Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Τα επενδυτικά σχέδια Ρώσων και Κινέζων για την Ελλάδα



Τρία χρόνια από το πακέτο διάσωσης προς τη χώρα, από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ η Ελλάδα, επιτέλους ξεκινά την καθυστερημένη της εκστρατεία για τις ιδιωτικοποιήσεις" σημειώνει η εφημερίδα.

Σε  δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη ο Guardian επαναλαμβάνει ότι "Πρέπει να διαδοθεί το μήνυμα ότι πρόκειται για μία διαφορετική Ελλάδα, η οποία εκπλήσσει με ένα θετικό τρόπο, πρέπει να σταλεί το μήνυμα μέσω των ιδιωτικοποιήσεων ότι πρόκειται για φιλική προς τις επιχειρήσεις, χώρα".
Το ίδιο μήνυμα, σημειώνει η εφημερίδα, μετέφερε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο Πεκίνο, καλώντας την Κίνα να μετάσχει σε αυτό που ονόμασε "success story".
Σύμφωνα με τον  Guardian η Κίνα επιθυμεί να γίνει η Ελλάδα η πύλη του προς την Ευρώπη και για αυτό, εξάλλου, έγινε η πρώτη επενδυτική κίνηση στον Πειραιά, το μεγαλύτερο επιβατικό λιμάνι της Ευρώπης, από την Cosco έναντι 500 εκατομμυρίων ευρώ.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στο Πεκίνο ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπέγραψε  έντεκα διμερείς εμπορικές συμφωνίες, αναφέρει το ρεπορτάζ του Guardian, χωρίς να παραλείπει το κινεζικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για το διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας.
Η εφημερίδα κάνει αναφορά στην επίσκεψη του Alexey Miller της Gazprom ο οποίο βρέθηκε για τρίτη φορά στη χώρα για την αγορά της ΔΕΠΑ, το μοναδικό διανομέα λιανικής πώλησης φυσικού αερίου.
Η προθεσμία για την υποβολή προσφορών για τη ΔΕΠΑ  είχε αρχικά οριστεί για τις 29 Μαΐου και πλέον μεταφέρθηκε για τις αρχές Ιουνίου.
Οι αντιρρήσεις των ΗΠΑ
Ωστόσο ΗΠΑ και ΕΕ εγείρουν ενστάσεις για τη ρωσική επιρροή στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας και στον αντίποδα η πώληση της ΔΕΣΦΑ στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν επιθυμεί να εξισορροπήσει τα πράγματα, καθώς υποστηρίζεται από αμερικανικά συμφέροντα.
Στη συνέχεια η εφημερίδα κάνει αναφορές στους  διορθωμένους ανά έτος, οικονομικούς στόχους των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα με τα ποσά να ξεκινούν στα 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2019 και να διορθώνονται σταδιακά ώστε να φθάσουν σήμερα στα 11,1 δισ. μέχρι το 2016 από ένα σύνολο 25 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις έως το 2020.
Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του καθηγητή Θεόδωρος Πελαγίδη του  Πανεπιστήμιο Πειραιά ο οποίος πιστεύει ότι "oι ιδιωτικοποιήσεις δεν πρόκειται ποτέ να λύσουν τα οικονομικά προβλήματα της χώρας"
Η βρετανική εφημερίδα  καταλήγει τονίζοντας  την κριτική που ασκείται στην τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά από την αντιπολίτευση για το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων με αιχμή του δόρατος τον ΟΠΑΠ, που, αν και κερδοφόρος κρατικός οργανισμός, πωλείται στην Emma Delta με 100 εκατομμύρια ευρώ λιγότερο από την τρέχουσα τιμή του στην αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου