Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Η «λάσπη» στην Πολιτική μέσα στους αιώνες



              ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ  Ή ΘΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΟΥΜΕ;
             =====================================
                                     Και ο κίνδυνος για …ιπποπόταμους




      Είναι  ίσως η πρώτη φορά που θα πάμε στις  κάλπες με φανατισμό για να εκδικηθούμε τους πολιτικούς συλλήβδην. Δύσκολα θα ακούστε κάποιον ψηφοφόρο να αναφέρεται σε προγράμματα αλλά το πιθανότερο είναι να τον ακούσετε να εκφράζει την οργή του κατά των πολιτικών. Και ενώ γινόμαστε εύκολα καταναλωτές συνθημάτων δεν μας ενδιαφέρει η ορθότητα τους. Έτσι αντί να ψηφίζουμε, καταψηφίζουμε  και επιλέγουμε  εν θερμώ εκείνους που θα μας εκπροσωπήσουν. Και τη φορά αυτή έχουμε άπειρους λόγους να είμαστε εξοργισμένοι περισσότερο από ποτέ στη νεοελληνική ιστορία..
      Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν  κατακερματισμό των κομμάτων και προοιωνίζονται τουλάχιστον εννιακομματική Βουλή. Και ακόμη το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων προκρίνουν κυβέρνηση συνασπισμού λόγω της οδυνηρής εμπειρίας από τις μονοκομματικές κυβερνήσεις. Και εδώ έγκειται ο μεγαλύτερος κίνδυνος, γιατί όποτε επιχειρήθηκαν κυβερνήσεις συνεργασίας  τα αποτελέσματα ήταν μηδενικά Θυμηθείτε την Κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Ζολώτα, ο οποίος υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους νομισματολόγους του κόσμου. Ούτε ένα οικονομικής ή άλλης φύσεως μέτρο καθώς ο κ. Δραγασάκης έπαιζε το ρόλο του κυρίου ΝΙΕΤ. Ακόμα και στην Ιταλία που μετά την ιταλοποίηση της πολιτικής της ζωής  πέρασε για λίγο σε μονοκομματική  κάκιστη κυβέρνηση και όμως μόλις επιχείρησε κυβέρνηση συνεργασίας νοστάλγησε τον.. Μπερλουσκόνη!
          Όπως αναφέρει ο Νίκος Σκουλάς στο βιβλίο του «Ανθρώπινη όψη της ηγεσίας» πολλοί πιστεύουν ότι «ο ιπποπόταμος είναι ένα άλογο που φτιάχτηκε από επιτροπή» και κυρίως από   επιτροπές που δεν μπορούν τα μέλη τους να συντονιστούν μεταξύ τους, Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τις κυβερνήσεις συνεργασίας. Αρκεί να φανταστεί κανείς κυβέρνηση αριστερών κομμάτων με τον ΣΥΡΙΖΑ  να προτείνει να μείνουμε στην ευρωπαική ένωση, να διατηρήσουμε το ευρώ να διαγράψουμε μονομερώς τα χρέη, να απορρίψουμε όλες της απαιτήσεις των ευρωπαίων και να επιμένει ώσπου να μάθει και το άλλο με τον Τοτό,  ή  συγκυβέρνηση Καμένου, ΛΑΟΣ, «Χρυσής Αυγής» και λοιπών αντιμνηνονιακών δυνάμεων.
       Ο καλός θεός της Ελλάδας να βάλει το χέρι του αλλά  όχι κι αυτός στα πολύπαθα ασφαλιστικά ταμεία.
                                                        Ν. ΕΠΙΤΡΟΠΑΚΗΣ /16-3-12/

        «Αγανακτισμένοι  οι πολιτικοί που υπηρετούν αξίες και ιδέες»
 
        Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Βουλευτής Πειραιά και Νησιών κ. Μαν. Α. Μπεντενιώτης, μιλώντας στο «Κανάλι Ένα» του Πειραιά, υπογράμμισε ότι:
       «Το πολιτικό σύστημα έχει απαξιωθεί. Η χώρα μας βιώνει μια ηθική κρίση, μια κοινωνική κρίση και μια οικονομική κρίση»
          Για να εξηγήσει ότι:
      «Παράγουμε μόλις 200δις ευρώ ως χώρα, αλλά καταναλώνουμε πολύ περισσότερα, με αποτέλεσμα να δημιουργούμε ελλείμματα και υψηλό δημόσιο χρέος.
         Άρα πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγή, αλλά και να μειώσουμε τις αλόγιστες δαπάνες μας.»
          Και να προσθέσει ότι:
«Όμως πρέπει να ξεπεράσουμε και την ηθική κρίση που διαβρώνει και υπονομεύει το δημοκρατικό πολίτευμα.
Την τελευταία δεκαετία έχουμε μια διολίσθηση αξιών, μια απεμπόλιση ιδεών, δοκιμάζεται η ηθική στην πολιτική και η διαφάνεια στην διακυβέρνηση»
            Στη συνέχεια της συζήτησης, όμως, προσδιόρισε ότι:
«Έχουν επικρατήσει στο πολιτικό σύστημα και μισθοφόροι και υπάλληλοι οικονομικών συμφερόντων και εκλεκτοί των μέσων μαζικής ενημέρωσης, που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη και χειραγωγούν το εκλογικό σώμα.
           Τα σκάνδαλα δεν οδηγούνται στη δικαιοσύνη.
Και όσα φθάνουν, η ετυμηγορία της δικαιοσύνης έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση και η παραγραφή ‘εξαγνίζει’ τη διαφθορά, τη διαπλοκή και τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου.»
            Αλλά εκείνο στο οποίο συμπερασματικά κατέληξε ο κ. Μαν. Μπεντενιώτης έχει μια ιδιαίτερη σημασία:
«Είναι αγανακτισμένοι και οι πολιτικοί που υπηρετούν αξίες και ιδέες.
Είναι αγανακτισμένοι και οι πολιτικοί που υπηρετούν την ηθική στην πολιτική και τη διαφάνεια στη διακυβέρνηση.»
         Προφανώς εννοούσε κάποιους πολιτικούς  που είναι «μισθοφόροι και υπάλληλοι» συμφερόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου