Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Βενιζέλος: Δεν χαρίζουμε στον ΣΥΡΙΖΑ την κοινωνική μας βάση



Μήνυμα στην τρόικα ότι η χώρα δεν αντέχει άλλα δημοσιονομικά μέτρα αλλά και προειδοποίηση στον ΣΥΡΙΖΑ ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι διατεθειμένο να εγκαταλείψει την ιστορική του βάση, απηύθυνε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, δευτερολογώντας στο 9ο Συντακτικό Συνέδριο του Κινήματος.

Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πέραν της κυβέρνησης συνεργασίας των τριών κομμάτων, από την παρούσα Βουλή, σημείωσε ο κ. Βενιζέλος
Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πέραν της κυβέρνησης συνεργασίας των τριών κομμάτων, από την παρούσα Βουλή, σημείωσε ο κ. Βενιζέλος
Η χώρα πρέπει να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο «στήριξης και τιμωρίας» που της επέβαλαν οι εταίροι, σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλα δημοσιονομικά μέτρα που ανατροφοδοτούν την ύφεση.
Ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε επίσης στον ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιώντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να παραχωρήσει αμαχητί την ιστορική του βάση:
«Δεν χαρίζουμε στον ΣΥΡΙΖΑ την κοινωνική μας βάση. Την καλούμε να γυρίσει στο σπίτι της», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, διευκρινίζοντας ότι η ασκούμενη κριτική κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «αφορά στην ηγεσία του και τον πολιτικό νεοπλουτισμό της» μια ηγεσία που όπως είπε «της έλαχε ένα λαχείο και το σπαταλά αλόγιστα, γιατί δεν κοπίασε για να το αποκτήσει».
Ανάγκη δύο διακριτών πόλων στην κυβέρνηση
Ο κ. Βενιζέλος επανήλθε στην πρότασή του για κοινή κάθοδο στις εκλογές με τη ΔΗΜΑΡ και άλλες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, τονίζοντας ότι αυτό θα δώσει μια πολιτική δυναμική η οποία θα είναι ευεργετική για τον τόπο και δίνει τη δυνατότητα ανάδειξης της συμμαχίας αυτής σε πρώτη δύναμη.
Ο κ. Βενιζέλος, προσερχόμενος στην αίθουσα, έγινε δεκτός με θερμές εκδηλώσεις από την πλευρά των συνέδρων, κάτι που επαναλήφθηκε και κατά την άνοδό του στο βήμα. Αναμένοντας την ολοκλήρωση της διαδικα
Ο κ. Βενιζέλος, προσερχόμενος στην αίθουσα, έγινε δεκτός με θερμές εκδηλώσεις από την πλευρά των συνέδρων, κάτι που επαναλήφθηκε και κατά την άνοδό του στο βήμα. Αναμένοντας την ολοκλήρωση της διαδικασίας των τοποθετήσεων έως ότου ανέβει στο βήμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάθισε στην πρώτη σειρά, ανάμεσα στην κόρη και τη σύζυγό του, δίπλα στην οποία καθόταν ο πρώην πρόεδρος του Κινήματος
Τόνισε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας δύο πόλοι, αντί των τριών που υπάρχουν σήμερα: Ένας κεντροδεξιός πόλος κι ένας κεντροαριστερός.
«Ταυτόχρονα με όλα αυτά», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, «το ΠΑΣΟΚ προχωρά σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις για τη συγκρότηση της μεγάλης παράταξης της Κεντροαριστεράς».
Πολιτικά φιλελεύθερο
Αναφερόμενος στη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πάντα σοσιαλιστικό, δημοκρατικό, πολιτικά φιλελεύθερο, μεταρρυθμιστικό, ευρωπαϊκό, εθνικά υπεύθυνο, οικολογικά ευαίσθητο, έμπρακτα πατριωτικό και λαϊκό. Αλλά, όπως τόνισε, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξεπεράσει τον σημερινό του εαυτό. Σε ό,τι αφορά στον ίδιο και την παρουσία του στην ηγεσία του Κινήματος, είπε ότι δεν απολαμβάνει την ιδιότητα του αρχηγού κόμματος και προέδρου του ΠΑΣΟΚ αλλά αγωνίζεται για ένα συλλογικό ΠΑΣΟΚ το οποίο ο ίδιος μπορεί να εγγυηθεί, όπως μπορεί να εγγυηθεί και τη συλλογική προσπάθεια.
Ακατανόητη η κριτική όσων συμμετείχαν στις αποφάσεις
Ο κ. Βενιζέλος επέκρινε ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που άσκησαν κριτική, όπως μεταξύ άλλων τον Παύλο Γερουλάνο, αν και χωρίς να τον κατονομάσει, ο οποίος νωρίτερα είχε αναφέρει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στους Έλληνες αλλά δεν τους «μίλησε». «Στον λαό δεν απευθυνόμαστε με λόγια, αλλά με πράξεις», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι ο ίδιος μπορεί να κατανοήσει την αγωνία των απλών πολιτών να ξεφύγει η χώρα από τη σημερινή κατάσταση, αλλά ότι δεν κατανοεί τη στάση εκείνων των στελεχών που ασκούν κριτική, ενώ έχουν πάρει μέρος στη λήψη σημαντικών αποφάσεων και είχαν καθοριστικό ρόλο στην πορεία του κόμματος και της χώρας.
Αποστασιοποιίηση από την κυβέρνηση θα καθιστούσε το ΠΑΣΟΚ «ουρά» του ΣΥΡΙΖΑ
Επιπλέον, σε όσους προτείνουν η εμμέσως εισηγούνται αλλαγή στρατηγικής και τήρηση αποστάσεων από την υφιστάμενη κυβέρνηση συνεργασίας, ο κ. ΒΕνιζέλος παρατήρησε ότι μια τέτοια στρατηγική θα καθιστούσε το ΠΑΣΟΚ «ουρά» της στρατηγικής της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, και άρθρωσε έτσι ένα κατηγορηματικό «όχι» στην επιλογή αυτή. Ανέφερε επίσης ότι η ΝΔ θα προτιμούσε μια ψήφο ανοχής της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και να έχει εκείνη το μονοπώλιο των πρωτοβουλιών και των αποφάσεων ώστε να «παίζει» εκείνη με τα ευαίσθητα θέματα, εισπράττοντας κατα περίπτωση κέρδη και απώλειες.
Σε περίπτωση επιτυχίας, τόνισε ο κ. Βενιζέλος αιτιολογώντας την άποψή του, η κυβέρνηση κερδίζει, ενώ σε περίπτωση αποτυχίας χάνει η κυβερνητική πλειοψηφία και ο πιο χαμένος θα είναι αυτός που κρατούσε αποστάσεις. «Όποιος επιχειρήσει να παίξει με τα θέματα αυτά, μικροκομματικά ή εσωκομματικά παιχνίδια είναι κατώτερος των περιστάσεων», είπε και πρόσθεσε ότι το μήνυμα αυτό το απευθύνει όχι μόνο στον λαό αλλά και στα συμφέροντα εκείνα που οργανώνουν, όπως είπε, το σενάριο της καταστροφής. «Πρέπει», τόνισε, «να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις μιας ελάχιστης εθνικής συνεννόησης και με την αντιπολίτευση, ακόμα και σε συνθήκες όξυνσης και οιονεί εμφύλιας σύγκρουσης».
Επικαιροποίηση της τρικομματικής συμφωνίας - Ουδείς εχέφρων παίζει με πρόωρες εκλογές
Ωστόσο ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε την θέση του για επικαιροποίηση της συμφωνίας πιυ διέπει την τρικομματική κυβέρνηση επί τη βάσει των 5 εξής σημείων:
1. Διατύπωση προς τους εταίρους της θέσης «όχι άλλα μέτρα»
2. Εθνικό φορολογικό σύστημα με άλλους συντελεστές
3. Άμεσα μέτρα για ανεργία, απόλυτη φτώχεια
4. Εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης
5. Καθαροί κανόνες λειτουργίας κυβέρνησης και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας
Κανείς εχέφρων άνθρωπος δεν παίζει με το σενάριο των πρόωρων εκλογών, κατέληξε εμφατικά.
Αντοχή και αξιοπρέπεια
«Το ΠΑΣΟΚ βγαίνει από το Συνέδριο αισιόδοξο και δυνατό, πετυχαίνοντας την ολική του επαναφορά», είπε κλείνοντας τη δευτερολογία του και τις εργασίες του 9ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του Κινήματος Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος απένειμε τα εύσημα και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον λαό που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ στις διπλές εκλογές του καλοκαιριού, για την αντοχή, την αξιοπρέπεια και τη δύναμη που επέδειξε.
Διαβάστε ακόμη:
ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ
Η ταυτότητα και η φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ, η σχέση του με τη ΝΔ στο πλαίσιο της κυβερνητικής συνεργασίας τους, καθώς επίσης και αυτή καθεαυτή η συμμετοχή του Κινήματος στο κυβερνητικό σχήμα, βρέθηκαν νωρίτερα στο επίκεντρο των ομιλιών, κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών του 9ου Συντακτικού Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.
Ανάμεσα στα κεντρικά θέματα που έθιξαν οι ομιλητές ήταν και η υπόθεση της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να ιδωθεί ως μια συγκόλληση δυνάμεων, αλλά ουσιαστικά ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι ο πλειοψηφικός φορέας μεταξύ των δυνάμεων που κινούνται στην Κεντροαριστερά και πρωταγωνιστής στη διαμόρφωση αυτού του χώρου.
Αναφορικά με το ζήτημα του εκλογικού μέτρου που θα επιλεγεί για την αυριανή εκλογή των μελών της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, ο συντονιστής της ομάδας Καταστατικού Χρήστος Πρωτόπαπας, κατέθεσε ως πρόταση να πάει η σταυροδοσία στο 30%. Επιπλέον, μετέφερε την πρόταση, αυτή να αποτελείται από 130 και όχι 120 μέλη, «διότι μεσολάβησε η μαζική διαμαρτυρία των οργανώσεων των αποδήμων».
Ακόμη, η εισήγηση που διαμορφώθηκε αφορά και έναν αριθμό το ανώτερο 50 επιπλέον μελών, θεσμικά τοποθετούμενων αριστίνδην. Αυτή η κατηγορία αφορά στους 28 βουλευτές του Κινήματος, εκείνους που εξελέγησαν στις εκλογές του Μαΐου, αλλά δεν επανεξελέγησαν στις εκλογές του Ιουνίου, στους διατελέσαντες πρόεδροι του κόμματος, καθώς επίσης και πρόεδροι μεγάλων Τριτοβάθμιων Οργανώσεων. Στην πρόταση αυτή δεν περιλαμβάνονται πάντως οι ευρωβουλευτές.
Λίγο μετά το μεσημέρι, διακινήθηκε μεταξύ των συνέδρων πρόταση, η οποία θα κατατεθεί στο προεδρείο προς ψήφιση, σύμφωνα με την οποία το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει «να αποσυνδεθεί από τη διαχείριση» της κυβερνητικής πολιτικής και «να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις με την κυβέρνηση σε νέο πλαίσιο». Ακόμα, προτείνει την κλιμάκωση πρωτοβουλιών στην Ευρώπη εκ μέρους του Κινήματος «για τον απεγκλωβισμό από το μνημόνιο και την επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών.
Το δίλημμα «ή θα υπερβούμε μαζί με τη χώρα το τείχος ή θα μείνουμε πίσω», έθεσε ο Κώστας Σκανδαλίδης, εκφράζοντας την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να εμπεδωθεί ένας νέος «διχασμός». Σε αυτό το πλαίσιο καταδίκασε τον «αριστερό λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ» και τη λογική του «νόμου και τάξη» της ΝΔ. «Όπως τότε, ξεκινώντας το '77, με την εθνική λαϊκή ενότητα ενώσαμε το λαό, το ίδιο πρέπει να κάνουμε και σήμερα», είπε, σημειώνοντας ότι «είμαστε δύναμη εθνικής ενότητας απέναντι στο διχασμό» και πως «αυτή θα πρέπει να είναι η στρατηγική μας από εδώ και πέρα».
Στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να θέσει τέρμα στον «κατήφορο της φτωχοποίησης» και ανέφερε ότι τον καλύπτει το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης που παρουσίασε ο κ. Βενιζέλος. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση των δυσμενών όρων του μνημονίου και με εσωτερικούς όρους πέρα από τους εξωτερικούς.
Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι δεν γίνεται να μην μπορεί το συνέδριο να ψηφίσει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα ψηφίσει νέα μέτρα, προσθέτοντας ότι «είναι μια βασική πολιτική απόφαση που πρέπει να πάρει το συνέδριο». Ακόμη, είπε ότι το συνέδριο μπορεί να εκλέξει ένα όργανο που θα έχει τη δυνατότητα να «πάρει την εξουσία από τον πρόεδρο και να υπάρξει πραγματική μετατροπή από ένα αρχηγικό μοντέλο» και αυτό να το εγγυηθεί ο πρόεδρος.
Ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι δεν είπε ποτέ να αποχωρήσει το ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση και πως, ωστόσο, ζητά «να μην μπαίνουμε στην καθημερινή διαχείριση». «Δεν πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε καμιά ρήξη, πρέπει να απαιτήσουμε και μια νέα σχέση και αυτή να την επικυρώσουμε», συνέχισε.
Όσον αφορά στην ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς, σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι «αυτόνομος προοδευτικός δημοκρατικός πόλος στο χώρο της κεντροαριστεράς» και συμφώνησε με την πρόταση για εκλογική σύμπραξη με τη ΔΗΜΑΡ.
«Δεν είναι το όνομα και τα σύμβολα που δημιούργησαν τα προβλήματα, αλλά οι πολιτικές και συμπεριφορές», σημείωσε η Φώφη Γεννηματά, η οποία υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ανέδειξε τις «τεράστιες ευθύνες της ΝΔ και του κ. Καραμανλή για το έλλειμμα και το χρέος».
Η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι «υλοποιήσαμε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που μας επέβαλε η Ευρώπη» και πως ωστόσο «κάποιοι προσπάθησαν να τις ιδεολογικοποιήσουν αυτές τις πολιτικές και κούνησαν το δάχτυλο στον πολίτη». Συνεχίζοντας, τόνισε ότι παρόλα αυτά δεν έχει κατατεθεί καμία εναλλακτική πρόταση και πως από τη μια έχει αποδειχτεί «άνθρακες ο θησαυρός» σχετικά με τα 18 δισ. ισοδύναμα που πρότεινε η ΝΔ και, από την άλλη, ότι και τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ για αποκατάσταση του κατώτατου μισθού, «την εγκαταλείπουν στελέχη του».
Η ίδια σημείωσε ότι η χώρα δεν αντέχει νέες εκλογές και υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προσπαθήσει οι επιλογές της κυβέρνησης να είναι κατά το δυνατόν προς τα αριστερά. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να ξαναζήσει νέο διχασμό και πως το ΠΑΣΟΚ έχει «σταθερό μέτωπο με τη ΝΔ, τη δεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό» και από την άλλη, «με το λαϊκισμό και τη δημαγωγία της δήθεν αριστεροσύνης της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ», καθώς επίσης και κατά της Χρυσής Αυγής.
«Το ΠΑΣΟΚ αν θέλει να έχει μέλλον πρέπει να ξαναγυρίσει στη βάση του. Να έχουμε πολιτικό σχέδιο που είναι μια στάση εμπροσθοφυλακής για να κάνουμε το διάβημά μας στο μέλλον», τόνισε ο Δημήτρης Ρέππας. Ο πρώην υπουργός προέταξε ως πρόταση την ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του, για αναθεώρηση του προγράμματος στήριξης.
Ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε σωστή την επιλογή που έγινε για συμμετοχή στην κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι το κεντρικό δίλημμα είναι «ποια πολιτική θα προωθούμε». Σχολιάζοντας χτεσινή αναφορά του κ. Βενιζέλου ο οποίος αναρωτήθηκε εάν το ΠΑΣΟΚ θα εμπιστευτεί σε άλλους την εφαρμογή της στρατηγικής του, ο κ. Ρέππας είπε: «Λάθος αγαπητέ πρόεδρε, δεν είναι δική μας αυτή η πολιτική. Ήταν μονόδρομος η πολιτική αυτή, δεν ήταν επιλογή μας».
Στο ίδιο πλαίσιο, είπε ότι πρέπει να κρατηθεί απόσταση από αυτή την πολιτική και από την κυβέρνηση και πως αυτό θα μπορούσε να γίνει με ψήφο ανοχής. Παράλληλα, άσκησε σκληρή κριτική στη ΝΔ αποδίδοντας σε αυτήν τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση. «Κουνήσαμε και το δάκτυλο με τον τρόπο που πολιτευτήκαμε», είπε μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στα «λάθη» του ΠΑΣΟΚ.
«Ο τόπος δεν έχει ανάγκη από δύο ΝΔ ούτε από δύο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ», είπε, ενώ σχετικά με την υπόθεση της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς σημείωσε ότι διαφωνεί με τη λογική της «Ελιάς» και με το σκεπτικό ότι θα πρέπει να παραμείνει μικρό το ΠΑΣΟΚ για να είναι ισοϋψές με τις άλλες δυνάμεις, προκειμένου να συνεργαστούν.
Υπέρ του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε ο Γιάννης Κουτσούκος και σημείωσε ότι πρέπει «να δουλέψουμε για να ενώσουμε τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς γύρω από αυτό το σχέδιο ανασυγκρότησης» και πως χρειάζεται οριοθέτηση της σχέση με την κυβέρνηση «βάσει ειλικρινούς επικαιροποιημένης συμφωνίας» και διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, όπου χρειάζεται.
Από την πλευρά του ο Βασίλης Κεγκέρογλου, υποστήριξε ότι η συμμετοχή ή μη στην κυβέρνηση αποτελεί «ψευτοδίλημμα», καθώς «αν μετέχεις στην κυβέρνηση χωρίς ξεκάθαρες θέσεις θα αφομοιωθείς από τη ΝΔ, αν είσαι έξω και δεν έχεις ξεκάθαρες θέσεις θα αφομοιωθείς απ΄ τον ΣΥΡΙΖΑ». Συνεπώς, υποστήριξε ότι «το μείζον είναι οι ξεκάθαρες θέσεις, ατζέντα που θα κάνει διακριτή την πολιτική του».
«Δεν προτείνεται η ανατροπή της τρικομματικής κυβέρνησης, αφού δεν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού άλλης», ανέφερε ο Νίκος Σηφουνάκης, προσθέτοντας ότι «η ανατροπή της σημαίνει εκλογές σε μια κρίσιμη συγκυρία και πριμοδότηση της ανευθυνότητας». Παράλληλα όμως, τόνισε ότι σε αυτή την κυβέρνηση συνεργασίας «πρέπει να ζητήσουμε να υπάρξει επανατοποθέτηση ως προς τις κοινές δεσμεύσεις που θεωρούμε αδιαπραγμάτευτες».
Την πρόταση που απηύθυνε χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, για κοινή εκλογική κάθοδο με τη ΔΗΜΑΡ και άλλες κινήσεις που τοποθετούνται στον χώρο της Κεντροαριστεράς, επανέλαβε ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης.
«Στο καμίνι της καθημερινής πολιτικής διαχείρισης της κρίσης δοκιμάζονται και πρόσωπα και κόμματα και ιδεολογίες», ανέφερε ο κ. Μανιάτης και σημείωσε ότι «η Κεντροαριστερά έχει σήμερα μπροστά της την πρόκληση να διαμορφώσει σε ιστορικά αντίξοες συνθήκες, ένα νέο μοντέλο υπέρβασης των δημοσιονομικών περιορισμών, που θα στηρίζεται στις διαχρονικές της αξίες». «Διαφορετικά», είπε, «θα είναι η Κεντροαριστερά της εύκολης κριτικής από τον καναπέ του σαλονιού».
Στο μήνυμα προοπτικής για το κόμμα που εστάλη στην εκλογική διαδικασία της περασμένης Κυριακής για την ανάδειξη συνέδρων, στάθηκε ο Πάρις Κουκουλόπουλος. Τόνισε ειδικότερα ότι «συνεχίζουμε να μιλάμε με όρους ένδοξου παρελθόντος» για να συμπληρώσει ωστόσο, ότι έτσι μιλάνε «οι παραιτημένοι». «Οι 115.000 που ήρθαν στις κάλπες δεν ήταν ανήμποροι, μελαγχολικοί και παραιτημένοι», σημείωσε.
Χωρίς το ΠΑΣΟΚ θα είχαμε εθνικό διχασμό, είπε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Απόστολος Κακλαμάνης. Σημείωσε δε ότι σε όλη την πολιτική του πορεία έως σήμερα, «το δίλημμα μου πάντα ήταν όχι ποια κυβέρνηση κυβερνά αλλά ποιες είναι οι θέσεις στη Βουλή, τι ψηφίζω, τι καταψηφίζω». Επιπλέον τάχθηκε υπέρ μιας επικαιροποιημένης συμφωνίας «που όμως θα εφαρμοστεί».
«Λένε οι εχθροί ότι "το ΠΑΣΟΚ έχει τελειώσει, έκλεισε τον κύκλο του"», είπε ο Μιχάλης Καρχιμάκης, προσθέτοντας ότι αυτά διαψεύστηκαν όταν ξανακούστηκαν, επαναλαμβάνοντας σε αυτό το σημείο τη φράση: «Το ΠΑΣΟΚ έρχεται από μακριά και πηγαίνει μακριά». Αναφερόμενος στις εκλογές του 2009, ο κ. Καρχιμάκης είπε ότι «ο Γιώργος Παπανδρέου θα μπορούσε να έχει "επιστρέψει τη χειροβομβίδα" στον Κώστα Καραμανλή και να προκηρύξει εκλογές, αλλά δεν το έκανε».
Υπέρ της άμεσης αλλαγής της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, τάχθηκε ο Θάνος Μωραΐτης, σημειώνοντας ότι «η κοινωνική δικαιοσύνη θα είναι για εμάς η κόκκινη γραμμή». Ακόμη, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάει κάθετα αντίθετα απέναντι σε δεξιές πρακτικές».
«Πήραμε την ολέθρια απόφαση να σηκώσουμε το βάρος της κρίσης. Οι άλλες πολιτικές δυνάμεις βρήκαν την ευκαιρία να μας χρεώσουν όχι μόνο τη διαχείριση της κρίσης αλλά και τα αίτια της κρίσης», ανέφερε η Τόνια Αντωνίου και τόνισε ότι για την ανόρθωση της παράταξης «πρέπει να κερδίσουμε έναν μεγάλο αγώνα στον πεδίο της αξιοπιστίας και της αυτοκριτικής».
Κριτικός απέναντι στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ήταν στην τοποθέτησή του ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος τόνισε ότι «οφείλουμε να δώσουμε και πάλι όραμα και προοπτική, με συγκεκριμένες προτάσεις που θα μας βγάλουν από την κρίση».
Απευθυνόμενος στον κ. Βενιζέλο, ανέφερε: «Άκουσα με προσοχή την ομιλία σου. Άκουσα να μιλάς στους ξένους. Άκουσα να μιλάς στον Σαμαρά. Άκουσα να μιλάς στον Τσίπρα. Άκουσα να μιλάς στον Γιάννη και τον Ανδρέα. Και άκουσα να μιλάς σε εμάς εδώ μέσα. Κάποιες στιγμές σε άκουσα να μιλάς για την Ελλάδα. Και αυτές ήταν οι καλύτερές σου στιγμές. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν μίλησες στον Έλληνα». Υποστήριξε δε ότι «αυτό δεν είναι πρόβλημα επικοινωνιακό», αλλά «βαθύτατα πολιτικό»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου