Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Αντιμέτωπος ο 19χρονος Τσερνάεφ με τη θανατική ποινή

Οι συνήγοροί του επιζήσαντος συλληφθέντος για τις επιθέσεις στον Μαραθώνιο της Βοστώνης κατά πάσα πιθανότητα θα στηρίξουν την υπερασπιστική τους γραμμή στο μικρό της ηλικίας του και στην διανοητική του κατάσταση για να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο της θανατικής ποινής.

Ορισμένοι ρεπουμπλικανοί Γερουσιαστές, όπως ο Λίντσεϊ Γρέιχαμ από τη Νότιο Καρολίνα και ο Τζον Μακέιν από την Αριζόνα, προέτρεψαν τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να διατάξει τη δίκη του 19χρονο συλληφθέντα Τζοχάρ Τσερνάεφ βάσει του δικαίου του πολέμου ως «εχθρός πολεμιστή», ακριβώς όπως αντιμετωπίσθηκαν και οι κρατούμενοι στη φυλακή της Βάσης του Γουαντάναμο στην Κούβα.
Μία υπαγωγή του νεαρού, που συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή έπειτα από εκτεταμένο ανθρωποκυνηγητό και παραμένει νοσηλευόμενος υπό φρούρηση, σε μία τέτοια νομική αντιμετώπιση θα του αφαιρούσε οποιαδήποτε νομική προστασία και θα επέτρεπε την εκδίκαση της υπόθεσης από στρατοδικείο κι όχι από πολιτικό δικαστήριο.
Ωστόσο, νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως αυτού του είδους η πρόταση για μία τέτοια αντιμετώπιση είναι πολιτικά υποκινούμενη και θα ήταν πρωτοφανής αντιμετώπιση ενός Αμερικανού υπηκόου ο οποίος συνελήφθη μάλιστα εντός του αμερικανικού εδάφους. Ο τσετσενικής καταγωγής Τσερνάεφ, που μετανάστευσε στις ΗΠΑ από τη Ρωσία, έχει λάβει την αμερικανική υπηκοότητα.
«Τα ομοσπονδιακά μας δικαστήρια έχουν αποδείξει ότι είναι πιο αποτελεσματικά να απονέμουν τάχιστα δικαιοσύνη σε υποθέσεις τρομοκρατίας από τα ειδικά, κρυφά, δικαστήρια», δήλωσε σχετικά ο ποινικολόγος Ρόμπερτ Γκότλιμπ από τη Νέα Υόρκη.
«Δεν υφίσταται κάποιος λόγος, ή δικαιολογία για να κηρυχθεί εχθρός πολεμιστής και να στερήσουμε από το δικαστικό σύστημα την ευκαιρία να εκδώσει μία δίκαια απόφαση», πρόσθεσε.
Ένα από τα πρώτα βήματα της εισαγγελίας είναι να αποφασίσει ποιες κατηγορίες θα απαγγελθούν εναντίον του Τσερνάεφ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να του απαγγελθούν κατηγορίες που επισύρουν την ποινή του θανάτου, τονίζουν νομικοί κύκλοι.
Δεδομένης της ωμότητας της επίθεσης και της υπερπροβολής των βομβιστικών επιθέσεων υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να του απαγγελθούν τέτοιες κατηγορίες, δήλωσε ο Έντουαρντ ΜακΜάχον, που είχε υπερασπισθεί τον Ζακαρίας Μασάουϊ για την εμπλοκή του στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
Πιθανό ελαφρυντικό για τον Τσερνάεφ κατά της καταδίκης του σε θάνατο ενδέχεται να αποτελέσει το «εάν διαδραμάτισε έναν σημαντικό, ή έναν δευτερεύοντα ρόλο» στην επίθεση, πρόσθεσε ο ίδιος.
Για παράδειγμα, εάν αποδειχθεί πως κάποιος άλλος ήταν ο αρχηγός στο σχέδιο και τις επιθέσεις –όπως ο αδελφός του φερ’ ειπείν—μπορεί να ελαφρύνει τις κατηγορίες.
Άλλος ένας παράγοντας μπορεί να είναι η μικρή του ηλικια. Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει ετυμηγορήσει ότι πρόσωπα ηλικίας κάτω των 18 ετών τη στιγμή που είχαν διαπράξει τα εγκλήματά τους δεν μπορούν να εκτελεσθούν, όμως ο Τσερνάγεφ είναι 19 ετών, μόλις πάνω από το κρίσιμο ηλικιακό όριο.
Οι κατήγοροι ενδεχομένως να είναι πιο επιεικείς εάν ο Τσερνάεφ διαθέτει κάποιες πολύτιμες πληροφορίες και είναι πρόθυμος να τις αποκαλύψει στην κυβέρνηση, δήλωσε ο Ντόναλντ Στερν, πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας στη Βοστώνη.
Άλλοι ειδικοί τονίζουν πως οι συνήγοροι του Τσερνάεφ ενδέχεται να ζητήσουν από το δικαστήριο να μεταφέρει την εκδίκαση την υπόθεσης εκτός της Βοστώνης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον ψυχολογικό αντίκτυπο που είχαν οι επιθέσεις στην περιοχή αυτή. «Θα είναι μία τρομερή πρόκληση να επιλεγεί ένα αμερόληπτο σώμα ενόρκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου