Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Εδωσαν ζωή με τυπωμένο μόσχευμα!

Εδωσαν ζωή με τυπωμένο μόσχευμα!

Η πρώτη μεταμόσχευση με όργανο από τρισδιάστατο εκτυπωτή έγινε με επιτυχία σε ένα βρέφος 18 μηνών
Την πρώτη μεταμόσχευση τεχνητού ανθρώπινου οργάνου που δημιουργήθηκε με τρισδιάστατο εκτυπωτή ολοκλήρωσαν με επιτυχία αμερικανοί επιστήμονες. Οι ειδικοί δημιούργησαν τμήμα τραχείας και το μεταμόσχευσαν σε ένα βρέφος 18 μηνών που δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Το μόσχευμα έγινε δεκτό από τον οργανισμό του μικρού και έναν χρόνο μετά ο μικρός χαίρει άκρας υγείας.
Ολα έμοιαζαν φυσιολογικά όταν τον Οκτώβριο του 2011 η Απρίλια και ο Μπράιν Τζιονφρίντο επέστρεψαν στο σπίτι από το μαιευτήριο κρατώντας στην αγκαλιά τους τον νεογέννητο Καΐμπα. Η τύχη όμως τους επεφύλασσε μία δυσάρεστη έκπληξη... Περίπου ενάμιση μήνα αργότερα το ζευγάρι μαζί με το νεογέννητο είχαν βγει για δείπνο.

Ξαφνικά, μέσα στο εστιατόριο, ο Καΐμπα σταμάτησε να αναπνέει και μελάνιασε. Χωρίς να χάσει χρόνο ο πατέρας του τον άρπαξε, τον ξάπλωσε στο τραπέζι και άρχισε να του ασκεί πιέσεις καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης. Αμέσως μετά τον πήγαν σε ειδική παιδιατρική κλινική.

ΣΠΑΝΙΑ ΝΟΣΟΣ. Επειτα από δέκα ημέρες νοσηλείας και αφού οι εξετάσεις δεν έδειξαν κάτι ανησυχητικό, οι γιατροί του έδωσαν εξιτήριο. Ομως δύο ημέρες αργότερα το παιδί, εκεί που έπαιζε, ξαφνικά μελάνιασε ξανά. Οι γονείς του το μετέφεραν γρήγορα στο νοσοκομείο. Τότε ήταν που οι γιατροί το υπέβαλαν σε εξονυχιστικό έλεγχο, για να καταλήξουν ότι πάσχει από μία σπάνια νόσο που ονομάζεται τραχειοβρογχομαλακία. Πρόκειται για μία ασθένεια στην οποία η τραχεία είναι ιδιαίτερα λεπτή και εύθραυστη και μπορεί να κλείσει (ρήγνυται), εμποδίζοντας το οξυγόνο να φθάσει στους πνεύμονες.
«Η κατάσταση της υγείας του παιδιού μου ήταν πολύ σοβαρή και η καρδιά του επρόκειτο να σταματήσει να χτυπά», εξηγεί η μητέρα του. Ακόμη και όταν οι παιδοχειρουργοί τοποθέτησαν σωληνάκι στον λαιμό του για να μπορεί να αναπνέει και το συνέδεσαν με το μηχάνημα τεχνητής αναπνοής (αναπνευστήρα), τα προβλήματα που απειλούσαν τη ζωή του παρέμεναν.
«Είχαμε φοβηθεί πολύ. Οι γιατροί δεν μας έδιναν ελπίδες. Νομίζαμε ότι για όσο θα ζούσε θα νοσηλευόταν. Οτι δεν θα επέστρεφε ποτέ ξανά στο σπίτι», εξηγεί ο Μπράιν.

ΤΥΧΕΡΟΙ. Μέσα στην ατυχία τους όμως στάθηκαν πολύ τυχεροί, καθώς ειδικοί στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν έκαναν ήδη έρευνα για να καταφέρουν να βρουν θεραπεία για τη συγκεκριμένη νόσο. Συγκεκριμένα είχαν αναπτύξει έναν νέο τρόπο για την εφαρμογή της τρισδιάστατης εκτύπωσης ανθρωπίνων οργάνων, η οποία μέχρι τότε δεν είχε εφαρμοστεί ποτέ. Κανένα όργανο από εκτυπωτή δεν είχε μεταμοσχευθεί σε άνθρωπο.
Οι ειδικοί έφτιαξαν με τον τρισδιάστατο εκτυπωτή έναν μικρό νάρθηκα, ο οποίος θα κούμπωνε γύρω από το σημείο που ήταν λεπτή η τραχεία ώστε να κρατά ανοιχτό τον αεραγωγό και να τον προστατεύει, επιτρέποντας την ελεύθερη είσοδο του οξυγόνου. «Αυτού του είδους οι κατασκευές παραδοσιακά γίνονται στο χέρι. Η διαδικασία όμως απαιτεί αρκετό χρόνο και σε αυτή την περίπτωση δεν τον είχαμε», εξηγεί ο δρ Γκλεν Γκριν, καθηγητής Παιδιατρικής ΩΡΛ στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.
Οι ειδικοί μεταμόσχευσαν το τμήμα του οργάνου στο μωρό και η υγεία του εμφάνισε αμέσως βελτίωση. Μάλιστα, το εκτυπωμένο βιοϋλικό είναι απορροφήσιμο και το μεγαλύτερο μέρος του ήδη έχει απορροφηθεί από τον οργανισμό. Οπως είπαν οι επιστήμονες, σε περίπου τρία χρόνια θα έχει εξαφανιστεί.
Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «New England Journal of Medicine».

Δέρμα, συκώτι και αγγεία!
Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες έχουν εκτυπώσει δέρμα, συκώτι και αγγεία. Το τμήμα της τραχείας είναι το πρώτο που χρησιμοποιήθηκε



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου