Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Από το Τατόι ως το Βελιγράδι οι Σέρβοι «παλινορθώνουν» τη βασιλική τους οικογένεια

Από το Τατόι ως το Βελιγράδι οι Σέρβοι «παλινορθώνουν» τη βασιλική τους οικογένε
Με την εκταφή των οστών της τελευταίας βασίλισσας της Γιουγκοσλαβίας, Αλεξάνδρας από το Τατόι την Πέμπτη θα ολοκληρωθεί η προσπάθεια του πρίγκιπα Αλέξανδρου να «ενώσει» την οικογένειά του, οι τάφοι των οποίων βρίσκονταν σκορπισμένοι σε διάφορες χώρες του πλανήτη.

Το αίτημα της οικογένειας της βασίλισσας Αλεξάνδρας έγινε δεκτό από το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών και έτσι στη χώρας μας αναμένεται να καταφθάσει και ο γιος της, πρίγκιπας Αλέξανδρος προκειμένου να δώσει το παρόν στην τελετή.
Μετά την εκταφή η σωρός της βασίλισσας Αλεξάνδρας θα μεταφερθεί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και από εκεί με ειδική πτήση στο Βελιγράδι για να οδηγηθεί εν τέλει στο Βασιλικό Παρεκκλήσι του Αγίου Ανδρέα.
Η επίσημη τελετή ταφής των οστών στο Βασιλικό Μαυσωλείο της οικογένειας Καραγιώργεβιτς έχει προγραμματιστεί για τις 26 Μαΐου παρουσία 2.500 καλεσμένων από όλο τον κόσμο και εκπροσώπων των βασιλικών οικογενειών.
Ποια ήταν η βασίλισσα Αλεξάνδρα
Η Αλεξάνδρα γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου του 1921 στην Ελλάδα και ήταν κόρη του βασιλιά της Ελλάδας Αλεξάνδρου Α΄ και της Ασπασίας Μάνου. Πέντε μήνες πριν τη γέννησή της ο πατέρας της παθαίνει από σηψαιμία, ύστερα από το δάγκωμα πιθήκου στο Τατόι.
Αρχικά θεωρούνταν παράνομη κόρη, καθώς ο γάμος των γονιών της έγινε χωρίς τη συγκατάθεση του παππού της, βασιλιά Κωνσταντίνου Α'.
Χρειάστηκε η παρέμβαση της βασιλομήτωρος Σοφίας το 1922 που επέτρεπε στο βασιλιά να αναγνωρίζει την ισχύ γάμων μελών της βασιλικής οικογένειας που έγιναν χωρίς τη βασιλική συγκατάθεση, ακόμα και αναδρομικά, αλλά σε μη δυναστική βάση. Γι' αυτό και στην Αλεξάνδρα αποδόθηκε ο τίτλος της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας Πριγκίπισσα της Ελλάδας.
Το 1944, σε ηλικία 23 ετών παντρεύτηκε τον τότε βασιλιά της Γιουγκοσλαβίας, Πέτρο τον Β΄, ο οποίος όμως ήταν εξόριστος στο Λονδίνο με τον οποίο απέκτησαν στη συνέχεια έναν γιο, τον Πρίγκιπα Διάδοχο Αλέξανδρο Β΄ σημερινό διεκδικητή του Σερβικού θρόνου.
Το Νοέμβριο του 1945 η μοναρχία καταργήθηκε από τον Τίτο, με αποτέλεσμα το εξόριστο βασιλικό ζεύγος να εγκατασταθεί στις ΗΠΑ
Η Αλεξάνδρα πέθανε στις 30 Ιανουαρίου 1993, στο ανατολικό Σάσσεξ, στην Αγγλία, και ενταφιάστηκε στο βασιλικό κοιμητήριο, στο Τατόι.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου