Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Χαλκιδική: Εννέα τραυματίες από τα επεισόδια για τα μεταλλεία χρυσού


Συνολικά εννέα άτομα, οκτώ αστυνομικοί και μία διαδηλώτρια, τραυματίστηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια επεισοδίων στη Χαλκιδική. 

Τέσσερις αστυνομικοί που τραυματίστηκαν από σκάγια κατά τη διάρκεια επεισοδίων στη θέση Καρατζά μεταφέρθηκαν το απόγευμα στο νοσοκομείο Πολυγύρου. Οι τρεις εκ αυτών πήραν εξιτήριο αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες ενώ ο ένας που έφερε βαρύτερα τραύματα, χωρίς όμως να κινδυνεύει η ζωή του, διακομίστηκε στο νοσοκομείο 424 στη Θεσσαλονίκη.

Νωρίτερα το μεσημέρι παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο Πολυγύρου σε τρεις αστυνομικούς και σε μία διαδηλώτρια που τραυματίστηκαν ελαφρά κατά τη διάρκεια επεισοδίων στις Σκουριές και στη θέση Καρατζά της Χαλκιδικής όπου από το πρωί συγκεντρώθηκαν κάτοικοι της περιοχής ζητώντας να σταματήσουν οι εργασίες της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» τις οποίες χαρακτηρίζουν παράνομες. Ενώ ένας ακόμη αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά λίγο αργότερα στη θέση Καρατζά.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος των κατοίκων της βορειανατολικής Χαλκιδικής Τόλης Παπαγεωργίου, η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε ενόψει της αυριανής συνάντησής τους με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, προκειμένου να καταγγείλουν ως παράνομες τις εργασίες της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός".

Σύμφωνα με τον ίδιο η συμπλοκή ξεκίνησε όταν οι μονάδες των ΜΑΤ που βρίσκονταν στην περιοχή άρχισαν να κινούνται μέσα στο βουνό για να πλαγιοκοπήσουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι επιχείρησαν να σταματήσουν τις εργασίες. Στη συνέχεια, οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων.

Ο υπουργός
 Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νικόλαος Δένδιας, δήλωσε σχετικά με τους τραυματισμούς αστυνομικών στη Χαλκιδική:

«Οι πυροβολισμοί εναντίον αστυνομικών στη Χαλκιδική συνιστούν μέγιστη πρόκληση εναντίον του Κράτους Δικαίου στη χώρα μας. Είναι ευνόητο ότι σε μία δημοκρατική χώρα οποιοσδήποτε έχει δικαίωμα στη διαμαρτυρία. Αλλά είναι ευνόητο επίσης ότι οποιοδήποτε αίτημα εκδικάζεται από τις αρμόδιες δικαστικές ή άλλες εντεταλμένες αρχές και δεν μπορούν να επιβάλλουν το δικό τους “δίκαιο” κουκουλοφόροι με κυνηγετικά όπλα και μολότοφ.

Καλούμε όλα τα κόμματα και όλους τους φορείς να καταδικάσουν τη νέα προκλητική ενέργεια εναντίον της ευνομίας στη χώρα μας, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Μισόλογα συνδυαζόμενα με συμμετοχή σε εκδηλώσεις στήριξης δεν χωράνε. Επιτέλους, ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους απέναντι στην ελληνική κοινωνία, την έννομη τάξη και το Σύνταγμα». 
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου