Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Βερολίνο: «Πρώτα να καταθέσει η Αθήνα τις μεταρρυθμίσεις και μετά η απόφαση για τα λεφτά»


Η Ανγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Βερολίνο: «Πρώτα να καταθέσει η Αθήνα τις μεταρρυθμίσεις και μετά η απόφαση για τα λεφτά»
      
«Η Καγκελάριος κάνει τα πάντα για να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της ευρωζώνης» δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της Ανγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, καλώντας την Ελλάδα να καταθέσει άμεσα σχέδιο μεταρρυθμίσεων το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για να ληφθεί απόφαση εκταμίευσης χρημάτων.

«Οι γραμμές οι οποίες έχουν τεθεί είναι ξεκάθαρες. Οι συνομιλίες του κ. Τσίπρα με την Καγκελάριο δεν αντικαθιστούν τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς» πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του Mega στο Βερολίνο.

Στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος της Μέρκελ συμπλήρωσε: «Το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου έχει ορίσει τι πρέπει να γίνει, ότι δηλαδή η Ελλάδα πρέπει να καταθέσει λεπτομερές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, αυτό να εγκριθεί από τους θεσμούς και στη βάση αυτή να ληφθεί η απόφαση από τους υπουργούς Οικονομικών για τη χρηματοδότηση».

Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση κατέστησε το απόγευμα της Τρίτης σαφές - με άτυπη ενημέρωση που έκανε - ότι δεν πρόκειται να φέρει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τις μεταρρυθμίσεις προτού υπάρξει προοπτική συμφωνίας με τους δανειστές, επικαλούμενη «σοβαρές διαφωνίες και αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ», οι οποίες «δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και υψηλούς κινδύνους».

Εν τω μεταξύ, και ο ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ κάλεσε την Αθήνα να αποδείξει ότι θέλει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις.

Για το ΔΝΤ

Παράλληλα, να μην δώσει συνέχεια στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί αιτήματος του ΔΝΤ για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους επιχειρεί η γερμανική κυβέρνηση.

Στην ενημέρωση των δημοσιογράφων την Τετάρτη, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Φριντερίκε φον Τίζενχάουζεν, απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του Mega στο Βερολίνο Παντελή Βαλασόπουλου, είπε:

«Η ανακοίνωση του ΔΝΤ είναι ξεκάθαρη και δεν θέλω να τη σχολιάσω. Να ρωτήσετε τους θεσμούς για τα υπόλοιπα».

Η ίδια είπε πως οι διαπραγματεύσεις τώρα διεξάγονται σε ένα λογικό επίπεδο και είναι εποικοδομητικές.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Τρίτης ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε ότι «κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup στη Ρίγα, το ΔΝΤ δεν πίεσε για μεγάλης κλίμακας ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, όπως ανέφεραν δημοσιεύματα του Τύπου» .

Τη Δευτέρα οι Financial Times είχαν γράψει ότι το ΔΝΤ φέρεται να προειδοποίησε την ευρωζώνη πως η εκτροπή του ελληνικού προγράμματος διάσωσης είναι τόσο μεγάλη που η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τη στήριξη του Ταμείου αν οι ευρωπαίοι δανειστές δεν διαγράψουν μεγάλο μέρος του χρέους της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου