Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Πασχαλινό τραπέζι απο την κρητη για ενα διμιουργικο πασχα


Τρίτη, 10 Απριλίου 2012

Πασχαλινό τραπέζι

Σίγουρα έχουμε αρχίσει όλοι να σχεδιάζουμε τι θα ετοιμάσουμε για την Κυριακή του Πάσχα. Εκτός από τον κλασικό οβελία, το πασχαλιάτικο τραπέζι  χρειάζεται κάποιες εντράδες, κρεατόπιτες , πολλές σαλάτες, καλό κρασί, και φυσικά γλυκά.

 Παρόλο που μέχρι το τέλος της εβδομάδας έχω δυο υπέροχες παραδοσιακές συνταγές να σας προτείνω για το φετινό Πάσχα, δείτε μια μικρή συλλογή από εδέσματα μου θα μπορούσαν να έχουν τη θέση τους στο πασχαλινό σας τραπέζι.
Για αρχή,  βάψτε φέτος μερικά από τα αυγά σας με φόδρες. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο όμορφα γίνονται!

Τα καλιτσούνια, ακόμη και τα ανεβατά προγραμματίστε να τα φτιάξετε το Μεγάλο Σάββατο.  Όσο πιο φρέσκα τόσο πιο νόστιμα
Αν βαρεθείτε τη διαδικασία των ανεβατών φτιάξτε «της στιγμής» σαν λυχναράκια ή πιο εύκολα σαν τριγωνάκια


Μπορείτε από αύριο να φτιάξετε τα πασχαλινά κουλουράκια, τα τσουρεκάκια όπως τα λέμε στην Κρήτη.


Ακόμη προλαβαίνετε να φτιάξετε τσουρέκια με προζύμι, αλλά κι εδώ η διαδικασία μπορεί να απλουστευτεί αν το αντικαταστήσετε με μαγιά.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε φέτος την χανιώτικη πασχαλινή κρεατότουρτα αν όχι την ημέρα του Πάσχα, την επομένη με το περίσσευμα του αρνιού.
Στις εντράδες μας τώρα:

Ταιριάζει πολύ στο πασχαλινό τραπέζι το μπαμιελίδικο με κατσικάκι, κι ας είναι ακόμη οι μπάμιες κατεψυγμένες

Αλλά φυσικά κορυφαίο για την εποχή είναι το κατσικάκι με ασκολύμπρους

και αν δεν μπορείτε να βρείτε ασκολύμπρους , φτιάξτε κατσικάκι  με  αγκινάρες.   

Ακόμη, ιδανικό για την ημέρα είναι το σφακιανό αρνί που μπορούμε να το "εμπλουτίσουμε" με τσίπα, ανθόγαλα ή συρωτό γιαούρτι
Σφακιανό γιαχνί με αρνί ή κατσίκι 



Φυσικά οι πράσινες σαλάτες είναι εκ των ουκ άνευ αυτή την εποχή, όπως και αυτές με βάση το γιαούρτι.

Το Πάσχα είναι φέτος νωρίς και είναι άφθονα τα άγρια χόρτα. Χρησιμοποιείστε τα ωμά!
  
Αν δεν συνηθίζετε ωμά τα άγρια χόρτα, δοκιμάστε σπανάκι ή άλλες ήμερες πρασινάδες με ντρέσινγκ πετιμεζιού ή μαρμελάδας πορτοκαλιού , συνταγή που είχα την τιμή να μου εμπιστευτεί ένας αξιόλογος κρητικός σεφ.Ειδικά σε κείνη με το σπανάκι, συμπληρώστε μερικές φράουλες κομένες στα δύο ή στα τέσσερα.


Αν βρείτε παπούλες δοκιμάστε της σκέτες με το κλασικό λαδόξιδο  ή ανακατεμένες  με άλλα πράσινα και ένα από τα παραπάνω ντρέσιγκς

Επίσης μια δροσερή αμυγδαλοσαλάτα και ένα πρωτότυπο τζατζίκι με γλυστρίδα δένουν πολύ με όλα τα υπόλοιπα του Πάσχα


Και για το τέλος του γεύματος, μια ελαφριά μους με μυζήθρα

ή ένα καλό παγωτό γαρνιρισμένο με κάποιο γλυκό του κουταλιού

Προσωπικά, θέλω και κάτι σοκολατένιο...

Σήμερα βέβαια Μεγάλη Τρίτη, φτιάχνουμε νηστίσιμα αγγιναροκούκια με μάραθα και  με χοχλιούς !


Read more: Κρήτη:γαστρονομικός περίπλους: Πασχαλινό τραπέζι http://cretangastronomy.blogspot.com/2012/04/blog-post_10.html#ixzz2RJ3oPEDj

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου