Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Έρχεται το Galaxy Note 8.0



Σε μια πρώτη ανάγνωση η Samsung με το Galaxy Note 8.0 έρχεται να πάρει θέση κάπου ανάμεσα στα 7ιντσα και τα 10ιντσα tablets, ρίχνοντας και άλλο νερό στον μύλο της συζήτησης για το ιδανικό του πράγματος: Που ακριβώς η εργονομία συναντά την πρακτικότητα και τι είναι διατεθειμένος να θυσιάζει ο μέσος χρήστης; Τι είναι πιο σημαντικό σε ένα tablet; Η άνεση που χαρίζουν δυο ίντσες επιπλέον στη διαγώνιο της οθόνης ή η ευκολία που προσφέρουν κάποια εκατοστά λιγότερα ανά πλευρά;

Στην πραγματικότητα, όμως, το νέο Galaxy Note 8.0 δεν τοποθετείται απέναντι στο best seller της κατηγορίας, το iPad mini της Apple. Επίσης, θα ήταν καταφανέστατα άστοχο να συγκριθεί με το 7ιντσο Galaxy Tab (επίσης από τη Samsung) ή το Nexus 7 της Google (από την Asus), δυο tablets που παίζουν πλέον στα 200 ευρώ.

Το Galaxy Note 8.0, λόγω τιμής και συγκεκριμένων δυνατοτήτων, θα αποζητήσει το δικό του κοινό. Τα 499 ευρώ για τη Wi-Fi έκδοση των 16 Gb (με επέκταση μέσω microSD) ή τα 599 για την προσθήκη συνδεσιμότητας σε 3G δίκτυα το βγάζουν φαινομενικά και με μόνο κριτήριο την τιμή εκτός ανταγωνισμού, όταν το iPad mini με την ίδια χωρητικότητα ξεκινά από τα 349 ευρώ και φτάνει τα 499, με την υποστήριξη της τεχνολογίας LTE, για σύνδεση και σε 4G δίκτυα.

Από εκεί και πέρα, συγκρινόμενο με το iPad mini, το Galaxy Note 8.0 έχει να προβάλει τις δικές του αρετές, όπως:

  • Η καλύτερη απεικόνιση της οθόνης -όχι τόσο λόγω της οριακά υψηλότερης ανάλυσης (1.280x800p), όσο της μεγαλύτερη πυκνότητας ανά ίντσα (189ppi).
  • Το “μαγικό” - όπως το χαρακτηρίζει η Samsung – πενάκι του, το S pen.
  • Η δυνατότητα παράλληλης εκτέλεσης και προβολής σε δυο ξεχωριστά παράθυρα κάποιων συγκεκριμένων εφαρμογών –οι Κορεάτες το αναφέρουν ως πραγματικό multitasking.
  • Η λειτουργία αυτόματης προσαρμογής των ρυθμίσεων της οθόνης (δηλαδή κατά βάση της φωτεινότητας) σε κατάσταση ανάγνωσης, όταν διαβάζουμε ένα ψηφιακό βιβλίο ή χρησιμοποιούμε όποια άλλη εφαρμογή έχουμε ορίσει -για παράδειγμα τον web browser.
  • Η λειτουργία του και ως τηλέφωνο στη 3G έκδοση, συνδέοντας κάποιο Bluetooth headset.
  • Η ενσωματωμένη θύρα υπερύθρων, η οποία έρχεται από τα παλιά και του επιτρέπει να παίξει απευθείας και χωρίς την ανάγκη διασύνδεσης μέσω Wi-Fi τον ρόλο του πολυχειριστηρίου άλλων οικιακών συσκευών, όπως της τηλεόρασης ακόμη και αν δεν είναι της Samsung.

Κυρίως, όμως, το Galaxy Note 8.0 ξεχωρίζει για το πενάκι του, δηλαδή το S Pen, το οποίο αυξάνει τον βαθμό παραγωγικότητας της συσκευής. Κάθε φορά που το βγάζουμε από την ειδική υποδοχή ενεργοποιούνται συγκεκριμένες πρόσθετες λειτουργίες, οι οποίες αφορούν σε χειρόγραφες σημειώσεις – υποστηρίζεται και στην ελληνική γλώσσα η αυτόματη μετατροπή χειρόγραφου σε δακτυλόγραφο και στην εισαγωγή δεδομένων, όπως η αναζήτηση μια ηλεκτρονικής διεύθυνσης, όταν σχηματίσουμε το σύμβολο @ ακολουθούμενο από το όνομα εκείνου στον οποίο θέλουμε να στείλουμε email.

Ο τετραπύρηνος επεξεργαστής στο 1,6 Ghz και τα 2 Gb της μνήμης υπόσχονται υψηλές επιδόσεις, υποστηρίζοντας απροβλημάτιστα την παράλληλη εκτέλεση και προβολή σε ξεχωριστά παράθυρα δυο εφαρμογών.

Η διαπίστωση, ότι το μέγεθος το Galaxy Note 8.0 είναι ακριβώς αυτό ενός σημειωματάριου μεσαίου μεγέθους, τύπου Moleskin, ίσως αποκαλύπτει περισσότερα για τον γενικότερο προσανατολισμό της συσκευής, που μπορεί να γίνει ένα πολυεργαλείο για πολυάσχολους επαγγελματίες και όσους έχουν θέλουν να μεταφέρουν στο ψηφιακό σύμπαν κάποιες καθημερινές δραστηριότητες: Από την ανάγνωση ενός βιβλίου, μέχρι τις όποιες πρόχειρες σημειώσεις στην (ηλεκτρονική) σελίδα του ημερολογίου. 

To Galaxy Note 8.0 έρχεται με εγκατεστημένο το Android στην έκδοση 4.1.2, μια σειρά εφαρμογών (S Note, Photo Note, Paper Artist, S Planner, Awesome Note, Air View, Easy Clip, Quick Command) και από τη Δευτέρα 20 Μαΐου οι φίλοι της τεχνολογίας μπορούν να το γνωρίσουν πρώτοι στα καταστήματα Public.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου