Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

ΠΑΟΚ-ΑΡΗΣ Η ΚΟΝΤΡΑ ΚΡΑΤΑ.


Δαυίδ και Γολιάθ!
Ο Άρης υποδέχεται τον ΠΑΟΚ στο Κλεάνθης Βικελίδης, όμως η δυναμικότητα των δύο ομάδων και η βαθμολογική τους διαφορά είναι τεράστια. Η έκβαση μιας μονομαχίας που θυμίζει Δαυίδ και Γολιάθ, δεν μπορεί να μην είναι αμφίρροπη! Το Novasports.gr θυμάται στατιστικά στοιχεία απ' το μεγάλο ντέρμπι και σπουδαίους πρωταγωνιστές του παρελθόντος.
Η ζυγαριά δείχνει Άρη!
Σε 52 ματς συνολικά στην κορυφαία κατηγορία ο Άρης έχει επικρατήσει 19 φορές, 12 ματς έχει πάρει ο ΠΑΟΚ, ενώ 21 παιχνίδια έχουν λήξει ισόπαλα. Το περσινό ματς του Κλεάνθης Βικελίδης έληξε ισόπαλο 1-1 με τον Λαζαρίδη να ανοίγει το σκορ στο 3ο μόλις λεπτό για τον Άρη και τον Παπάζογλου να ισοφαρίζει στο 48'.
Το πρώτο ραντεβού της Α' εθνικής!
Η πρώτη μονομαχία των δύο ομάδων στο Κλεάνθης Βικελίδης για την Α' εθνική ήταν την πρώτη του Νοέμβρη του 1959. Μπροστά σε εννιά χιλιάδες περίπου θεατές ο ΠΑΟΚ κέρδισε τον Άρη με σκόρερ τον Γιώργο Χαβανίδη. Ήταν μόλις η δεύτερη αγωνιστική ενός πρωταθλήματος που ολοκληρώθηκε με τις δύο ομάδες ισόβαθμες με 59 πόντους. Ο ΠΑΟΚ στην έβδομη και ο Άρης στην όγδοη θέση.
Κίτρινο χαμόγελο! Για να καταφέρει ο Άρης να κερδίσει τον ΠΑΟΚ στο Κλεάνθης Βικελίδης έπρεπε να περάσουν επτά χρόνια! Οι κίτρινοι τη σεζόν 1965-1966 ξέσπασαν επί του συμπολίτη με το εντυπωσιακό 5-1! Αλεξιάδης και Ψηφίδης άνοιξαν το σκορ, μείωσε προς στιγμήν ο Κούδας σε 2-1, αλλά μέσα σε δέκα λεπτά οι κίτρινοι καθάρισαν το παιχνίδι πετυχαίνοντας τρία γκολ (δυο ο Συρόπουλος και ένα ο Χατζηκώστας).
Ένας Κούδας δε φέρνει την άνοιξη!
Τη σεζόν 1968-1969 ο Γιώργος Κούδας ήταν και πάλι μέλος του ΠΑΟΚ, έχοντας επιστρέψει απ' τον Ολυμπιακό. Όμως ο μεγάλος ηγέτης του δικέφαλου δεν μπόρεσε να αποτρέψει την ήττα με 2-0 απ' τον Άρη.
Το πρώτο του Κούη
Ακόμα ένα σημαντικό παιχνίδι των δύο ομάδων στο Κλεάνθης Βικελίδης ήταν εκείνο στις 6 Οκτωβρίου του 1974. Ένα ταλαντούχο αστέρι έκανε ντεμπούτο με τη φανέλα του Άρη. Ήταν ο Ντίνος Κούης, ο οποίος πήρε το βάπτισμα του πυρός. Ο Άρης επικράτησε με 2-1 με γκολ του Σπυρίδωνος και του Αλεξιάδη. Ο ΠΑΟΚ είχε προηγηθεί με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Ασλανίδη. Αυτό ήταν το τελευταίο ματς του σπουδαίου Άγγλου προπονητή Λες Σάνον στον πάγκο του ΠΑΟΚ, πριν συνεχίσει την επόμενη χρονιά στον Ηρακλή.
Πρωταθλητής και ηττημένος!Ο ΠΑΟΚ έτρεχε με σιγουριά πάνω στις ράγες του τίτλου τη σεζόν 1984-1985 και στις 3 Φεβρουαρίου αντιμετώπισε στο Κλεάνθης Βικελίδης τον Άρη του Τάις Λίμπρεχτς. Ο Άρης όχι μόνο δεν «μάσησε» απ' την υπεροχή του αντιπάλου, αλλά τον φιλοδώρησε με τρία γκολ! Ο Μπιμπισίδης και ο Ζελιλίδης με δύο γκολ διαμόρφωσαν το τελικό σκορ. Ο Άρης εκείνη τη χρονιά τερμάτισε έβδομος.
Δώρο τα γκολ και ο Ζαγόρ!
Δύο δωράκια στον Άρη και ακόμα ένα στο ελληνικό ποδόσφαιρο επιφύλασσε ο ΠΑΟΚ δύο μέρες πριν τα Χριστούγεννα του 1992. Ο δικέφαλος επικράτησε με 2-1 στο ντέρμπι, στο οποίο έκανε ντεμπούτο ο μεγάλος Θοδωρής Ζαγοράκης. Οι Λαγωνίδης και Μπορμπόκης σκόραραν για τον ΠΑΟΚ, ενώ ο Γιουκούδης απλά μείωσε στο 85ο λεπτό.
Η πρώτη σφαλιάρα!
Έπρεπε να περάσουν αρκετές δεκαετίες για να δούμε μια πραγματικά εμφατική νίκη σε ντέρμπι Άρη-ΠΑΟΚ. Δυστυχώς για τους γηπεδούχους ήρθε απ' τον ΠΑΟΚ στις 7 Δεκεμβρίου του 1994 με το ευρύ 0-4! Ο Γιώργος Τουρσουνίδης με δύο γκολ στο 22' και στο 57΄ έβαλε μπροστά τον ΠΑΟΚ και τη σκυτάλη πήραν Λαγωνίδης και Μπότσιεκ, οι οποίοι διαμόρφωσαν το τελικό και πανηγυρικό για την ομάδα τους σκορ.
Εκδίκηση!
Οι κίτρινοι πήραν το αίμα τους πίσω το 1998 όταν και κέρδισαν με 4-1 τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Όμως την πρώτη Νοέμβρη του 2000 είχε έρθει η ώρα για μια μεγάλη εντός έδρας νίκη για τον Άρη. Ο Μπάμπης Τεννές οδήγησε τους κίτρινους στον θρίαμβο με 4-0. Ο Θωμάς Κυπαρίσσης άνοιξε το σκορ και ακολούθησαν Κούτσης, Κολτσίδας αλλά και ο ρούκι Χαριστέας.
Επιμέλεια: Βασίλης Κωνσταντόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου