Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Γιατροί στις γειτονιές για δωρεάν ιατρική φροντίδα σε όλους




Το ολοκληρωμένο σύστημα για την πρωτοβάθμια περίθαλψη που παρουσίασε το υπουργείο Υγείας φιλοδοξεί να αλλάξει ριζικά το τοπίο της δημόσιας υγείας στη χώρα μας.

Τι περιλαμβάνει; Μονάδες της γειτονιάς με γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδίατρους, θα παρέχουν υπηρεσίες σε όλους ανεξαρτήτως ασφάλισης, ακόμα και κατ' οίκον.

Όσο για τα... 

σημερινά ΠΕΔΥ και Κέντρα Υγείας, θα μετεξελιχθούν σε Μονάδες Αναφοράς με ιατρεία ειδικότητας και εργαστήρια για εξετάσεις.

Οι γιατροί θα είναι αποκλειστικής απασχόλησης ενώ οι νέες μονάδες θα λειτουργούν από 12 έως 24 ώρες.

Όπως σημειώνει στην Εφημερίδα των Συντακτών ο συντονιστής της Ομάδας Εργασίας του υπουργείου Υγείας Αλέξης Μπένος, "η κρίση απέδειξε ότι δεν μπορούμε να σχετίζουμε τη φροντίδα υγείας με τις εργασιακές και ασφαλιστικές σχέσεις".

Η ολοκληρωμένη φροντίδα Υγείας θα είναι για όλους ισότιμη και δωρεάν, χωρίς φραγμό οικονομικό, κοινωνικό, εθνικό, θρησκευτικό, με τουλάχιστον 12ωρη λειτουργία εκεί που υπάρχουν πολλά νοσοκομεία και 24ωρη λειτουργία σε περιοχές που λείπουν. Προϋπόθεση είναι η εμπλοκή τοπικών φορέων και συλλογικοτήτων ούτως ώστε να αξιολογείται και να εξελίσσεται.

Ο κ. Μπένος διευκρινίζει πως για να γίνει το σχέδιο πράξη είναι απαραίτητες οι νέες προσλήψεις γιατρών γενικής ιατρικής ,καθώς και η ανάπτυξη εκπαιδευτικών κέντρων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όπου θα εκπαιδευτεί όλο το προσωπικό που θα στελεχώσει τις πρωτοβάθμιες δομές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου