Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκίνησε η ψηφοφορία για την εκλογή των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής




Συνολικά υπάρχουν 6 διαφορετικά ψηφοδέλτια, μεταξύ των οποίων το ενιαίο ψηφοδέλτιο με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα που περιλαμβάνει 342 ψηφοφόρους και της αριστερής πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη που περιλαμβάνει 293.

 Άρχισε η ψηφοφορία για την εκλογή των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνολικά υπάρχουν 6 διαφορετικά ψηφοδέλτια, μεταξύ των οποίων το ενιαίο ψηφοδέλτιο με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα που περιλαμβάνει 342 υποψηφίους και της αριστερής πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη που περιλαμβάνει 293.

Το Σάββατο ένταση προκλήθηκε ανάμεσα στην πλειοψηφούσα και μειοψηφούσα τάση για τον τρόπο εκλογής της κεντρικής επιτροπής με βασικό θέμα αν θα υπάρξουν χωριστές λίστες.

Τελικά επικράτησε η άποψη του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πρότεινε για το ιδρυτικό συνέδριο συμβολικά να υπαρχει μία ενιαία λίστα αλλά και πρόβλεψη στο καταστατικό για ξεχωριστές λίστες στα επόμενα συνέδρια. Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως όποιος θέλει θα μπορεί να κατεβάσει δικό του ψηφοδέλτιο ξεχωριστά, χωρίς να υπάρχει επικοινωνία μεταξύ τους, όπως στην πανελλαδική συνδιάσκεψη.

Ενστάσεις υπήρξαν από την αριστερή πλατφόρμα και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Επίσης το συνέδριο αποφάσισε η εκλογή του προέδρου να γίνεται απο το συνέδριο και όχι από την κεντρική επιτροπή όπως επιθυμούσε η αριστερή πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Νωρίτερα χθες το Συνέδριο
του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε την τροπολογία της αριστερής πλατφόρμας για το πέρασμα των τραπεζών υπό δημόσιο έλεγχο καθώς και για εθνικοποίηση στρατηγικών τομέων της Οικονομίας.

Επίσης, το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε την τροπολογία της αριστερής πλατφόρμας σχετικά με το ευρώ.

Η θέση της αριστερής πλατφόρμας ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, εάν δεν είναι δυνατή η εφαρμογή του προγράμματος μίας κυβέρνησης της Αριστεράς, εντός της ευρωζώνης.

Ακόμα, το Συνέδριο ψήφισε κατά πλειοψηφία την προγραμματική θέση για διαγραφή μέρους του χρέους της χώρας, από κυβέρνηση της Αριστεράς, μετά από διαπραγμάτευση και λογιστικό έλεγχο.

Η μειοψηφήσασα πρόταση υποστήριζε την κατ' αρχήν αμφισβήτηση του συνόλου του χρέους, την χρησιμοποίηση αυτής της αμφισβήτησης ως πολιτικού όπλου και τέλος την μονομερή διαγραφή του χρέους αν κάθε άλλη προσπάθεια αποβεί μάταιη.

Ακόμα, υπερψηφίστηκαν η ιδεολογική - ιδρυτική Διακήρυξη του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ και η Πολιτική Απόφαση.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου