1) Η εν πολλές αμαρτίαις κυρία Μέρκελ...
Μεταξύ 821 και 830 μ.χ. ο βυζαντινός αυτοκράτορας Θεόφιλος αναζήτησε σύζυγο προκειμένου να νυμφευτεί. Κατά το πρωτόκολλο της εποχής στην τελετή επιλογής, που του οργάνωσε η μητριά του Ευφροσύνη, συναθροίστηκαν όλες οι κόρες της αριστοκρατίας της αυτοκρατορίας. Σύμφωνα με την τελετή ο αυτοκράτορας έπρεπε να παραδώσει ένα χρυσό μήλο σ’ αυτήν που θα τον εντυπωσίαζε με την ομορφιά της αλλά και την εξυπνάδα της.


Προς τούτο έκανε διάφορες ερωτήσεις στις υποψήφιες των οποίων η ομορφιά τον εντυπωσίαζε.

Μεταξύ των υποψηφίων ήταν και η Κασσία (Κασσιανή) κόρη επιφανούς οικογένειας της Αυλής. Στον πατέρα της είχε απονεμηθεί ο τίτλος του Κανδιτάτου.

Θαμπωμένος από την ομορφιά της Κασσίας ο Θεόφιλος, όταν την πλησίασε θέλησε να δοκιμάσει την εξυπνάδα της αλλά και την υποταγή της κατά τα ειωθότα της εποχής.

«Ως άρα δια γυναικός ερρύη τα φαύλα» της είπε. Δηλαδή, πως από μια γυναίκα προέκυψαν τα κακά, αναφερόμενος στα δεινά που κληρονόμησε στην ανθρωπότητα η συμπαιγνία της Εύας με τον όφι.

Η νεαρά Κασία η οποία εκτός από έξυπνη ήταν και πνεύμα ανεξάρτητο ως είθισται με τους ανθρώπους που δεν υποτάσσονται στο συρμό, απάντησε με θράσος για την εποχή: «Αλλά και δια γυναικός πηγάζει τα κρείττω» Δηλαδή πως από μια γυναίκα προήλθαν και τα καλύτερα, αναφερόμενοι στην ελπίδα της ενσάρκωσης του θεανθρώπου δια μέσω της Μαρίας.

Ταύτα υποστηρίζουν οι χρονικογράφοι της εποχής Συμεών ο μεταφραστής, Γεώργιος Ο Αμαρτωλός και Λέων ο Γραμματικός.

Ο αυτοκράτορας εξέλαβε την απάντηση ως αμφισβήτηση της αυθεντίας της εξουσίας και έδωσε το μήλο στην Θεοδώρα από την Παφλαγονία της Μικράς Ασίας.

Η Κασσία ή Κασσιανή εστράφη στο μοναχισμό, που αποτελούσε και μια από τις λίγες διεξόδους εκείνη την εποχή για τους πνευματικούς ανθρώπους καθώς κάθε άλλη πνευματική και φιλοσοφική δραστηριότητα εθεωρείτο ύποπτη.

Λέγεται δε πως το 843 ίδρυσε κοινόβιο σε κάποιο μοναστήρι κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Μια  άλλη εκδοχή υποστηρίζει πως  η Κασσιανή διατηρούσε στενή σχέση με τη Μονή του Στουδίου η οποία τον 9ο και 10οαιώνα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επανέκδοση και διάσωση των βυζαντινών λειτουργικών έργων και κατά συνέπεια και στη διάσωσή τους.

Η ελληνική και χριστιανική παράδοση στάθηκε τυχερή από αυτή την απόφαση του αυτοκράτορα Θεόφιλου, γιατί η Κασσιανή αφιερώθηκε στα πνευματικά της ενδιαφέροντα  και μας κληροδότησε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά έργα της βυζαντινής υμνογραφίας και φιλοσοφίας.

Μεταξύ αυτών είναι και το τροπάριο της Κασσιανής που ψάλλεται την Μεγάλη Τρίτη, το οποίο αποτελεί ένα από τα δυναμικότερα νοήματος και αρμονικότερα μουσικής κείμενα της βυζαντινής παράδοσης.

Ο ύμνος αυτός ξεκινά με την χαρακτηριστική φράση που έχει μείνει γνωστή στην ελληνική παράδοση παλαιότερη και νεώτερη: «Κύριε η εν πoλλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή...».  Η φράση αυτή ίσως αποτελεί και την αιτία που η μέρα που ψάλλεται το τροπάριο της Κασσιανής στη νεότερη εποχή αποτελούσε την μέρα που αγαπούσαν τα «κορίτσια» να μην εργάζονται να πηγαίνουν στην εκκλησία να παρακολουθήσουν τη λειτουργία. Την σκηνή αυτή την συναντά κανείς συχνά στην ελληνική λογοτεχνία και από εκεί την έχω «κλέψει».

Το τροπάριο όμως σφύζει μεταφορικών νοημάτων για την ανθρώπινη φύση και τα  «σκοτεινά» αλλά και «φωτεινά» ένστικτα και κίνητρα που την καθοδηγούν.  Τα κίνητρα που άλλος τα αποκρυστάλλωσε σαν αόρατη χείρα της οικονομίας, άλλος σαν συναισθηματική πανούκλα μέσω της οποίας οι μεν καταφέρνουν και κυριαρχούν στους δε, άλλος σαν υψηλά ιδανικά μέσω των οποίων χειραγωγούνται ταπεινά «κοπάδια».

Μια από τις καλύτερες αποδόσεις στη νεοελληνική που έχω συναντήσει είναι η παρακάτω του Μητροπόλιτη Αναστασίου
 
Κύριε,
κείνη η γυναίκα
που σε τόσες αμαρτίες είχε πέσει
ένιωσε τη θεότητά σου και τρεχάτη
έρχεται κλαίγοντας τα μύρα να προσφέρει
πριν έρθει ακόμα η ώρα της ταφής Σου.
Οϊμέ φωνάζοντας τι νύχτα είν’ αυτή
που μέσα μου υπάρχει;
τι όρεξη τρελή για ακόλαστη ζωή;
σαν το σκοτάδι
που δεν το σπάει του φεγγαριού αχτίδα
έτσι είν’ ο έρωτάς μου ο σκοτεινός για αμαρτία.
Συ, που πελάγους υδάτα σε σύγνεφα αλλάζεις
δέξε από μένα τις πηγές τα δάκρυά μου
Κι αν έσκυψες στη γη αφήνοντας τα ουράνια
σκύψε και στων δικών μου στεναγμών το βάθος
Τα πόδια Σου με τα φιλιά μου θα σκεπάσω
θα τα στεγνώσω με τις μπούκλες των μαλλιών μου
κι ας φόβισαν της Εύας την καρδιά με της πατημασιάς τον ήχο
κείνο το σούρουπο μες της Εδέμ τον κήπο.
Της αμαρτίας μου το πλήθος και της Κρίσης Σου το βάθος
ποιος το μπορεί, να ξεδιαλύνει ψυχοσώστη,
Μην, πεταμένη σε μιαν άκρη, με αφήσεις
Συ, που το έλεός Σου τέρμα δε γνωρίζει. 

Αναστάσιος Αλεξανδρεύς
 
Για προτότυπο και άλλη μετάφραση αλλά και λειτουργία Βλέπε: Το Τροπάριον
 
Τι θα μας συμβούλευε η Κασσιανή σήμερα...
Εκτός του τροπαρίου η Κασσιανή έγραψε πλήθος ύμνων,  έργων και γνωμικών. Ένα εκ αυτών που έχω ξεχωρίσει και ταιριάζει στην περίσταση της περιόδου που διανύουμε, είναι το παρακάτω γνωμικό.

«Απεχθάνομαι τον πλούσιο άντρα που γκρινιάζει σαν να ήταν φτωχός». Βάλτε στη θέση της λέξης άνδρας τη λέξη λαός και θα αντιληφθείτε τι θέλω να πω.

Η Ελλάδα παρά την δεινή οικονομική κρίση, μετά τη χρεοκοπία στην οποία κατέληξε η ευημερία με δανεικά, παραμένει μια χώρα μεταξύ των 30-40 πλουσιότερων του πλανήτη, καίτοι από άποψη ανταγωνιστικότητας το κρατικοδίαιτο μεταπολεμικό μοντέλο και τα δημαγωγικά σοσιαλιστικά πειράματα του Ανδρέα Παπανδρέου στη μεταπολίτευση, την έχουν εκτοξεύσει στην  περιοχή της 90η θέσης.

Δείγμα της κοινωνικής και πνευματικής παρακμής των τελευταίων ετών είναι η «γκρίνια» που κυριαρχεί περί της φτώχειας της χώρας προκειμένου κάποιοι να αποδείξουν πως το καπιταλιστικό σύστημα έχει χρεοκοπήσει και κάποια παραλλαγή του σοβιετικού μοντέλου μπορεί να δημιουργήσει μια κοινωνία χωρίς οικονομικές κρίσεις και φτωχούς.

Ναι, η απότομη μεταβολή έχει εκτινάξει την ανεργία και υπάρχουν ομάδες της κοινωνίας που υποφέρουν. Χρειάζονται την αλληλεγγύη μας, αλλά αυτό που χρειάζεται η οικονομία μας για να πάρει εμπρός είναι λιγότερους κρατικούς κηφήνες και τα εμπόδια που δημιουργεί η παρουσία τους. Λιγότερο υπερτροφικό κράτος που εμποδίζει την οικονομική λειτουργία της κοινωνίας.

Προ δυο ετών, η επικεφαλής του ΔΝΤ είχε δηλώσει απηυδισμένη με όσα συνέβαιναν περί την Ελλάδα, πως την ενδιαφέρει περισσότερο το ταμείο να εκταμιεύσει ποσά για χώρες της Αφρικής όπου τα παιδιά πεινάνε παρά για την Ελλάδα. Τα εγχώρια ΜΜΕ της δημοσιογραφικής δημοσιοϋπαλληλίας εξανέστησαν...

Η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα έχει αποσπάσει την μεγαλύτερη βοήθεια όλων των εποχών μετά τη χρεοκοπία της, προκειμένου να μην καταρρεύσει ατάκτως και προκαλέσει ντόμινο παρενεργειών στο διεθνές οικονομικό σύστημα.

Τα χρήματα αυτά υπερβαίνουν τα 200 δισ. ευρώ και είναι δανεικά προς την Ελλάδα από τους λαούς της Ευρώπης και αυτούς που συμμετέχουν στο ΔΝΤ. Είναι αμφίβολο και απίθανο τα χρήματα αυτά να τους  επιστραφούν στην πραγματική σημερινή τους αξία και πιθανόν ούτε και στην ονομαστική αν υπάρξει και άλλο «κούρεμα».

Χαρακτηριστικό αυτής της σχέση είναι πως υπάρχουν λαοί που ζουν με πολύ μικρότερους μισθούς και συντάξεις απ’ ό,τι οι Έλληνες και αναγκάζονται να δανείζουν την Ελλάδα για να πληρώνει μισθούς και συντάξεις υψηλότερες, αλλά και μια τεράστια αργομισθία και διαφθορά που έχει επιβάλει στη χώρα το  κομματικό σύστημα που κυβερνά τη χώρα μέσω πελατειακών σχέσεων.

Η πελατειακή νομενκλατούρα της κομματοκρατίας  που εκμεταλλεύεται τη χώρα με ανορθολογικό τρόπο, προσπαθεί να διατηρήσει ένα μοντέλο που δεν είναι βιώσιμο εδώ και πολλά χρόνια με θεωρίες συνωμοσίας, παλαβές μαρξιστικές ή ναζιστικές ερμηνείες του κόσμου και όσων συμβαίνουν στη χαώδη πορεία του, εν μέσω των πολιτικών και οικονομικών συγκρούσεων και επιδιώξεων των αμέτρητων διαφορετικών συμφερόντων.

Η κυριαρχία της δημαγωγίας και της συνωμοσιολογίας μοιάζουν με σκοτάδι που δεν μπορεί να το διαπεράσει ούτε αχτίδα του φεγγαριού, δηλαδή αχτίδα του φωτός της κοινής λογικής.( ...σαν το σκοτάδι που δεν το σπάει του φεγγαριού αχτίδα...).

Οι δημαγωγοί ποντάρουν και διεγείρουν τα κατώτερα ζωώδη ένστικτα του πλήθους προκειμένου να προσπορίσουν οφέλη αδιαφορώντας για τις συνέπειες...

Η Ελλάδα από άποψη πλούτου είναι κοντά στις 30 πλουσιότερες χώρες και από άποψη ανταγωνιστικότητες μετά την 90η θέση. Καμιά άλλη χώρα δεν διαθέτει αυτή την απόσταση.

Δυο ενδεχόμενα είναι πιθανά: Είτε και από την άποψη του κατά κεφαλήν εισοδήματος να προσεγγίσει την 90η θέση είτε από άποψη ανταγωνιστικότητας να προσεγγίσει την 30η.

Νομίζω πως όλοι συμφωνούμε πως μας συμφέρει το δεύτερο. Ας επιβάλουμε στους πολιτικούς να βρουν κοινό τρόπο να το πραγματοποιήσουν πάραυτα.

Αλλιώς θα βρεθούμε ως άλλη εν πολλές αμαρτίαις περιπεσούσα που αντιλαμβάνεται τις αμαρτίες σαν αρετές και δεν επιδιώκει καμιά αλλαγή πλεύσης. Αυτό πρεσβεύει το δόγμα, για όλα φταίει η Μέρκελ, η Λαγκάρντ, οι διεθνείς τοκογλύφοι, το διεθνές κεφάλαιο και ενδεχομένως ο Λεονάρντ Κοέν γιατί τραγουδάει βραχνά σας διάβολος...  κλπ κλπ.

2) Το τέλος του Παρακράτους... 
 
Κε Στούπα Καλημέρα,

".....Χαρακτηριστικό δείγμα της έλλειψης σχεδίου στο πλάνο της υφαρπαγής περιουσιακών στοιχείων ήταν η φορολόγηση των αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού...."

Θέλετε να μας πείτε, δηλαδή, ότι το παραπάνω πλάνο εξυφάνθηκε επειδή το ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι κατώτερο των περιστάσεων!!!??? 
και γι΄ αυτό βάζουν τα " χαράτσια " όπου μπορούν???!!!
και γι΄ αυτό για 5.000 ευρώ χρεος μας εκβιαζουν 6 μηνες τώρα ότι θα μας βάλουν φυλακή???!!!
και ότι η Ελλαδα θα μετατραπεί σε γκουαντάναμο φοροφυγάδων
...και ο διακανονισμός με 8,5% τόκο!
...φοροφυγάδες που εχουν δημιουργήσει, αυτοί λένε ότι "κυβερνούν" !!!! για να συντηρήσουν, αν κατάλαβα καλά, το στρατό τους!!

".,.Το κρατικοδίαιτο σύστημα μπορεί να συνεχίζει το «βύζαγμα» των κρατικών πόρων, αλλά επί της ουσίας πλέον «βυζαίνει» μια ψόφια αγελάδα που δεν παράγει άλλο γάλα..."
 
καλά κε Στούπα η τρόικα αυτά δεν τα βλέπει...!!!! βλέπει όλα τ΄αλλα.
και τα βασικά δεν τα βλέπει... απορώ γιατί όλοι αυτοί είναι οικονομολογοι, με συμβούλους, παρασυμβούλους και επιτελεία χιλιάδων ευρώ!!!! 
και τα αφήνουν ΟΛΑ!!!!!!... έτσι στην καλή θέληση του κου Σαμαρά (όταν βγει από τη γυάλα του) να τα φτιάξει.
...αλήθεια δεν ήξεραν ή δεν μπορούσαν με το πάτημα ενός πλήκτρου να δουν που δάνειζαν τα χρήματά τους!!! και με ποια οικονομία νταραβερίζονταν...

Ωραία τα λες, αλλά να ξέρεις ότι αν τα σπάσουν με τους ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ, δεν θα βρουν ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥΣ στις κάλπες. 
Εγώ κε Στούπα είμαι άνεργος 3 χρόνια τώρα, εργαζόμουνα 15 χρόνια στον ιδωτικό τομέα και εχω πάρει ΜΗΔΕΝ ΗΜΕΡΕΣ αναρωτική άδεια και 3 ΜΗΝΕΣ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΑΔΕΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΗ, τώρα την βγάζω με τα ψέματα, στην πιο παραγωγική ηλικία. Δεν ξερεις τι είναι να βρίσκεσε στη γωνία και να φεύγεις κάθε πρωί από το σπίτι για να μη τρελαθείς!!!

ΠΑΝΤΟΥ ΕΙΧΑΝ ΣΤΗΣΕΙ ΜΙΑ ΑΠΑΤΗ
ΠΑΝΤΟΥ ΕΙΧΑΝ ΦΤΙΑΞΕΙ ΕΝΑ ΠΑΡΑ......
ΘΥΜΑΣΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΛΕΓΕ Ο Κο ΣΙΜΗΤΗΣ ΣΤΗ ΔΕΘ "ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΑΤΕ, ΑΣ ΠΑΙΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΧΑΡΤΙΑ" ΔΗΛΑΔΗ ΤΡΑΠΕΖΕΣ....
Δεν μπορώ να πιστέψω (και πιστεύω κανένας), ότι το ελληνικό πολιτικοοικονομικό σύστημα λειτουργούσε και δεν λογοδοτούσε πουθενά! ή δεν έπαιρνε εντολές από πουθενά!! ή κανένας από αυτούς που θέλουν σήμερα να μας σώσουν δεν εβλεπε την ασυλία που παρείχαν στον εαυτό τους και στους δικούς τους.
Δεν είναι όλα τόσο αθώα και αγγελικά πλασμένα!!
Δεν εγκαταλείφθηκαν όλες οι παραγωγές γιατι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες.
Το έγκλημα είναι καλά στημένο...
ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ!
ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΩ ΕΓΩ ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ, ΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ, ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΩ ΕΓΩ ΤΟΝ ΟΡΚΩΤΟ ΛΟΓΙΣΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΒΛΕΠΩ ΑΝ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΓΙΗΣ!
ΕΓΩ ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕ ΧΡΕΩΣΟΥΝ!!!
ΔΕΝ ΤΑ ΕΦΑΓΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ!!!
ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ!!

ΔΟΥΛΕΥΑ! ΔΟΥΛΕΥΑ! ΔΟΥΛΕΥΑ!
ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΚΑΘΙΣΩ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΕΦΤΩ ΘΑ ΠΑΡΩ ΤΟ ΟΠΛΟ ΚΑΙ ΘΑ ΒΓΩ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ!

ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ?
ΝΑ ΦΥΓΩ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ?
ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΞΕΚΟΚΑΛΙΣΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ?
 
ΝΑ ΜΕ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΑΝ ΘΑ ΚΟΨΕΙ Η ΤΡ. ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΟ ΧΡΗΜΑ Ή ΘΑ ΤΟ ΔΑΝΕΙΣΤΟΥΜΕ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ??? (ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ? )
ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ?????????

ΥΓ. ΠΟΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ???? Έτσι για όσο αξίζει θα σου πω τούτο και θα σταματήσω. Μιλάνε όλοι για πρωτογενή παραγωγή, εξαγωγές, προϊόντα ΠΟΠ, να φτιαξουμε καλάθια προιόντων κλπ.

Το ξέρεις οτι η Κεφαλονιά με 40.000 κιλά αιγοπρόβιο γάλα, 15 τυροκομεία και η Κέρκυρα, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΔΕΙΞΗ "ΦΕΤΑ"!!!!!