Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

.: Στην Αμφίπολη βρίσκεται η Ολυμπιάδα.για τοHistory Channel


Φωτιά έχουν πάρει τα διεθνή ΜΜΕ που διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον τους για τον ένοικο του Τύμβου Καστά. Τη σκυτάλη πήρε το History Channel που «ποντάρει» στην Ολυμπιάδα, τη μητέρα του Αλέξανδρου.

Αφού το ρεπορτάζ αναφέρεται λεπτομερώς στα ευρήματα και την πορεία της ανασκαφής, το History Channel αναλύει μία τις διαφορετικές εκδοχές που θα μπορούσαν να απαντήσουν το ερώτημα. 

Ο αρθρογράφος θεωρεί πως οι Kαρυάτιδες είναι το εύρημα που αποτελεί το σήμα κατατεθέν του τάφου, και άρα του ένοικου που φιλοξενεί και ως κε τούτου θεωρεί ως πιθανότερη την εκδοχή να είναι η Ολυμπιάδα θαμμένη εκεί.

Υιοθετώντας κάποια από τα επιχειρήματα του Βρετανού διάσημου αιγυπτιολόγου Άντριου Τσαγκ, πως οι καρυάτιδες πιθανότατα είναι ιέρειες του Διονύσου, που συμμετείχαν με την γνωστή για την προτίμησή της στις αποκρυφιστικές τελετές Ολυμπιάδα σε διονυσιακά όργια και ορφικά μυστήρια.

Είναι εκείνες, που κρατώντας στο κεφάλι καλάθια με φίδια και έχοντας υψωμένα τα χέρια τους επιλέχθηκαν ώστε να στέκουν αιώνιοι φύλακες στον τάφο της συντρόφου τους, μαζί με τις φοβερές Σφίγγες της εισόδου.

Το άρθρο του History Channel πάντως δεν παραλείπει να παραθέσει και τα συμπεράσματα άλλων ερευνητών που υσποστηρίζουν πως στον Τάφο της Αμφίπολης είναι θαμμένος ο Ηφαιστίωνας, ο Νέαρχος, ακόμα και ο Κάσσανδρος ή η σύζυγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου Ρωξάνη. 

Στο τέλος του άρθρου φιλοξενείται επίσης και η άποψη της αρχαιολόγου Όλγας Παλαγγιά, που με τη στάση της έχει κατηγορηθεί ως «φιλοσκοπιανή».

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Αθήνας επιμένει στην άποψή της, αμφισβητώντας την επικεφαλής της ανασκαφής αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη, ότι ο τάφος δεν είναι μακεδονικός, της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά ρωμαϊκός, δηλαδή πολύ μεταγενέστερος.

«Δεν είναι μακεδονικός τύμβος, γιατί τέτοιου τύπου τύμβοι εμφανίστηκαν μόλις στα μέσα του δευτέρου αιώνα π. Χ. όταν η Μακεδονία ήταν ρωμαϊκή κτήση», είναι τα λόγια της κ. Παλαγγιά που φιλοξενούνται στο άρθρο, όπου ακόμα σημειώνεται πως η Αμφίπολη βρίσκεται κοντά στο σημείο που έλαβε χώρα μια μεγάλη μάχη των στρατευμάτων του Οκτάβιου Αυγούστου και του Μάρκου Αντώνιου, που κατατρόπωσαν τον Βρούτο και τον Κάσσιο, τους δολοφόνους του Ιουλίου Καίσαρα, το 42 π.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου