Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Μίλαν - Μπάρτσα, άσπονδες φίλες!


ΜΑΖΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ, ΧΩΡΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ

Μίλαν - Μπάρτσα, άσπονδες φίλες! (vds+pics)

Μίλαν - Μπάρτσα, άσπονδες φίλες! (vds+pics)
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΛΟΘΑΝΟ
Εντεκα Κύπελλα Πρωταθλητριών, αμέτρητοι παικταράδες, επικές κόντρες. Τι να πρωτοθυμηθούν Μίλαν και Μπαρτσελόνα όταν ανταμώνουν η μια την άλλη; Το ζευγάρι των «Ροσονέρι» με τους «Μπλαουγκράνα» είναι γεμάτο αναμνήσεις και, παρ' ότι έχει ξεκάθαρο φαβορί (αυτή η παρέα κοντούληδων που φορούν τα «κυανέρυθρα»), αναδύει μια ξεχωριστή μαγεία.
Το «Σαν Σίρο» φιλοξενεί την πιο γκλάμουρ αναμέτρηση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, μαζί βεβαίως με αυτή της Ρεάλ Μαδρίτης με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μια αναμέτρηση που έχει πίσω της 15 κεφάλαια εντός γηπέδου, αλλά και αμέτρητες ιστορίες έξω από αυτό.
Μια ιστορική τεσσάρα, μια παραλίγο μεταγραφή που θα άλλαζε το ρουν του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, 15 παίκτες που φόρεσαν τις δύο φανέλες, αλλά και ένας τραυματισμός που έβαλε πρόωρο τέλος σε μια υποσχόμενη καριέρα. Πολλές εικόνες, πολλά συναισθήματα…
Στην Αθήνα γράφτηκε ιστορία
Ηταν 18 Μαΐου του 1994. Η Μπαρτσελόνα του Γιόχαν Κρόιφ, η «ομάδα όνειρο» όπως είχε ονομαστεί, είχε κατακτήσει τρεις μέρες πριν το πρωτάθλημα, σε μια δραματική τελευταία αγωνιστική, όπου χρειάστηκε να «γκελάρει» η Λα Κορούνια (με χαμένο πέναλτι του Μίροσλαβ Τζούκιτς στις καθυστερήσεις).
Η Μίλαν του Φάμπιο Καπέλο προετοίμαζε δύο εβδομάδες τον τελικό, στον οποίο εμφανίζονταν ως αουτσάιντερ, αφού Φράνκο Μπαρέζι και Αλεσάντρο Κοστακούρτα ήταν εκτός λόγω τιμωρίας.
Ελάχιστοι έδιναν τύχη στους «Ροσονέρι» για τον τελικό που διεξήχθη στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Η απάντησή τους εντός γηπέδου; Εμφατική! Η Μίλαν, στην μεγαλύτερη παράστασή της, διαλύει την Μπάρτσα (4-0) με δύο γκολ του Ντανιέλε Μασάρο (22', 45'), ένα «ποίημα» του Ντέγιαν Σαβίσεβιτς (47') και ένα τέρμα όλο δύναμη του Μαρσέλ Ντεσαγί (59').
Αυτή ήταν η τελευταία «αναλαμπή» της Μίλαν στο Τσάμπιονς Λιγκ μέχρι το 2003, όταν και επέστρεψε στην κορυφή της Ευρώπης. Οσο για την Μπαρτσελόνα; Εκείνο το βράδυ τελείωσε η μεγάλη ομάδα του Γιόχαν Κρόιφ, αφού στην διαδρομή από το ξενοδοχείο στο αεροδρόμιο, ανακοινώθηκε στον τερματοφύλακα Αντόνι Θουμπιθαρέτα ότι θα αποτελέσει παρελθόν. Και μαζί του ο μεγάλος Δανός Μίκαελ Λάουντρουπ, ο οποίος δεν έπαιξε λεπτό στον τελικό. Σιγά – σιγά, τα κομμάτια ενός μαγικού παζλ άρχισαν να διαλύονται (vds+pics)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου