Κυριακή 5 Μαΐου 2013

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ (Βίντεο)








Ένα ξεχωριστό θρησκευτικό έθιμο πραγματοποιείται το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στον Ιερό Ναό της Αγίας Θεοδώρας Κολινδρού, όπως και σε άλλους ναούς της ορθοδοξίας. 

Συμβολίζει την ήττα του Άδη από το νικητή της ζωής και του θανάτου το Σωτήρα Χριστό. Πριν το Ευαγγέλιο της «πρώτης» Ανάστασης, όπως συνηθίζεται να λέγεται, σαράντα και πλέον παιδιά, που βρίσκονται στο χώρο του Αγίου βήματος χτυπούν μεταλλικά αντικείμενα βγάζοντας δυνατούς κρότους που υποδηλώνουν τη βοή που ακολούθησε το θαύμα της Ανάστασης. Η γη σείστηκε και ισχυρός κρότος συγκλόνισε το σύμπαν. Τα λόγια του νικητή Χριστού και του ηττημένου Άδη συγκλονίζουν. Είναι μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή που μεταφέρει με μοναδικό τρόπο το μήνυμα και το νόημα της Ανάστασης του Ιησού Χριστού.
Το έθιμο αυτό ξεκίνησε στον Κολινδρό πριν από δέκα περίπου χρόνια από τον εφημέριο του Ναού πρωτοπρεσβύτερο Χρήστο Παπαϊωάννου και κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι πιστοί οδηγούν τα βήματά τους στο Ιερό Ναό της Αγίας Θεοδώρας για να βιώσουν από κοντά τη μοναδική στιγμή της Ανάστασης του Θεανθρώπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου