Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Πέντε χιλιάδες νεκροί κάθε μήνα... Στη Συρία η χειρότερη προσφυγική κρίση από τη γενοκτονία στη Ρουάντα

Στη Συρία η χειρότερη προσφυγική κρίση από τη γενοκτονία στη Ρουάντα



Νέα Υόρκη
Πέντε χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μήνα στη Συρία εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου, ο οποίος έχει προκαλέσει τη σοβαρότερη προσφυγική κρίση από την εποχή της γενοκτονίας στη Ρουάντα, δηλώνουν αξιωματούχοι του ΟΗΕ ζητώντας την κινητοποίηση του Συμβουλίου Ασφαλείας -που παραμένει βαθιά διχασμένο απέναντι στον πόλεμο που μετρά πάνω από 100.000 νεκρούς σε 26 μήνες.

«Ο εξαιρετικά αυξημένος αριθμός των νεκρών σήμερα, περίπου 5.000 κάθε μήνα, καταδεικνύει την πλήρη επιδείνωση της σύρραξης» δήλωσε την Τρίτη ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Ιβάν Σιμόνοβιτς ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Περίπου 6.000 άνθρωποι φεύγουν καθημερινά από τη χώρα και ο ΟΗΕ έχει καταμετρήσει συνολικά 1,8 εκατ. Σύρους πρόσφυγες στις γειτονικές χώρες, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες.

«Δεν έχουμε δει μία πλημμυρίδα προσφύγων να φθάνει σε τόσο τρομακτικά επίπεδα από την γενοκτονία στη Ρουάντα πριν μία 20ετία, το 1994. «Η κρίση αυτή διαρκεί πολύ περισσότερο απ' όσο φοβόμαστε, με αβάστακτες ανθρωπιστικές συνέπειες» επισήμανε.

Από την πλευρά της, η υπεύθυνη Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του Οργανισμού Βάλερι Έιμος κάλεσε την διεθνή κοινότητα να διεξάγει διασυνοριακές επιχειρήσεις προκειμένου να διοχετεύσει βοήθεια στο εσωτερικό της Συρίας.

Ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ Μπασάρ Τζααφάρι αμφισβήτησε από πλευράς του τον αριθμό των νεκρών, που κατά τον ίδιο «έχει αντληθεί με μη επαγγελματικό τρόπο».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου