι υπήρξαν επίορκοι ως δημόσιοι υπάλληλοι» δήλωσε ο κ.Κουβέλης.
«Θέλαμε να αφιερώσουμε τη σημερινή συνάντηση στην πραγματική οικονομία», ανέφερε από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Οι παρεμβάσεις στην πραγματική οικονομία ξεκινούν από τις τράπεζες και τη ρευστότητα, από την ανάγκη να υπάρξουν συνέργειες ανάμεσα στο τραπεζικό σύστημα και τους χρηματοδοτικούς θεσμούς του υπουργείου Ανάπτυξης για νέους επιχειρηματίες, για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για εξαγωγικές επιχειρήσεις, για ανθρώπους που θέλουν μια ευκαιρία. Κι αυτό είναι η πρώτη μας απόφαση που θα πάρει τη μορφή μιας δέσμης προγραμματικών συμβάσεων. Αυτό είναι η πρώτη μας απόφαση που θα πάρει τη μορφή δέσμης συγκεκριμένων παρεμβάσεων».
Μέριμνα για οικογένειες χωρίς εργαζόμενους - Οχι σε απολύσεις στο Δημόσιο
Αναφερόμενος στο ζήτημα της ανεργίας ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε κυβερνητική παρέμβαση, που όπως είπε πρέπει να καλύπτει περίπου 700.000 άνεργους και επειβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης «κανένας άνεργος να μη μείνει άνεργος ιατροφαρμακευτικά».
«Οι 400.000 οικογένειες, χωρίς κανέναν εργαζόμενο. Το πρωί είπα ότι χρειάζεται ένα ειδικό πρόγραμμα που να συμπεριλάβει περίπου 700.000 εργαζόμενους και ανέργους. Χρειαζόμαστε μεταφορά πόρων από το ΕΣΠΑ, από τα διαρθρωτικά ταμεία, από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο Κοινωνικό Ταμείο, προκειμένου να έχουμε μεγάλης κλίμακας παρέμβαση, είτε μέσω των Δήμων και των φορέων κοινωνικής οικονομίας, είτε μέσω των επιχειρήσεων. Αλλά πρέπει να καλύψουμε περίπου 700.000 ενδιαφερόμενους. Τώρα, όλα μας τα προγράμματα καλύπτουν περίπου 150.000 ενδιαφερόμενους», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Βενιζέλος.
Μέριμνα για οικογένειες χωρίς εργαζόμενους - Οχι σε απολύσεις στο Δημόσιο
Οσον αφορά στα της δημόσιας διοίκησης ο κ. Βενιζέλος ανέφερε: «Πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της κινητικότητας ώστε να μην υπάρχει καμία μυθολογία περί απολύσεων».
Αναφορικά με το ζήτημα των αγροτών, τόνισε ότι η δέσμη αποφάσεων της κυβέρνησης για τους αγρότες πρέπει να υλοποιηθεί και πρόσθεσε ότι οι τρεις αρχηγοί είδαν ξανά συνταξιοδοτικά θέματα, θέματα πετρελαίου κίνησης, ακόμα και θέματα ΦΠΑ εφοδίων, «γιατί θέλουμε να είμαστε συνεπείς». Τόνισε ακόμη ότι έχουν μεγάλη σημασία να γίνουν εμβληματικές κινήσεις σε σχέση με την ανάπτυξη όπως είναι οι οδικοί άξονες.
Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εργασίας είπε επισήμως ότι θα γίνει δεκτή από την κυβέρνηση η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για δημιουργία του Ταμείου Αλληλεγγύης Γενεών από τους πόρους των υδρογονανθράκων".
Ερωτηθείς τέλος, εάν συζητήθηκε θέμα ανασχηματισμού, απάντησε αρνητικά.
Νωρίτερα, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο Γιάννης Στουρνάρας που συμμετείχε σε μεγάλο τμήμα της σύσκεψης δήλωσε:
«Κάναμε μια κουβέντα λεπτομερή για την ελληνική οικονομία και στο πλαίσιο αυτό μιλήσαμε για πολιτικές στον τομέα της ανεργίας, κυρίως των νέων».
Ερωτηθείς εάν προωθείται συγκεκριμένη ρύθμιση για την ανακούφιση οικογενειών που έχουν όλα τους τα μέλη τους άνεργα, ανέφερε: «Δεν τέθηκαν συγκεκριμένοι στόχοι. Στόχος είναι να μειωθεί η ανεργία και ιδίως η ανεργία των νέων».
ΣΥΡΙΖΑ: Επιμένουν στην πολιτική του «λάθους»
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση ότι «σε άλλη μία συνάντηση, η τριανδρία της καταστροφής επιβεβαιώνει την ακολουθούμενη μνημονιακή πολιτική του "λάθους"» και προσθέτει ότι οι κύριοι Σαμαράς, Κουβέλης και Βενιζέλος «επιμένουν πεισματικά σε ένα πρόγραμμα που δεν βγαίνει και το μόνο που κάνει με βεβαιότητα, είναι να καταστρέφει την κοινωνία και την οικονομία».
Το δε όψιμο ενδιαφέρον των συγκυβερνώντων, ιδιαίτερα για την ανεργία, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «που έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα στη χώρα μας, είναι υποκριτικό όταν ειδικά ο κρυπτόμενος πρωθυπουργός θεωρεί ότι θα την αντιμετωπίσει εφαρμόζοντας επιθετικότερα την ίδια πολιτική λιτότητας, που μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια την τριπλασίασε».
ΚΚΕ: Η συγκυβέρνηση εμπαίζει τους ανέργους
«Τα κόμματα της συγκυβέρνησης εμπαίζουν και προκαλούν τους ανέργους και ειδικά τους νέους. Αντί για μέτρα προστασίας τους η κυβέρνηση στέλνει σ' αυτούς χαράτσια και εξοντωτικούς φόρους και χρηματοδοτεί τους μεγάλους επιχειρηματίες. Αξιοποιεί την ανεργία για να τσακίσει μισθούς και εργασιακά δικαιώματα και να καταδικάσει τους νέους σε μισθούς πείνας και σε ένα εφιαλτικό εργασιακό καθεστώς» αναφέρεται σε σχόλιο του ΚΚΕ για την συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων και τις δηλώσεις για την ανεργία.
«Οι άνεργοι, οι νέοι, μαζί με όλους τους εργαζόμενους πρέπει με τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 20 Φλεβάρη και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, να δώσουν αποστομωτική απάντηση στην κυβέρνηση, διεκδικώντας μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων, σταθερή δουλειά για όλους με σύγχρονα δικαιώματα» καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου