Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

«Παγώνει» η κρατική χρηματοδότηση


Κλείνουν οι κρατικές και κοινοβουλευτικές στρόφιγγες προς τη Χρυσή Αυγή και τους έξι βουλευτές της οι οποίοι κρατούνται στην ασφάλεια.

«Παγώνει» η κρατική χρηματοδότηση
Με νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη προβλέπεται «η αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης κομμάτων, σε βάρος -της ηγεσίας ή και βουλευτών- των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για κακουργηματικές πράξεις», ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις στη Βουλή προκειμένου να εξεταστούν και να ληφθούν οριστικές αποφάσεις (πιθανότατα τη μεθεπόμενη Πέμπτη στη Διάσκεψη των Προέδρων) για το θέμα της διακοπής της βουλευτικής αποζημίωσης των συλληφθέντων βουλευτών, τις ατέλειές τους, την παροχή συνεργατών και όλα τα προνόμια που απολαύουν οι βουλευτές.
Η τροπολογία για το «πάγωμα» της κρατικής χρηματοδότησης προς τη Χρυσή Αυγή εντάσσεται στο νομοσχέδιο «Ηλεκτρονική επιτήρηση υποδίκων, καταδίκων και κρατουμένων σε άδεια» και προβλέπει τη διακοπή της χρηματοδότησης σε περίπτωση που ασκηθεί δίωξη (για εσχάτη προδοσία, επιβουλή ακεραιότητας της χώρας, προσβολή εναντίον της διεθνούς ειρήνης της χώρας, διακεκριμένη κατασκοπεία, εγκληματική οργάνωση, εγκληματικές πράξεις) στον αρχηγό του κόμματος ή τον πραγματικό διευθυντή του κόμματος, τον πρόεδρο της ΚΟ, το 1/10 των βουλευτών ή το 1/5 των ευρωβουλευτών ή το 1/10 των μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησης του κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων.
Σημειώνεται ότι σε περίπτωση αμετάκλητου βουλεύματος ή αμετάκλητης αθωωτικής απόφασης θα επιστρέφονται αναδρομικά τα παρακρατηθέντα ποσά. Το νομοσχέδιο συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την Πέμπτη και την επόμενη εβδομάδα θα πάει για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια του Σώματος.
Υπενθυμίζεται πως μία μέρα πριν από τις συλλήψεις, ο Ν. Μιχαλολιάκος είχε στείλει επιστολή στο λογιστήριο της Βουλής με την οποία ζητούσε να σταματήσει η παρακράτηση του 20% επί των αποζημιώσεων των χρυσαυγιτών βουλευτών που πήγαιναν στο κόμμα. Κι αυτό προφανώς για τον λόγο ότι με το «πάγωμα» της κρατικής χρηματοδότησης το 20% της αποζημίωσης των βουλευτών θα... χανόταν, αφού με το μπλοκάρισμα των λογαριασμών του κόμματος η Βουλή δεν θα μπορούσε να το «περάσει» στους κομματικούς λογαριασμούς.
Στο άλλο... πεδίο των οικονομικών... συνεπειών της Χρυσής Αυγής, από χθες το πρωί, ο πρόεδρος της Βουλής είχε επαφές με αρμόδιους φορείς για συνταγματικά και νομικά θέματα για το θέμα των βουλευτικών αποζημιώσεων και των ατελειών που έχουν οι βουλευτές.
Ο ίδιος επικοινώνησε και με εκπροσώπους των κομμάτων, προκειμένου να ενημερωθούν και να επεξεργαστούν από την πλευρά τους τα ζητήματα αυτά, ώστε να τοποθετηθούν στα αρμόδια όργανα της Βουλής.
Γιώργος Πίκουλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου