Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Χρωστάς στα Ταμεία; Δες πως θα πάρεις σύνταξη


 
 
   Με νέες προϋποθέσεις θα βγάζουν σύνταξη τα ασφαλιστικά ταμεία σε όσους χρωστούν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Οι... 

ασφαλισμένοι θα παίρνουν στο εξής το ποσό που αναλογεί, αλλά στην τσέπη τους θα φτάνει μόνο ό,τι περισσεύει μετά τον συμψηφισμό των χρεών τους με τη σύνταξη.

Με απόφαση του υπουργείου Εργασίας η διαδικασία του συμψηφισμού χρεών από σύνταξη αλλάζει και κυρίως ξεμπλοκάρει –υπό προϋποθέσεις- η χορήγηση σύνταξης από τον ΟΑΕΕ στις περιπτώσεις που το ταμείο αυτό θα πρέπει να δώσει τμήμα σύνταξης με διαδοχική ασφάλιση.

Διαδοχική ασφάλιση στο ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ

Μέχρι σήμερα ένας ασφαλισμένος που ήταν στον ΟΑΕΕ και μετέπειτα στο ΙΚΑ, όταν υπέβαλλε αίτηση για σύνταξη και είχε οφειλή στον ΟΑΕΕ, έπαιρνε μόνο το ποσό που του έβγαζε το ΙΚΑ για όσο διάστημα ήταν εκεί ασφαλισμένος. Ο ΟΑΕΕ δεν έδινε το δικό του τμήμα σύνταξης, αν δεν εξοφλούσε άμεσα τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, είτε ήταν 1.000 ευρώ, είτε 5.000 ευρώ είτε 25.000 ευρώ.

Επιπλέον με τη διαδικασία που ίσχυε μέχρι τώρα, οι ασφαλισμένοι μπορούσαν να ζητήσουν με αίτησή τους στον ΟΑΕΕ να αφαιρεθεί από τον υπολογισμό της σύνταξής τους ο χρόνος ασφάλισης για τον οποίο δεν είχαν πληρώσει τις εισφορές τους, και να κρατήσουν μόνο το διάστημα που είχαν πληρώσει.

Με τη νέα απόφαση όμως επέρχονται αλλαγές στον συμψηφισμό χρεών από σύνταξη και στο εξής ο ΟΑΕΕ θα δίνει το τμήμα σύνταξης που του αναλογεί, ακόμη και αν οι ασφαλισμένοι του έχουν οφειλές, καθώς θα τις συμψηφίζει παρακρατώντας το ανάλογο ποσό από τη σύνταξή τους σε 40 δόσεις.

Την ίδια διαδικασία θα ακολουθούν και όλοι οι φορείς είτε απονέμουν τη σύνταξη, είτε συμμετέχουν με τμήμα σύνταξης σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου