Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Ελυσαν τον γρίφο της γήρανσης


Ενα βήμα πιο κοντά σε μια εποχή που οι άνθρωποι θα απολαμβάνουν τις χαρές της νεότητας χωρίς σημαντικά προβλήματα υγείας, τα οποία να προέρχονται από την πάροδο του χρόνου, έκαναν Αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι κατάφεραν να εντοπίσουν ένα σημείο στον εγκέφαλο που είναι υπεύθυνο για τη διαδικασία της γήρανσης του οργανισμού!

Η παράταση της νεότητας δεν αποτελεί πλέον σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Οι ερευνητές κατόρθωσαν να βρουν το μυστικό της γήρανσης και να φρενάρουν σημαντικά τη φθορά του χρόνου
Η παράταση της νεότητας δεν αποτελεί πλέον σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Οι ερευνητές κατόρθωσαν να βρουν το μυστικό της γήρανσης και να φρενάρουν σημαντικά τη φθορά του χρόνου
Αν και η ανακάλυψή τους έγινε σε εγκεφάλους πειραματόζωων, οι επιστήμονες του Ιατρικού Κολεγίου της Νέας Υόρκης «Αλμπερτ Αϊνστάιν» θεωρούν ότι με αυτήν την επιτυχία ανοίγει ο δρόμος για την πρόληψη ή και για την εξάλειψη ασθενειών όπως ο διαβήτης, οι παθήσεις της καρδιάς και το Αλτσχάιμερ, ενώ, όπως σημειώνουν αρκετοί ειδικοί, νέα φάρμακα θα μπορούσαν να προκύψουν τα επόμενα 20 χρόνια που θα καθυστερούν τη γήρανση.
Η επιστημονική ομάδα του Κολεγίου υπό τον φυσιολόγο Ντόνγκσενγκ Κάι δημοσίευσε την έρευνά της στην επιθεώρηση Nature και σύμφωνα με αυτή το «κέντρο ελέγχου» της γήρανσης εντοπίστηκε σε μια περιοχή του υποθαλάμου του εγκεφάλου, ο οποίος έχει σχήμα αμυγδάλου και είναι υπεύθυνος για την έκκριση πολλών ορμονών. Οι επιστήμονες μέσω συγκεκριμένων πειραμάτων κατάφεραν να ελέγξουν τη διάρκεια ζωής των ποντικιών που χρησιμοποιήθηκαν για τα πειράματα.
Μάλιστα κατάφεραν να την επεκτείνουν κατά περίπου το ένα πέμπτο, χωρίς τα τρωκτικά να εμφανίσουν απώλεια μυϊκής ή οστικής μάζας, προβλήματα μνήμης ή άλλες παθήσεις που σχετίζονται με τη διαδικασία της γήρανσης. Οπως δήλωσε ο Ντόνγκσενγκ Κάι: «Είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι με την επιτυχία μας. Η έρευνά μας καταδεικνύει ότι η γήρανση είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια παθητική φθορά των διαφόρων ιστών. Μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο, επιδέχεται παρέμβασης».
Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η χημική ουσία NF-kB (μοριακό σύμπλεγμα πρωτεϊνών που ελέγχει τη μεταγραφή του DNA και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις βιοχημικές αντιδράσεις που εμπλέκονται στη φλεγμονή) γινόταν περισσότερο δραστική στον υποθάλαμο όσο τα ποντίκια γερνούσαν.
Οταν αποφάσισαν να μπλοκάρουν την ουσία, η ζωή των πειραματόζωων αυξήθηκε στις 1.100 ημέρες από 600-1.000 ημέρες που είναι κανονικά. Επιπλέον σε σχέση με την ομάδα ελέγχου στην οποία η ουσία δεν είχε πειραχτεί είχαν περισσότερη μυϊκή και οστική μάζα, είχαν καλύτερες μαθησιακές ικανότητες και είχαν υγιέστερο δέρμα. Αυξάνοντας τη ποσότητα της NF-kB στον οργανισμό των ποντικών, παρατήρησαν ότι όλα πέθαναν μέσα σε περίπου 900 ημέρες. Με το μπλοκάρισμα της ουσίας ο ρυθμός εκφυλισμού του εγκεφάλου των τρωκτικών μειώθηκε κατά 50%. Επιπλέον παρόμοια θετικά αποτελέσματα είχε η χορήγηση της ορμόνης GnRH, η οποία ρυθμίζει τη γοναδοτροπίνη και είναι καθοριστικής σημασίας για τη γονιμότητα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου