Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Αργεντινή βρέθηκε να είναι στην περιφρόνηση του δικαστηρίου των ΗΠΑ δικαστής


Μια γυναίκα περνά από αφίσες στον τοίχο εναντίον των "ληστρικά αμοιβαία κεφάλαια" στο Μπουένος Άιρες Στο Μπουένος Άιρες, Αργεντινοί διαμαρτυρήθηκαν κατά της επιστροφής των χρημάτων στη λεγόμενη "ληστρικά αμοιβαία κεφάλαια"


Ο δικαστής των ΗΠΑ απεφάνθη ότι η Αργεντινή είναι στην περιφρόνηση του δικαστηρίου αρνήθηκε να υπακούσει μια εντολή για να εξοφλήσει το χρέος που οφείλει σε δύο αμοιβαία κεφάλαια υψηλού κινδύνου των ΗΠΑ.

Αργεντινή έχει βυθισμένη σε μια δικαστική διαμάχη ΗΠΑ με τα ταμεία, η οποία αγόρασε το χρέος της χώρας σε μια έκπτωση μετά την χρεοκοπία της το 2001.
Τον Ιούλιο, ο δικαστής Thomas Griesa αποφάνθηκε ότι η Αργεντινή πρέπει να επιστρέψει τα κεφάλαια για να μπορέσει να επιστρέψει άλλων ομολογιούχων.
Αργεντινή αρνήθηκε, στέλνοντας τη χώρα σε προεπιλογή.
Νωρίτερα τη Δευτέρα, πρεσβευτής της Αργεντινής στις ΗΠΑ προειδοποίησε σε επιστολή του προς τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ότι αν η χώρα βρέθηκε να είναι στην περιφρόνηση του δικαστηρίου, θα αποτελούσε «έκνομες ενέργειες" στις εσωτερικές υποθέσεις της Αργεντινής.
Δικαστής Griesa είπε ότι θα αποφασίσει σχετικά με ένα πέναλτι σε μεταγενέστερη ημερομηνία.
«Κεφάλαια Vulture»
Μετά την Αργεντινή αθέτησε την υποχρέωσή του χρέους της το 2001, η χώρα διαπραγματεύτηκε μια λύση με την πλειοψηφία των ομολογιούχων δανειστών της για να εξοφλήσει ένα συγκεκριμένο τμήμα του οφειλόμενου ποσού.
Ωστόσο, δύο αμοιβαία κεφάλαια υψηλού κινδύνου - NML Capital και Aurelius Capital Management, - έχουν ζητήσει την πλήρη εξόφληση του $ 1,5 δις (£ 920m) που οφείλονται, και έχουν μήνυσε να αποτρέψει τη χώρα από την καταβολή πίσω μόνο αναδιάρθρωση ομολόγων της.
Αργεντινή αρνήθηκε, λέγοντας ότι είναι «ληστρικά αμοιβαία κεφάλαια», και προσπάθησε να θεσπίσει νομοθεσία για να περιζώσει απόφαση του δικαστή Griesa του.
Αυτό έχει αφήσει δύο τράπεζες στη Νέα Υόρκη - Bank of New York Mellon και Citigroup - με τα εκατομμύρια των δολαρίων σε αναμονή ότι η Αργεντινή είχε προγραμματιστεί να πληρώσει σε τόκους στους κατόχους των επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου