Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Ανοιξαν οι ουρανοί και ήρθε το χάος στην πρωτεύουσα



Αυτό που έγινε χθες στην Αττική δεν είχε προηγούμενο. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους, που ορμητικά παρέσερναν τα πάντα στο πέρασμά τους. Αυτοκίνητα καλύφθηκαν από τα λασπόνερα. Πεζοδρόμια εξαφανίστηκαν. Εκατοντάδες σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν.
Μια γυναίκα που εγκλωβίστηκε από τα νερά της πλημμύρας στο αυτοκίνητό της, στην περιοχή του Χαλανδρίου, και τελικώς διασώθηκεΜια γυναίκα που εγκλωβίστηκε από τα νερά της πλημμύρας στο αυτοκίνητό της, στην περιοχή του Χαλανδρίου, και τελικώς διασώθηκε
 Ενα σπίτι κατέρρευσε στο κέντρο της Αθήνας. Μια νεαρή γυναίκα, που απεγκλωβίστηκε από το αυτοκίνητό της στην Αμαρουσίου-Χαλανδρίου, άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο, πιθανότατα από ανακοπή. Μια ακόμη γυναίκα, που βρέθηκε μέσα στο χείμαρρο στην ίδια περιοχή, νοσηλεύεται με νευρικό κλονισμό.
Το έκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων, το οποίο εξέδωσε τελικά η ΕΜΥ γύρω στις 10 το πρωί της Παρασκευής, ήταν μάλλον περιττό. Η σφοδρή καταιγίδα, που είχε ξεκινήσει από τις 2 τα ξημερώματα, είχε ήδη «πνίξει» το Λεκανοπέδιο, που μετρούσε τις πληγές του. Εικόνες χάους, που δεν μπορούσες να πιστέψεις πως έβλεπες μπροστά σου.
Το Χαλάνδρι, το Μαρούσι και ο Αλιμος ήταν μόνο τρεις από τις περιοχές που έμοιαζαν να έχουν χτυπηθεί από τυφώνα. Αλλά όχι οι μοναδικές. Από αυτές προέρχονταν οι περισσότερες από τις συνολικά 1.500 κλήσεις που δέχτηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία για παροχή βοήθειας και απάντληση υδάτων.
Στο Χαλάνδρι εγκλωβίστηκαν και οι δυο γυναίκες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και απεγκλωβίστηκαν από πολίτες που έσπευσαν σε βοήθεια.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η άτυχη 23χρονη, που πήγαινε με το αυτοκίνητό της στη δουλειά της, εγκλωβίστηκε μέσα σε αυτό όταν έπεσε σε λακκούβα, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί μέσα στα νερά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών, η κοπέλα πανικοβλήθηκε. Πιθανότατα υπέστη σοκ και έπαθε ανακοπή, με αποτέλεσμα να αφήσει την τελευταία της πνοή κατά τη μεταφορά της στο «Σισμανόγλειο», όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Προφανώς είχε κάποιο πρόβλημα υγείας το οποίο δεν γνώριζε, εκτιμούν. Ωστόσο τα ακριβή αίτια του θανάτου της αναμένεται να γίνουν γνωστά μετά τη διενέργεια της νεκροψίας-νεκροτομής.
Στον ίδιο δρόμο, στην Αμαρουσίου-Χαλανδρίου, εγκλωβίστηκε και η άλλη γυναίκα, που υπέστη νευρικό κλονισμό. Ο χείμαρρος έφτανε στην πόρτα του τζιπ της, όταν πολίτες που είχαν σκαρφαλώσει στον ουρανό του κατάφεραν να την απεγκλωβίσουν.
Σπίτι που κατέρρευσε στο κέντρο, της ΑθήναςΣπίτι που κατέρρευσε στο κέντρο, της ΑθήναςΣτην Ποσειδώνος
Στο Φαληρικό Δέλτα ακόμη ένα αυτοκίνητο εγκλωβίστηκε στην υπόγεια γέφυρα που οδηγεί από την Ποσειδώνος στη λεωφόρο Συγγρού. Ηταν ένας από τους δρόμους που έκλεισαν για αρκετές ώρες, επειδή μετατράπηκαν σε λίμνη. Ο Ιλισός στο Φάληρο και το ρέμα της Πικροδάφνης υπερχειλίσαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής καταιγίδας.
Η συσσώρευση υδάτων έβγαλε εκτός λειτουργίας την οδό Πειραιώς, από τη Χαμοστέρνας μέχρι την Πέτρου Ράλλη, καθώς και τα δυο ρεύματα κυκλοφορίας της υπόγειας γέφυρας. Πολλά ήταν και τα αυτοκίνητα που ακινητοποιήθηκαν στη λεωφόρο Ποσειδώνος (στο ύψος της Βούλας), στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα της λεωφόρου Βουλιαγμένης (από την οδό Λαμπράκη), στην Αθηνών-Κορίνθου (στο ύψος της γέφυρας Ασπροπύργου), στην περιφερειακή Αιγάλεω, αλλά και στη Γρηγορίου Λαμπράκη στο Κερατσίνι μέχρι την Ιχθυόσκαλα.
Εγκλωβίστηκαν
Πολλοί ήταν και οι οδηγοί που εγκλωβίστηκαν με τα οχήματά τους στους πλημμυρισμένους δρόμους και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια από τους πυροσβέστες, κάποιοι από αυτούς στη Σταμάτα, όπου ο κεντρικός δρόμος πλημμύρισε, τη λεωφόρο Αθηνών, την Ιερά Οδό, το Κερατσίνι και το Μαραθώνα.
Οι κλειστοί δρόμοι, αλλά και τα σοβαρότατα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία σε έξι γραμμές μέσης τάσης της ΔΕΗ, είχαν αποτέλεσμα να τεθούν εκτός λειτουργίας δεκάδες φωτεινοί σηματοδότες και να προκληθούν τεράστια κυκλοφοριακά προβλήματα. Ενδεικτικά, στο Καματερό τα αυτοκίνητα σχημάτισαν ουρά 11 χιλιομέτρων, ενώ τα 10 χιλιόμετρα έφτασαν τα αυτοκίνητα στο ρεύμα προς Κόρινθο της Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου.
Οι πλημμυρισμένοι υπόγειοι υποσταθμοί της ΔΕΗ και οι πτώσεις δέντρων σε δίκτυα δημιουργήσαν προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση στις περιοχές Κουκακίου, Νέου Κόσμου, Καλλιθέας-Ταύρου, Φιλοθέης-Αγ. Παρασκευής, Θρακομακεδόνων και Χολαργού.
Η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε προβλήματα και σε μέσα σταθερής τροχιάς, ενώ με απόφαση των δημοτικών αρχών δεν λειτούργησαν σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Μοσχάτο και στον Ταύρο.
Στην οδό Μαγνησίας 25, στον Αγιο Παντελεήμονα, ένα ακατοίκητο σπίτι το οποίο είχε σφραγιστεί πριν από μία εβδομάδα κατέρρευσε. Πυροσβέστες της ΕΜΑΚ έσπευσαν στην περιοχή και πραγματοποίησαν επιχείρηση για να διαπιστώσουν αν κάτω από τα συντρίμμια βρισκόταν κάποιος άνθρωπος που είχε βρει εκεί καταφύγιο τη νύχτα.
 
* Οταν εκδόθηκε το έκτακτο της ΕΜΥ, ήδη η καταιγίδα είχε «πνίξει» την Αττική
* Η έντονη βροχόπτωση δημιούργησε σοβαρότατα προβλήματα στην κυκλοφορία του Λεκανοπεδίου
* Χαλάνδρι, Μαρούσι, Αλιμος έμοιαζαν να έχουν χτυπηθεί από τυφώνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου