Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Ισχυρός σεισμός συγκλόνισε το Ιράν


Ισχυρός σεισμός 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στο Ιράν, ο μεγαλύτερος των τελευταίων 40 ετών, κοντά στην μεθόριο με το Πακιστάν, στις 13:44 (ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο USGS, ενώ, το ιρανικό σεισμολογικό κέντρο κάνει λόγο για 7,5 βαθμούς..

Ισχυρός σεισμός συγκλόνισε το Ιράν
Η κρατική τηλεόραση του Ιράν μεταδίδει πληροφορίες για τουλάχιστον 40 νεκρούς. Ωστόσο, αξιωματούχος του Κέντρου Αντιμετώπισης Κρίσεων δήλωσε στο ιρανικό ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA πως δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένες πληροφορίες για νεκρούς και ότι το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στην έρημο, η οποία δεν περιβάλλεται από πληθυσμιακά κέντρα. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις άλλου Ιρανού αξιωματούχου, σύμφωνα με τον οποίο οι αρχές εκτιμούν πως ο ισχυρός σεισμός στοίχισε τη ζωή σε «εκατοντάδες» ανθρώπους.
Σύμφωνα με το ιρανικό σεισμολογικό κέντρο, το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 18 χλμ. και το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 80 χλμ. βόρεια της πόλης Σαραβάν, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν.
Τριάντα νεκροί στο Πακιστάν
"Μέχρι στιγμής 30 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους και περισσότεροι από 200 έχουν τραυματιστεί στην Μάσκελ", δήλωσε ο Σάιφουρ Ρέχμαν, αξιωματούχος της Επαρχιακής Αρχής Διαχείρισης Καταστροφών στην Κουέτα του Πακιστάν.
Ισχυρός σεισμός συγκλόνισε το Ιράν
Ο αξιωματούχος αυτός πρόσθεσε ότι τα σωστικά συνεργεία καταβάλλουν προσπάθειες για να φτάσουν στις χειρότερα πληγείσες από τον σεισμό ζώνες της περιοχής Ουασούκ του Μπαλουτσιστάν.
Περισσότερα από 250 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, διευκρίνισε επίσης ο Ρέχμαν, σημειώνοντας ότι ο στρατός έχει σταλεί στην περιοχή για να βοηθήσει στις προσπάθειες διάσωσης και παροχής βοήθειας στους σεισμόπληκτους.
Ο σεισμός έγινε αισθητός στις χώρες του Κόλπου, μέχρι το Ντουμπάι
Ο σεισμός, ο οποίος σημειώθηκε στις 15:14 τοπική ώρα (13:44 ώρα Ελλάδος), έγινε επίσης αισθητός στο Πακιστάν και κυρίως στο Ισλαμαμπάντ. Στην πιο μεγάλη πόλη της χώρας, το Καράτσι, πολλοί άνθρωποι έτρεξαν πανικοβλημένοι για να βγουν από τα κτίρια, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Ο σεισμός αυτός έγινε επίσης αισθητός στις χώρες του Κόλπου, ως το Ντουμπάι, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι μίλησαν για ανθρώπους που έτρεχαν για να βγουν από τα κτίρια στο Κατάρ και το Ντουμπάι.
Οι σεισμικές δονήσεις συγκλόνισαν επίσης τα ψηλά κτίρια της πρωτεύουσας της Ινδίας Νέο Δελχί, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Δεν αναφέρθηκαν ζημιές στον πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ
Την ίδια ώρα αξιωματούχος της ρωσικής εταιρείας που κατασκεύασε τον πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ στο Ιράν δήλωσε ότι δεν προκλήθηκε καμία βλάβη στον σταθμό από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε σήμερα.
Ο αξιωματούχος της Atomstroyexport, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, σημείωσε ότι μίλησε με έναν συνάδελφό του στον πυρηνικό σταθμό μετά τον σεισμό και ότι πληροφορήθηκε ότι δεν έχει αναφερθεί καμία ζημιά.
Ο πυρηνικός σταθμός του Μπουσέρ, το μόνο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην χώρα, βρίσκεται κοντά στην ακτή του Κόλπου στο δυτικό Ιράν, ενώ ο σεισμός σημειώθηκε στο νοτιοανατολικό Ιράν κοντά στη μεθόριο με το Πακιστάν.
Στις 9 Απριλίου σεισμός μεγέθους 6,1 βαθμών που έπληξε αγροτική ζώνη στο νότιο Ιράν προκάλεσε τον θάνατο σχεδόν 40 ανθρώπων και τον τραυματισμό 800.
Ο πιο φονικός σεισμός που έχει σημειωθεί στο Ιράν τα τελευταία χρόνια ήταν αυτός τον Δεκέμβριο του 2003, όταν 31.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Μπαμ, στο νότιο τμήμα της χώρας, δηλαδή το ένα τέταρτο του πληθυσμού της πόλης αυτής. Επίσης τον Αύγουστο του 2012, δύο ισχυροί σεισμοί είχαν προκαλέσει το θάνατο 306 ανθρώπων κοντά στην πόλη του Ταμπρίζ, στο βορειοδυτικό Ιράν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου