Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Χιλιάδες πλούσιους ιδιοκτήτες οφσόρ αποκαλύπτει η διεθνής δημοσιογραφική έρευνα

Αρχηγοί κρατών, ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι και μεγαλοεπιχειρηματίες κρύβουν τα εισοδήματά τους σε φορολογικούς παραδείσους, όπως αποκαλύπτει η μεγάλη διεθνής δημοσιογραφική έρευνα στην οποία μετέχουν και «Τα ΝΕΑ». 

Η έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists - ICIJ), φέρνει στο φως εκατομμύρια μυστικά αρχεία που αποκαλύπτουν ποιοι κρύβονται πίσω από τις οφσόρ εταιρείες.

Για πρώτη φορά αποκαλύπτεται η ταυτότητα χιλιάδων ανθρώπων που έχουν πλουτίσει με αδιαφανείς διαδικασίες σε όλον τον κόσμο.

Οπως γράφει ο Guardian, στους ανθρώπους αυτούς συγκαταλέγονται μεταξύ πολλών άλλων, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, η κόρη του πρώην δικτάτορα των Φιλιππίνων, άνθρωποι του περιβάλλοντος του Βλαντίμιρ Πούτιν και ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Ο Ζαν-Ζακ Οζιέ ήταν υπεύθυνος για τα οικονομικά της προεκλογικής εκστρατείας του Προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ το 2012 και εμφανίζεται να έχει μαζί με έναν κινέζο επιχειρηματία μια υπεράκτια εταιρεία στις Νήσους Κέιμαν. Η παρουσία του Οζιέ στη λίστα αναμένεται να προκαλέσει νέο πολιτικό πονοκέφαλο στον Φρανσουά Ολάντ, η κυβέρνηση του οποίου ήδη κλυδωνίζεται εξαιτίας της αποκάλυψης ότι ένας υπουργός διατηρούσε αδήλωτο τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία.

Μεταξύ των ανθρώπων με υπεράκτιες εταιρείες, τους οποίους αποκαλύπτει η διεθνής δημοσιογραφική έρευνα, είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Μογγολίας Μπαγιαρτσόγκτ Σαντζάγιαβ, οι κόρες του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, η Μαρία Ιμέλντα Μάρκος, κόρη του πρώην δικτάτορα των Φιλιππίνων Φερντινάντο Μάρκος και η πιο πλούσια συλλέκτρια τέχνης στην Ισπανία, Κάρμεν Τισέν-Μπορνεμπίζα.Χιλιάδες πλούσιους ιδιοκτήτες οφσόρ αποκαλύπτει η διεθνής δημοσιογραφική έρευνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου