Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

ΠΟΥ ΠΑΣ ΒΡΕ ΔΩΝΗ.Την πάτησες δύο φορές την ίδια σεζόν

Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της σεζόν όταν ο ΠΑΟΚ δεν πήγαινε καλά είχα γράψει καθ' υπερβολή ότι "αν διώξει ο Σαββίδης τον Δώνη θα του κάνει χάρη". Αντίθετα πολύ περισσότερο θα "τιμωρηθεί" ο Έλληνας τεχνικός αν μείνει στον ΠΑΟΚ μέχρι το τέλος της χρονιάς. Το ίδιο ισχύει και τώρα. Αν έμενε ο Δώνης στα πλέι-οφς θα ήταν πολύ χειρότερα για αυτόν. Η απόλυση, αντίθετα, τον διευκολύνει.


Στην πορεία αυτής της σεζόν στον ΠΑΟΚ κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Τον Ιανουάριο ο Σαββίδης αναδείχτηκε πρωταθλητής των μεταγραφών. Το συνονθύλευμα που είχε φτιάξει ο Δώνης (με βασικούς στόπερ στο ξεκίνημα της σεζόν τους Κουμαλό-Βιβιάν), άρχισε κάπως να σουλουπών
Μπάλα ποτέ δεν έπαιξε ο ΠΑΟΚ, αλλά πήρε κάποια σερί αποτελέσματα. Εκεί ήταν που πήρε φόρα κι ο Δώνης. Πάντα υπερφίαλος, πάντα να μιλάει ο ίδιος για τον εαυτό του και το έργο του. Έκανε ατομικό ρεκόρ στην αμετροέπεια. Μιλώντας σε ελεύθερη συζήτηση με τους δημοσιογράφους κι αντιμετωπίζοντας την κριτική ότι ο ΠΑΟΚ δεν παίζει καλό ποδόσφαιρο υπερέβη όλα τα εσκαμμένα. Για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά (μετά τον Νίκο Αλέφαντο) προπονητής σχολίασε τη δουλειά συναδέλφου του: "Σας αρέσει, δηλαδή, το ποδόσφαιρο που παίζει ο Αστέρας Τρίπολης; Να ψάχνουν όλοι να βρουν τον Περόνε";
Ούτε ο Πάπας που διαθέτει το αλάθητο δεν μιλάει με τόσο αλαζονεία. Τελικά ήταν ο Περόνε που διώχνει πριν την ώρα του τον Δώνη από τον πάγκο του ΠΑΟΚ. Στη φάση του πρώτου γκολ ο Περόνε είναι που πηδάει με πλάτη στην εστία του Ιτάνζ, κερδίζει την κεφαλιά από τους δύο κεντρικούς και τη στέλνει στα δίχτυα. Ο Περόνε που ο Δώνης τον είχε παίκτη στον Ατρόμητο και τον έδιωξε τον Ιανουάριο του 2011 σαν ξοφλημένο. Κι εκεί ήταν που μίλησε η εικόνα της τηλεόρασης. Εύλογο είναι κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών να υπάρχει ένταση. Κλασική είχε μείνει η εικόνα του Ντέμη Νικολαΐδη κάθε φορά που έχανε κάποιο γκολ να διαβάζεις στα χείλια του το "γαμώ το σπίτι μου".
Προπονητής να τρώει η ομάδα του γκολ κι αυτός να αντιδρά βρίζοντας "γαμώ το σπίτι μου", όπως ο Δώνης στο 1-0 του Ουσέρο, δεν έχει μεταγίνει. Και δεν είναι θέμα ευγένειας και σαβουάρ βιβρ. Δεν έχεις απαίτηση από τους προπονητές να συμπεριφέρονται όπως ο Χρήστος Ζαμπούνης. Ο προπονητής, όμως, έχει την υποχρέωση να είναι ψύχραιμος. Να έχει όσο το δυνατόν καθαρό μυαλό. Για να έχει τη δυνατότητα να παίρνει σωστές αποφάσεις. Ο Δώνης είναι πάντα μέσα στα νεύρα και την φασαρία. Για αυτό έχει καταφέρει να αποβληθεί τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια της σεζόν. Όλοι συμφωνούμε ότι ο Σαββίδης μπήκε άνευ λόγου και αιτίας σ' ένα παιχνίδι εντυπώσεων. Μόνος του βρήκε αφορμές για να ανεβάσει τους τόνους. Τη μια με τον ορισμό των ημερομηνιών των πλέι-οφς, μετά με την ποινή του Σαλπιγγίδη, στη συνέχεια με το ντόπινγκ-κοντρόλ και στο τέλος με τον Σπάθα.
Το αφεντικό του ΠΑΟΚ προεξοφλούσε ότι η ομάδα του θα πάει στον Τελικό, λογαριάζοντας χωρίς τον ξενοδόχο: τον Αστέρα Τρίπολης. Όλα αυτά μπορεί να δημιουργούν μια ατμόσφαιρα, αλλά για το ότι γίνεται μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου αρμόδιος και υπεύθυνος είναι ο προπονητής. Σ' αυτή τη μάχη ο Δώνης έχασε κατά κράτος. Και δεν έχασε μόνο την πρόκριση απέναντι στον Σάκη Τσιώλη. Έχασε σε σχέση με τον ΠΑΟΚ που εμφάνιση και παρουσίασε κατά τη διάρκεια της σεζόν.
Ο Δώνης κατάφερε το εξής εντυπωσιακό και πρωτότυπο: να την πατήσει στην ίδια σεζόν δύο φορές. Και με την ομάδα που έφτιαξε ξεκινώντας το πρωτάθλημα μέχρι τον πρώτο γύρο και για την ομάδα με τις έξι μεταγραφές από τον Ιανουάριο και μετά. Κι επίτηδες να το έκανε ήθελε τεράστια προσπάθεια για να βρει Βραζιλιάνο κεντρικό αμυντικό τον Βιβιάν κι έναν από Νότια Αφρική για να τους εμφανίσει σαν δίδυμο.
Αποτέλεσμα; Ο αποκλεισμός από τη Ραπίντ από τους ομίλους του Γιουρόπα κι ο κακός ΠΑΟΚ μέχρι τον Δεκέμβριο. Τον Ιανουάριο ο Ιβάν έβαλε το χέρι στην τσέπη: Ιτάνζ, Κατσουράνης, Σίλντεφελντ, Καμαρά, Ολίσε. Σαφώς και οι ομάδες δεν φτιάχνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Ποια ήταν, όμως, η εικόνα που παρουσίασε ο ΠΑΟΚ; Ποια ήταν η βελτίωση; Τίποτα. Ποιοι ήταν το ποδόσφαιρο που έπαιζε ο ΠΑΟΚ; Γιόμα στη γιόμα, μπας και γίνει κανένα μπέρδεμα στην αντίπαλη περιοχή και σπρώξει ο Κλάους τη μπάλα στα δίχτυα.
Συμβαίνει αυτό και στους καλύτερους προπονητές. Μια χρονιά να μην του πάει τίποτα. Να πάνε όλα στράφι. όπως ο Μουρίνιο εφέτος στη Ρεάλ. Μια πιθαμή πίσω από τη Μπαρτσελόνα στη βαθμολογία και τέσσερα τεμάχια από τη Ντόρτμουντ στον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Ευκαιρία, λοιπόν, για τον Δώνη να κάνει την αυτοκριτική του. Η αλαζονεία δεν είναι καλός σύμβουλος. Δεν είναι εύκολο, βέβαια, για κανέναν άνθρωπο σ' αυτή την ηλικία να αλλάξει. Όσα κουσούρια έχει ο καθένας μας, θα συνεχίζει να τα΄κουβαλάει θέλοντας και μη, όμως οι αποτυχίες σε προσγειώνουν.
Ο Δώνης μέχρι τώρα πέταγε στα σύννεφα. Μίλαγε στο ραδιόφωνο και έλεγε "το ποδόσφαιρο που παίζουν οι ομάδες του Δώνη" λες και ήταν ο Μέγας Ναπολέων. Αν θελήσει να μάθει από τα λάθη του κι αφήσει τη δουλειά του να μιλάει για αυτόν, κέρδος θα έχει. Δεν τελειώνει εδώ η καριέρα του. Ενδεχόμενα μάλιστα αυτή η αποτυχία να του κάνει καλό. Στην περίπτωση, δηλαδή, που όταν συζητήσει με τον εαυτό του αναγνωρίζει τα λάθη του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου