Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Πολιτική λύση για Συρία ζήτησαν Πούτιν

Σκληρή γλώσσα εναντίον του καθεστώτος Ασαντ, αλλά και εναντίον του Ισραήλ για τις αεροπορικές επιδρομές που αναζωπύρωσαν την ένταση στη Συρία, χρησιμοποίησε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

  Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι κατά τη συνάντησή του στη Μόσχα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ προσπάθησε να εστιάσει στα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών στην περ


Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι κατά τη συνάντησή του στη Μόσχα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ προσπάθησε να εστιάσει στα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών στην περιοχή
Την ίδια ώρα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, μετά τη συναντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι δύο χώρες συμφωνούν να πιέσουν για πολιτική λύση στο ζήτημα της Συρίας και για διοργάνωση διεθνούς συνόδου για τον τερματισμό του εμφυλίου.
Μιλώντας στην τουρκική εθνοσυνέλευση ο Ερντογάν χαρακτήρισε τις επιδρομές του Ισραήλ ως «απολύτως απαράδεκτες», ενώ όπως τόνισε: «Δεν είχαν καμία λογική, κανένα πλαίσιο που να τις δικαιολογεί». Οπως δε χαρακτηριστικά ανέφερε: «Αυτές οι επιθέσεις αποτελούν ευκαιρία για τον Ασαντ και το παράνομο καθεστώς της Συρίας. Χρησιμοποιώντας την ισραηλινή επιδρομή ως δικαιολογία, προσπαθεί να καλύψει τη γενοκτονία που διέπραξε το καθεστώς στην πόλη Μπανιάς».
Η αναφορά στην Μπανιάς είναι αναφορά σε μια μάχη που έγινε μέσα στο Σαββατοκύριακο, κατά την οποία 62 αντικαθεστωτικοί σκοτώθηκαν. Εν τω μεταξύ ο Ασαντ στις πρώτες του δηλώσεις μετά τις επιθέσεις είπε χθες ότι η Συρία «είναι ικανή να αντιμετωπίσει την ισραηλινή επιθετικότητα».
Τ. Ερντογάν: Οι ισραηλινές επιδρομές δεν είχαν καμία λογική, κανένα πλαίσιο που να τις δικαιολογεί
Τ. Ερντογάν: Οι ισραηλινές επιδρομές δεν είχαν καμία λογική, κανένα πλαίσιο που να τις δικαιολογεί
Παράλληλα στη Μόσχα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, προσπάθησε να εστιάσει στα κοινά συμφέροντα που έχουν οι δύο χώρες στην ευρύτερη περιοχή, όπως η προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας και η πρόληψη της εξάπλωσης του εξτρεμισμού.
Αν και Ρωσία και ΗΠΑ είχαν τον περασμένο Ιούνιο εγκρίνει ένα σχέδιο για την εξεύρεση πολιτικής λύσης του εμφύλιου πολέμου της Συρίας, που πλέον έχει κλείσει τα δύο χρόνια, δεν κατάφεραν να έχουν μέχρι σήμερα κοινή άποψη ως προς την εφαρμογή του και, όπως τονίζουν αρκετοί αναλυτές, η επίσκεψη του Τζον Κέρι δεν αναμένεται να αλλάξει δραματικά τον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία αντιμετωπίζει την κατάσταση στη Συρία.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι μετά την επίσκεψή του στη Μόσχα και τις συναντήσεις του με Πούτιν και Λαβρόφ, ο Κέρι θα μεταβεί στη Ρώμη, όπου θα συναντηθεί με Ιταλούς, Ισραηλινούς και Ιορδανούς αξιωματούχους, για να συζητήσουν για τα φλέγοντα ζητήματα στη Μέση Ανατολή, μεταξύ των οποίων και το παλαιστινιακό.
ΑΙΧΜΑΛΩΤΙΣΑΝ ΚΥΑΝΟΚΡΑΝΟΥΣ
Δεύτερο περιστατικό σε ελάχιστα 24ωρα εκθέτει τους Σύρους αντάρτες, καθώς, όπως έγινε γνωστό χθες, τέσσερις κυανόκρανοι του ΟΗΕ αιχμαλωτίστηκαν στα υψίπεδα του Γκολάν από ομάδα ανταρτών. Μετά τον ισχυρισμό της Κάρλα Ντελ Πόντε ότι οι αντάρτες είναι αυτοί που χρησιμοποίησαν το αέριο σαρίν, που ανάγκασε τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ να λάβουν αποστάσεις γενικότερα από την υπόθεση της χρήσης χημικών όπλων στη Συρία, η χθεσινή αιχμαλωσία ανάγκασε τον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, να ζητήσει την άμεση απελευθέρωση των τεσσάρων Φιλιππινέζων κυανόκρανων. Οι αντάρτες, από την πλευρά τους, ανακοίνωσαν ότι κρατάνε τους κυανόκρανους για τη δική τους ασφάλεια, αφού στην περιοχή τη στιγμή της απαγωγής μαίνονταν σφοδρές μάχες.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου