Πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Παράγω και Εξάγω: το οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης του Νομού Πιερίας», από κοινού διοργανωθείσα από το Επιμελητήριο Πιερίας και τον ΣΕΒΕ
Με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Γιώργου Στεργίου
πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Παράγω και Εξάγω: το οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης του Νομού Πιερίας», το απόγευμα της Τετάρτης 30 Απριλίου, στο Επιμελητήριο Πιερίας.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν από κοινού το Επιμελητήριο Πιερίας και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος με στόχο την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του συνδυαστικού μοντέλου «παράγω και εξάγω» στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση της ελληνικής οικονομίας.
Ομιλητές της εκδήλωσης, επίσης, ήταν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πειρίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου και ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Δημήτριος Λακασάς, ενώ συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Θωμάς Βασσάρας, μέλος ΔΣ ΣΕΒΕ. Την εκδήλωση, που παρακολούθησε πλήθος κόσμου και μέλη των διοικητικών συμβουλίων των δύο φορέων, χαιρέτισε ο Δήμαρχος Κατερίνης κ. Σάββας Χιονίδης.
Πριν την έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση των διοικητικών συμβουλίων του Επιμελητηρίου Πιερίας και του ΣΕΒΕ με την παρουσία του κ. Στεργίου. Τα μέλη των δύο διοικητικών συμβουλίων είχαν την ευκαιρία να θέσουν ενώπιον του Γενικού Γραμματέα καίρια ζητήματα που αφορούν τη στήριξη του επιχειρείν. Μεταξύ άλλων, ζητήθηκε από τον κ. Στεργίου να παρέμβει προσωπικά στο ζήτημα της σύνδεσης της Πιερίας με το δίκτυο φυσικού αερίου ώστε να υπάρχει μείωση του ενεργειακού κόστους ως προαπαιτούμενο για την επίτευξη ανταγωνιστικού προϊόντος προς εξαγωγή.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου ο οποίος αναφέρθηκε στο νέο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης της Πιερίας με επίκεντρο τις εξαγωγές. «Αν θέλουμε να μιλάμε σοβαρά για εξωστρέφεια, πρέπει να αντιληφθούμε ότι εξαγωγές με την παραγωγή του άλλου δεν αποτελεί ένα βιώσιμο μοντέλο», τόνισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου και αναφέρθηκε σε 7 συγκεκριμένα σημεία ως προαπαιτούμενα για την επίτευξη των εξαγωγικών στόχων: «1.Οφείλουμε να επαναπροσδιορίσουμε το εξαγωγικό μας μοντέλο, ξεκινώντας από την παραγωγή. Πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγή μας και να μειώσουμε το κόστος της, 2. Να αξιοποιήσουμε κονδύλια του ΕΣΠΑ υπέρ της παραγωγής προϊόντων, 3.Να γίνουν επενδύσεις σε δραστηριότητες συσκευασίας - τυποποίησης, logistics και μεταφορών. 4. Χρειάζονται επιχειρηματικές συνέργειες και συνεταιρισμοί, 5. Να επενδύσουμε στην τεχνογνωσία του τρόπου εξαγωγών αξιοποιώντας καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, 6. Χρειάζεται προβολή και επιθετικό μάρκετινγκ με στόχο συγκεκριμένες αγορές και 7. Να δούμε ως Περιφερειακή Ενότητα σοβαρά το θέμα της εξωστρέφειας του τοπικού πολιτισμού μας με επίκεντρο τον Όλυμπο, τα Πιέρια και τους αρχαιολογικούς τόπους».
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου σημείωσε ότι για να επιτευχθούν όλα αυτά, πρέπει και η κυβέρνηση να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις: «Όσο μονόδρομος για την έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη της οικονομίας είναι ο τουρισμός, η γεωργία, οι εξαγωγές, εξίσου μονόδρομος για την επίτευξη όλων αυτών είναι να μειώσουμε την ανεργία, από το 28% που βρίσκεται σήμερα τουλάχιστον κατά 10 μονάδες μέσα στα επόμενα 3 χρόνια, οι τράπεζες να στηρίξουν τη ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το φορολογικό σύστημα να παραμείνει σταθερό τουλάχιστον για μια δεκαετία και να είναι φιλικό για το επιχειρείν, να επιδοτηθούν οι θέσεις εργασίας για 15-18 μήνες, τα ασφαλιστικά ταμεία να εκλογικεύσουν τις απαιτήσεις τους, να υπάρξει μείωση του ενεργειακού κόστους».
Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Πιερίας ολοκλήρωσε την εισήγησή του παρουσιάζοντας κάποια από τα σημαντικά συμπεράσματα του αναπτυξιακού συνεδρίου που διοργάνωσε το Επιμελητήριο και σχετίζονται με τις εξαγωγές, όπως η δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Αλεξάνδρεια, η ολοκλήρωση των λιμενικών υποδομών, η δημιουργία Πιερικού brand name, η συνένωση των καλλιεργητικών προσπαθειών της Πιερίας και η στόχευση σε συγκεκριμένες χώρες – αγορές.
Λαμβάνοντας το λόγο ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Γιώργος Στεργίου συνεχάρη τους δύο φορείς για τη διοργάνωση της εκδήλωσης υπογραμμίζοντας ότι «το Επιμελητήριο Πιερίας και ο ΣΕΒΕ βρίσκονται στην πρωτοπορία της προσπάθειας της χώρας να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο, το οποίο βασίζεται στην αύξηση της εγχώριας παραγωγής» και συμπλήρωσε ότι «το νέο μοντέλο ανάπτυξης που οραματιζόμαστε δεν θα προέλθει ούτε με μαγικές συνταγές, ούτε θα ξυπνήσουμε ένα πρωί και θα έχει αλλάξει το τοπίο. Χρειάζονται πρωτοβουλίες από φορείς ώστε, πρώτα από όλα, να γαλουχήσουμε μια νέα γενιά ελλήνων πολιτών που θα πιστεύουν πολύ περισσότερο από τους παλαιότερους στην έννοια της επιχειρηματικότητας και θα επενδύσουν το ανθρώπινο – πνευματικό- κεφάλαιό τους στη δημιουργία επιχειρήσεων, δημιουργώντας ένα οικονομικό περιβάλλον πολύ καλύτερο από αυτό που τους κληρονομούμε».
Επίσης, ο Γ.Γ. αναφέρθηκε στους τρεις άξονες όπου επικεντρώνεται η προσπάθεια της Κυβέρνησης: τη σταθεροποίηση της οικονομίας, την ανατροπή των προβλημάτων της γραφειοκρατίας για όλες τις επιχειρήσεις, κυρίως για τις εξαγωγικές, και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. «Οι δύο τελευταίοι άξονες», σημείωσε, «αναμένεται να έχουν σημαντική συνεισφορά στην επιχειρηματική κοινότητα».
Σχετικά με το έργο που υλοποίησε η κυβέρνηση για τη στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων, ο κ. Στεργίου τόνισε: «Η ελληνική κυβέρνηση με πολύ μεγάλη ένταση εργάστηκε προς αυτή την κατεύθυνση. Έγιναν πολύ περισσότερα σ’ αυτά τα 2 χρόνια από τα προηγούμενα 30. Ίσως είναι μια προσπάθεια λίγο αδικημένη από τα ΜΜΕ γιατί τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν περισσότερο στη δημοσιονομική προσπάθεια. Αναλάβαμε 25 συγκεκριμένες δράσεις και δουλέψαμε με διεθνείς φορείς αλλά και την επιχειρηματικότητα της χώρας θέτοντας προτεραιότητες».
Τέλος, αναφερόμενος στις σημαντικότερες δράσεις της Κυβέρνησης «για το εξάγω», ο Γενικός, μεταξύ άλλων, σημείωσε:
«1. Το πρώτο βασικό αίτημα που υλοποιήσαμε ήταν το 1ο ηλεκτρονικό τελωνείο για τους εξαγωγείς μέσω τους συστήματος ICS net, κάτι που ήταν αιτούμενο δεκαετιών, 2. Απλοποιήσαμε το σύνολο των διαδικασιών που αφορούν τις εξαγωγές 7 βασικών εξαγωγικών προϊόντων της χώρας, όπως το ελαιόλαδο, η φέτα, τα καλλυντικά, οι κονσέρβες.
3. Αναβαθμίσαμε, στο μέτρο του δυνατού, τους ελέγχους στα τελωνεία, μειώνοντας τη γραφειοκρατία για να μην υπάρχει καθυστέρηση στους τελωνειακούς ελέγχους για τα προϊόντα που προορίζονται για εξαγωγές. Επίσης, διευρύναμε το ωράριο στα τελωνεία (π.χ. στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος είναι σε 24ωρη βάση), προχωρήσαμε σε απελευθέρωση του επαγγέλματος του εκτελωνιστή.
4. Δημιουργήσαμε ένα είδος fast-track για εξαγωγικές επιχειρήσεις
5. Σε συνεργασία με ολλανδούς ειδικούς ενοποιήσαμε όλους τους φορείς που σχετίζονταν με τους εξαγωγείς και δημιουργήσαμε το «enterprise Greece», έναν ενιαίο φορέα εξωστρέφειας που ομαδοποίησε όλες τις δράσεις».
Με ρυθμούς 6% αυξάνονται οι εξαγωγές της Πιερίας
«Το Δόγμα «Παράγω και εξάγω» μεταφράζεται στο ότι έχοντας μια ανταγωνιστική παραγωγή και έχοντας θέσει τις σωστές βάσεις μπορούμε να διεκδικήσουμε μερίδιο στις διεθνείς αγορές. Και αυτό ακριβώς χρειάζεται η ελληνική οικονομία σήμερα για την έξοδο από την ύφεση. Το «Παράγω & Εξάγω» θα πρέπει να εφαρμοστεί σε κάθε περιφέρεια, σε κάθε νομό. Πρέπει να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα χτίσουμε το μέλλον μας. Έτσι και στην Πιερία. Έχουμε ανάγκη από την αναβάθμιση και την κινητοποίηση της εγχώριας επιχειρηματικής τάξης και κυρίως του δυναμικού εξωστρεφούς και μη κρατικοδίαιτου μέρους της», τόνισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, κ. Δημήτρης Λακασάς.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ ανάλυσε το μοντέλο «Παράγω και Εξάγω», το οποίο στηρίζεται σε 3 πυλώνες: «1. στην ανασυγκρότηση της ελληνικής παραγωγικής βάσης, 2. στην υποκατάσταση εισαγωγών με ελληνικής παραγωγής προϊόντα, 3. στην εξωστρέφεια και καινοτομία», και σημείωσε ότι «Αναπτυξιακός μας μονόδρομος λοιπόν σήμερα είναι οι εξαγωγές. Πιστεύω ακράδαντα ότι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, ότι τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο, πως μπορούμε να εισέλθουμε σύντομα σε ένα νέο, οικονομικά ενάρετο, κύκλο».
Τέλος ο κ. Λακασάς αναφέρθηκε στην εξαγωγική επίδοση της Πιερίας υπογραμμίζοντας ότι «το 2013 ο νομός Πιερίας συμμετέχει με μερίδιο 2,6% στις εξαγωγές της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι εξαγωγές του νομού μας ανέρχονται σε €113 εκατ. και αυξάνονται με μέσο ρυθμό 6% από το 2009 (αρχή της κρίσης). Η Πιερία, μαζί με την Πέλλα και την Χαλκιδική επιδεικνύουν την καλύτερη εξαγωγική επίδοση στην Κεντρική Μακεδονία. Το 1/3 των εξαγωγών μας είναι παρασκευασμένα λαχανικά & φρούτα, 21% των εξαγωγών μας είναι καπνά και 10% νωποί καρποί & φρούτα. Αυξανόμενη δυναμική αναπτύσσουν οι κλάδοι των μηχανών & συσκευών, ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και των τεχνουργημάτων από μέταλλα αφού οι εξαγωγές τους αναπτύσσονται με ρυθμό πάνω από 25% μέσα στην κρίση. Σε ότι αφορά εξαγωγικούς εταίρους, η πλειοψηφία των προϊόντων μας αποστέλλεται σε ευρωπαϊκές χώρες, συγκεκριμένα Βουλγαρία (μερίδιο 26%), Γερμανία (13%), Σουηδία (5%), Ιταλία (5%), Νορβηγία (3%), ενώ δυναμικά μπαίνουν στον εξαγωγικό χάρτη της Πιερίας χώρες όπως οι ΗΠΑ (5%) και η Αυστραλία (3%)».
O κ. Δ. Λακασάς πρόσθεσε ότι η Πιερία θα πρέπει να στηρίξει την ανάπτυξή της με ορίζοντα το 2020 στους ακόλουθους πυλώνες:
1. Μεταποίηση και Εξωστρέφεια
2. Πρωτογενής Παραγωγή
3. Τουρισμός
4. Εκμετάλλευση θεματικών περιουσιακών στοιχείων του Νομoύ (‘Όλυμπος, Δίον κλπ)
5. Logistics
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου