Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τελευταίες εργασίες στον Ιερό Ναό έγιναν το 1979, ενώ τα τελευταία δυο χρόνια το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί. «Όταν έβρεχε τότε βάζαμε δυο λεκάνες για τα νερά που έμπαιναν στο ναό, τώρα βάζουμε 10 με 15 λεκάνες» τονίζει χαρακτηριστικά ο ιερέας του ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου πατήρ Παναγιώτης Τιμαμόπουλος.
Άμεσος ο κίνδυνος κατάρρευσης
Μιλώντας στο Katerini-news ο ιερέας επισήμανε πως το πρόβλημα της στέγης δημιουργεί κινδύνους για όλο το ναό, καθώς έχουν διαβρωθεί πολλά από τα κεραμίδια του πρέπει να αντικατασταθούν. Άμεσα απειλείται το ξυλόγλυπτο τέμπλο, οι σπάνιες εικόνες και τα άλλα κειμήλια του ναού, που αποτελούν στοιχεία της ιστορίας της Πιερίας, καθώς ο συγκεκριμένος ναός αποτελούσε τον Καθεδρικό της Μητρόπολης.
Η έκταση της στέγης είναι 550 τ.μ. αποτελούμενη από περίπου 20 χιλιάδες κεραμίδια και για την επισκευή της όπως αναφέρει ο πατήρ Παναγιώτης απαιτείται το ποσό των 150 χιλιάδων ευρώ. Η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, έκανε αυτοψία και έδωσε στους ανθρώπους του ναού την έγκριση να κάνουν εργασίες με την επίβλεψή τους. Αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι ανακεράμωση και αλλαγή των ξύλων που αποτελούν την στέγη. Μάλιστα από την Εφορεία δόθηκε η ακριβής περιγραφή των κεραμιδιών, της ξυλείας και συνολικά των υλικών που πρέπει να χρησιμοποιηθούν, καθώς πρόκειται για βυζαντινό μνημείο
Αναζητώντας τα χρήματα
«Είμαστε στο στάδιο αναζήτησης των χρημάτων, έχουμε την έγγραφη άδεια της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που μας δίνει την άδεια να προχωρήσουμε στην κατασκευή της στέγης». Λέει ο πάτερ, ωστόσο ο καιρός περνά και το χειμώνα τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ. Παρά τις όποιες προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα από τους αιρετούς αυτές δεν έχουν αποδώσει ακόμη. Σήμερα ο δήμαρχος Πύδνας – Κολινδρού Βαγγέλης Πολύζος είχε συνάντηση με την αντιπεριφερειάρχη για το θέμα αυτό, ενώ έχει ενημερωθεί και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, προκειμένου να βρεθεί η πηγή χρηματοδότησης του έργου.
Στο ενδεχόμενο εξεύρεσης πόρων οι εργασίες κατασκευής της στέγης θα διαρκούσαν περίπου 5 με 6 μήνες και θα γινόταν τμηματικά.
Έτσι και αφού τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, θα γίνουν κάποιες εργασίες ώστε να τοποθετηθούν στηρίγματα μέσα στο ναό για να μην καταρρεύσει η στέγη στο ενδεχόμενο, που είναι πολύ πιθανό, μια χιονόπτωσης. «Θα κάνουμε μια πρόχειρη κατασκευή, να φύγει ο χειμώνας για να μην έχουμε χειρότερα» υπογραμμίζει ο πάτερ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου