Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Η ΝΔ προηγείται στην παράσταση νίκης, αλλά στην πρόθεση ψήφου... Ξαναπαίρνει προβάδισμα ο ΣΥΡΙΖΑ




Με βραχεία κεφαλή προηγείται εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου σε δημοσκόπηση της Public Issue για λογαριασμό της Καθημερινής και του Σκάι, συγκεντρώνοντας ποσοστό 29%, έναντι 28,5%.

Στην τρίτη θέση παραμένει η Χρυσή Αυγή (11,5%), σημειώνοντας μάλιστα τη μεγαλύτερη άνοδο (+1,5%) ανάμεσα στα επτά κοινοβουλευτικά κόμματα σε σχέση με τον Ιανουάριο. Σε μονοψήφιο επίπεδο επιρροής βρίσκονται οι υπόλοιπες παρατάξεις, με τους Ανεξάρτητους Έλληνες να κατατάσσονται τέταρτοι, παραμένοντας σταθεροί στο 8%.

Αντίθετα, οι δύο συμπολιτευόμενες δυνάμεις, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, υποχωρούν αμφότερες κατά μία μονάδα, με την Ιπποκράτους στην πέμπτη θέση (7%) και τη ΔΗΜΑΡ στην έκτη με 6%. Τελευταίο βρίσκεται το ΚΚΕ, με αμετάβλητη επιρροή, που ανέρχεται στο 5,5%.

Ταυτόχρονα, η τρικομματική κυβέρνηση εξακολουθεί να θεωρείται καταλληλότερη από μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την «ψαλίδα» μεταξύ των δύο στρατοπέδων πάντως να συρρικνώνεται.

Η ΝΔ δε, αν και υφίσταται τη φθορά των σκληρών μέτρων, επικρατεί στην παράσταση νίκης με ποσοστό 48% έναντι 38%, που συγκεντρώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακτά τα πρωτεία στο ερώτημα για το καλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, συγκεντρώνοντας ποσοστό 31%, αυξημένο από 28% τον Ιανουάριο, και αφήνοντας αισθητά πίσω τον «κανένα» (26%), τους Ανεξάρτητους Έλληνες (15%), τη Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ (αμφότερες από 12%).

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Αντώνης Σαμαράς διατηρεί σημαντικό προβάδισμα επί του Αλέξη Τσίπρα, απολαμβάνοντας την υποστήριξη του 46% των ερωτηθέντων (πτώση από 48% τον Ιανουάριο), με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μειώνει οριακά τη διαφορά και να καταγράφει άνοδο μίας ποσοστιαίας μονάδας στο 25%.

Το 26% των συμμετεχόντων κρίνει πως κανένας εκ των δύο ηγετών δεν αποτελεί την καταλληλότερη επιλογή για την πρωθυπουργία.

Στον αντίποδα, αισθητή συρρίκνωση της διαφοράς καταγράφεται στο ερώτημα για το ποια κυβέρνηση θεωρείται καταλληλότερη για τη χώρα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει καθαρά δεύτερος (23%, από 19% τον Ιανουάριο), αλλά να μειώνει το χάσμα που τον χωρίζει από την τρικομματική κυβέρνηση (37%, από 40% τον Ιανουάριο) κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το Βαρόμετρο του Ιανοαυρίου. 

Στη δεύτερη θέση για καταλληλότερη κυβέρνηση πάντως βρίσκεται σταθερά η επιλογή «καμία από τις δύο» με 36%.

Δημοφιλία κομμάτων και αρχηγών

Άνοδο επτά μονάδων σε σύγκριση με τον Ιανουάριο και τη θετική γνώμη του 25% «κατακτά» το ΠΑΣΟΚ, ακολουθούμενο από τη Χρυσή Αυγή, που παραμένει ωστόσο ουραγός, απολαμβάνοντας τη θετική γνώμη του 17% των ερωτηθέντων (+4 μονάδες).

Αυξημένη δημοτικότητα καταγράφουν και όλα τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα πλην της ΔΗΜΑΡ, η οποία παραμένει πρώτη, αλλά στάσιμη στο 44%, με τη δεύτερη ΝΔ να σκαρφαλώνει στο 40% (+2 μονάδες), τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί τρίτος με 37% (+2 μονάδες), τους ΑΝΕΛ να έπονται στην τρίτη θέση με 32% (+1 μονάδα) και το ΚΚΕ να ακολουθεί με 28% (+1 μονάδα).

Αντίθετα, μεικτά πρόσημα καταγράφονται στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, με τον Φώτη Κουβέλη να υφίσταται την πολιτική φθορά της ΔΗΜΑΡ, βλέποντας τη δημοτικότητά του να πέφτει κατά πέντε εκατοστιαίες μονάδες (46% από 51%) σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Παρά την πτώση κάτω από το όριο του 50%, ο κ. Κουβέλης, παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον «πτωτικό» Αντώνη Σαμαρά (43%, έναντι 41% τον Ιανουάριο) και ακολουθούμενος από τον σταθερό Αλέξη Τσίπρα (37%).

Την τέταρτη θέση καταλαμβάνει ο Πάνος Καμμένος (33%), βελτιώνοντας τη θέση του κατά μία μονάδα. Πέμπτη κατατάσσεται η Αλέκα Παπαρήγα (31%), με εντυπωσιακό άλμα +6 μονάδων, στην έκτη θέση βρίσκεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος (25%), μοναδικός αρχηγός της συμπολίτευσης που βελτιώνει τη θέση του κατά τρεις μονάδες, ενώ τελευταίος έρχεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος, αυξάνοντας τη δημοτικότητά του κατά δύο μονάδες και σκαρφαλώνοντας στο 18%.

Περί πρόωρων εκλογών

Η πλειονότητα των Ελλήνων ψηφοφόρων, σε ποσοστό 63%, πιστεύει ότι «δεν χρειάζονται» ή «μάλλον δεν χρειάζονται» σήμερα πρόωρες εκλογές, έναντι μόλις 33%, που αντιτείνει πως «χρειάζεται» ή «μάλλον χρειάζεται» άμεση προσφυγή στις κάλπες, προτού ολοκληρωθεί η θητεία της κυβέρνησης.

Η εντύπωση αυτή ωστόσο δεν ανατρέπει την κυρίαρχη εικόνα (51%) πως οι εκλογές θα προκηρυχθούν πριν την ολοκλήρωση της τετραετίας.

Η εικόνα για την πορεία της χώρας

Στα συμπεράσματα για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση, η εικόνα των Ελλήνων πολιτών όσον αφορά στην πορεία της χώρας παραμένει ζοφερή, με το 72% να κρίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση, ενώ μόλις το 21% των ερωτηθέντων πιστεύει πως βρίσκεται στη σωστή. 

Επιπλέον, το 63% τονίζει την ανάγκη «βαθιών αλλαγών» στην κοινωνία, ενώ το 23% εκτιμά πως χρειάζεται «ριζική αλλαγή» της κοινωνίας μέσω «επανάστασης».

Με λιγότερο μελανά χρώματα «ζωγραφίζουν» οι Έλληνες την πορεία της οικονομίας κατά την ερχόμενη πενταετία, καθώς το 38% προβλέπει βελτίωση (43% τον Ιανουάριο) και το 35% να κάνει λόγο για επιδείνωση της κατάστασης.

Παράλληλα, εντύπωση προκαλεί η ευρεία πλειοψηφία των πολιτών που αναμένει κλιμάκωση της έντασης στο χώρο των εργασιακών, με το 80% να απαντά πως περιμένει «αρκετές» εργασιακές διενέξεις κατά το επόμενο τρίμηνο (αυξημένο σημαντικά από το 62% τον Ιανουάριο) και μόλις το 13% να προβλέπει «λίγες» διενέξεις, σημειώνοντας μεγάλη πτώση συγκριτικά με τον Ιανουάριο, όταν η αισιόδοξη μερίδα του πληθυσμού ήταν υπερδιπλάσια (29%).

Στο πεδίο της οικονομίας, αξιοσημείωτη είναι η αίσθηση της αδικίας που έχει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αναφορικά με το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα. Ένα συντριπτικό ποσοστό 96% των ερωτηθέντων πιστεύει πως το φορολογικό σύστημα είναι «μάλλον άδικο», έναντι μόλις 3%, που κρίνει ότι είναι «μάλλον δίκαιο».

Όσο για το ζήτημα της φοροδιαφυγής, το 60% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση εκτιμά πως οι Έλληνες πολίτες που δεν δηλώνουν το πραγματικό τους εισόδημα είναι «πάρα πολλοί» και το 31% συμπληρώνει «αρκετοί». Στον αντίποδα, μόνο το 6% απαντά «λί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου