Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Ψηφοφορία θρίλερ στην κυπριακή Βουλή - Εκκληση Αναστασιάδη


ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΞΑΝΑ ΣΤΙΣ 15.00 Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ


 

Έκκληση προς την κυπριακή βουλή για έγκριση της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου απηύθυνε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης. Η απογευματινή συνεδρίαση έχει ξεκινήσει και η ψηφοφορία θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού όπως όλα δείχνουν η κύρωση του μνημονίου «θα παιχθεί» στη μία ψήφο.

Ψηφοφορία θρίλερ στην κυπριακή Βουλή - Εκκληση Αναστασιάδη
Σε δηλώσεις στο περιθώριο επίσκεψής του σε στρατόπεδο στον Κόρνο, οΝίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι πρέπει όλοι να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης και να συμπεριφερθούν με τρόπο που να συνάδει με το ευρύτερο καλό του τόπου.

Αυτό που καλούμαστε να κάνουμε σήμερα, είπε, είναι η υιοθέτηση της δανειακής σύμβασης, που θα επιτρέψει στην πατρίδα μας να ανασάνει και να μας δώσει την ευκαιρία να ξεπεράσουμε τα όποια προβλήματα, μέσα από την κρίση που αντιμετωπίζουμε.
Ο Πρόεδρος είπε ότι μετά τις γιορτές του Πάσχα θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο για συζήτηση των θεμάτων της οικονομίας και εναλλακτικών προτάσεων.
Ψηφοφορία θρίλερ στην κυπριακή Βουλή - Εκκληση Αναστασιάδη

Προειδοποίησε ότι χωρίς το πρόγραμμα η Κύπρος θα οδηγηθεί σε πλήρη οικονομική κατάρρευση, ενώ οι συνέπειες της εξόδου από την ευρωζώνη θα είναι «δραματικές».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, κάλεσε τη βουλή να λάβει «μια πολύ δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση» και να κυρώσει τη Δανειακή Σύμβαση και το Μνημόνιο, τονίζοντας ότι τα πράγματα θα είναι «πάρα πολύ δύσκολα».

Προειδοποίησε ότι χωρίς το πρόγραμμα η Κύπρος θα οδηγηθεί σε πλήρη οικονομική κατάρρευση, ενώ οι συνέπειες της εξόδου από την ευρωζώνη θα είναι «δραματικές».

Ψηφοφορία-θρίλερ
Η σημερινή ημέρα για την Κύπρο θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη είναι καθώς όλα δείχνουν πως η κύρωση της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου θα «παιχθεί» στη μία ψήφο.
Για να εγκριθούν μνημόνιο και σύμβαση απαιτούνται 29 θετικοί ψήφοι, οι οποίοι εξασφαλίζονται από τους βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και τονπρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ.
Οι βουλευτές του ΑΚΕΛ θα ταχθούν εναντίον, το ίδιο και οι βουλευτές Νίκος Κουτσού του ΕΥΡΩΚΟ, Γιώργος Περδίκης των Οικολόγων και ο ανεξάρτητος Ζαχαρίας Κουλίας.
Τη συμφωνία θα καταψηφίσουν και οι πέντε βουλευτές της ΕΔΕΚ, ύστερα από την απόφαση που έλαβε αργά χθες βράδυ η κεντρική επιτροπή του Κινήματος.
Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας εναντίον του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης έξω από το κτήριο της βουλής, όπου συνεδριάζει η Ολομέλεια. Οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα όπως «Εξω η τρόικα από την Κύπρο», «η Κύπρος δεν θα γίνει προτεκτοράτο» κ.α.

Η σημερινή έκτακτη ολοήμερη συνεδρία της βουλής ξεκίνησε στις 10.00 το πρωί, διεκόπη και άρχισε εκ νέου στις 15.00. Κατά την πρωϊνή συνεδρία ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία όλα τα μνημονιακά νομοσχέδια που κατέθεσε η κυβέρνηση και αφορούν:

● τον τομέα της υγείας
● περαιτέρω περικοπές στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων και του ευρύτερου δημόσιου τομέα από 0,8% μέχρι 2%
● φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας
● αναθεώρηση των τελών στο Κτηματολόγιο
● αναθεώρηση των τελών στο Αρχείο Πληθυσμού
● αναθεώρηση των τελών στο Τμήμα Αλλοδαπών και Μετανάστευσης

Επίσης, η ολομέλεια άναψε το «πράσινο φως» για επαναπρόσληψη στο δημόσιο μέχρι και 1092 ωρομίσθιων υπαλλήων με μια πρόσθετη δαπάνη 9,6 εκατ. ευρώ.
πηγές: ΑΠΕ, Φιλελεύθερος, Sigmalive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου