Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

«Κοσμοθεωρία μου είναι το Ισλάμ» έγραφε στο Internet ο καταζητούμενος για τις επιθέσεις στη Βοστώνη

«Κοσμοθεωρία μου είναι το Ισλάμ» έγραφε στο Internet ο καταζητούμενος για τις επιθέσεις στη Βοστώνη 

Τον Μάιο του 2011, o Τζοκάρ Α. Τσαρνάεφ, τελειόφοιτος τότε ενός φημισμένου αμερικανικού λυκείου, κέρδισε μια υποτροφία 2.500 δολαρίων από την πόλη του Κέιμπριτζ στη Μασαχουσέτη, για να συνεχίσει τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο.

Τώρα, ο Τσαρνάεφ καταζητείται από τις Αρχές, οι οποίες τον χαρακτηρίζουν ως «ένοπλο και επικίνδυνο». Κατηγορείται, μαζί με τον - νεκρό πλέον - αδελφό του ως ύποπτος για τις βομβιστικές επιθέσεις στον Μαραθώνιο της Βοστώνης την περασμένη Δευτέρα.

Δύο αδέλφια, δύο πιθανοί τρομοκράτες: ο ένας νεκρός από πυρά αστυνομικών, ο άλλος ζωντανός και καταζητούμενος.

Ο 19χρονος Τζοκάρ Τσαρνάεφ, και ο μεγαλύτερος αδερφός του Ταμερλάν, ο οποίος σκοτώθηκε με μια σφαίρα στο Κέιμπριτζ, ζούσαν μαζί σε ένα σπίτι της Νόρφολκ Στριτ στο Κέιμπριτζ, έξω από τη Βοστώνη.

Ο θείος τους, Ρουσλάν Τσάρνι, ο οποίος ζει σε ένα προάστιο της Ουάσιγκτον, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press ότι τα δύο αδέλφια συγκατοικούσαν ζούσαν και βρίσκονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και περίπου μία δεκαετία.

Είχαν έρθει στην Αμερική από μια ρωσική περιοχή κοντά στα σύνορα με την Τσετσενία.

Στην σελίδα του Τζοκάρ Τσαρνάεφ στο ρωσικό κοινωνικό δίκτυο Vkontakte αναφέρεται ότι αποφοίτησε το 2011 από το λύκειο Cambridge Rindge and Latin School. Σε μια ειδική τελετή στο δημαρχείο της πόλης του απονεμήθηκε η υποτροφία των 2.500 δολαρίων.

Πριν μετοικήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, φοιτούσε στο καλύτερο σχολείο της Μαχατσκαλά, της πρωτεύουσας του Νταγκεστάν, μια μουσουλμανική δημοκρατία στον Βόρειο Καύκασο που συνορεύει με το Αζερμπαϊτζάν στα νότια και τη Γεωργία στα νοτιοδυτικά. Η περιοχή αποτέλεσε επίκεντρο της ισλαμικής εξέγερσης που ξεκίνησε στην Τσετσενία.

Στη σελίδα του στo κοινωνικό δίκτυο, ο Τζοκάρ περιγράφει την κοσμοθεωρία του με τη λέξη «Ισλάμ» και σημειώνει ότι προσωπικός στόχος του είναι «η καριέρα και τα χρήματα».

Ο Τζοκάρ Τσαρνάεφ εμφανίζεται στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το FBI την Πέμπτη και προσδιορίζεται ως ο «Υποπτος Νούμερο 2».

Ο Τζοκάρ έχει ανεβάσει μηνύματα σε ισλαμικούς και άλλους ιστότοπους που ζητούν την ανεξαρτησία της Τσετσενίας.

Επίσης, έχει αναρτήσει συνδέσμους με βίντεο από μαχητές στον εμφύλιο πόλεμο στην Συρία και σε ισλαμικές ιστοσελίδες με τίτλους όπως «Ειρήνη στον κόσμο, η θρησκεία μου είναι το Ισλάμ» και «Δεν υπάρχει άλλος Θεός από τον Αλλάχ, ας ηχήσει αυτό στις καρδιές μας».

Στην σελίδα του Τσαρνάγεφ έχει αναρτηθεί ένα σκωπτικό μήνυμα που αναφέρεται στην ταυτότητά του ως μέλους μιας μειονότητας από τον ρωσικό Καύκασο.

Ενα βίντεο υπό τον τίτλο «Βασανίζοντας τον αδελφό μου» δείχνει έναν άνδρα που μοιάζει με τον νεκρό αδελφό του να γελά και να μιμείται τις προφορές διαφορετικών εθνοτήτων του Καυκάσου.

Επίσης έχει αναρτήσει ένα δικό του ανέκδοτο: «Περνάει ένα αυτοκίνητο που έχει μέσα έναν Τσετσένο, έναν από το Νταγκεστάν και έναν από την Ινγκουσετία. Ερώτηση: Ποιος οδηγεί; Απάντηση: Η αστυνομία».

Ο αδελφός του

Σύμφωνα με τον ιστότοπο spotcrime.com, ο νεκρός αδελφός του Τζοκάρ, Ταμερλάν Τσαρνάεφ, είχε συλληφθεί για ενδοοικογενειακή βία τον Ιούλιο του 2009, έχοντας επιτεθεί στη φίλη του. Ηταν ερασιτέχνης μποξέρ.

«Δεν έχω κανέναν αμερικανό φίλο. Δεν τους καταλαβαίνω» είχε δηλώσει στο πλαίσιο μιας φωτογραφικής έκθεσης για την οποία είχε ποζάρει πριν από λίγα χρόνια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου