Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Αίμα, δάκρυα και ιδρώτας στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας

18.04.2013 - 19.46
manolada.jpg

Το ντροπιαστικό περιστατικό συμπλοκής Ελλήνων και μεταναστών που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 28 άτομα κάνει το γύρο του κόσμου,  αλλά δυστυχώς για τη χώρα μας δεν είναι πρωτοφανές!   Η αρχή της «φραουλοεκμετάλλευσης» έγινε το 2006 όταν έπιασε φωτιά στη Μανωλάδα ένας από τους αυτοσχέδιους καταυλισμούς με σκηνές, όπου διέμεναν εκατοντάδες μετανάστες εργάτες γης υπό άθλιες συνθήκες. Δύο χρόνια αργότερα, κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν είχε ληφθεί για τη βελτίωση της κατάστασης των ξένων εργατών, αντιθέτως τα πράγματα χειροτέρευαν, παρά το γεγονός ότι δεν είχαμε μνημόνια, φόρους, τεράστια ανεργία και μέτρα τότε!  Το καλοκαίρι του 2008, έγινε γνωστό ότι ντόπιοι τσιφλικάδες κρατούσαν φυλακισμένους μετανάστες για να δουλεύουν στα θερμοκήπια και τα χωράφια τους και όταν τελείωνε η περίοδος συγκομιδής της φράουλας, τους έδιωχναν χωρίς καν να τους δώσουν τα δεδουλευμένα τους!manolada4.jpg
Ένα χρόνο αργότερα, το 2009 έγινε γνωστό ότι αγρότες της περιοχής αφού γρονθοκόπησαν μετανάστες, τους έδεσαν από δίκυκλο και τους έσυραν στο κέντρο του χωριού για παραδειγματισμό, επειδή το τελευταίο δεκαήμερο φέρεται να είχαν κλέψει αιγοπρόβατα από το αγρόκτημα τους.
Τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου ένα από τα παραπήγματα της ντροπής που βρίσκεται στο κέντρο της Νέας Μανωλάδας φιλοξενώντας πάνω από δέκα Βούλγαρους εργάτες, τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες προκαλώντας πανικό και αναστάτωση στην περιοχή! Μετά την παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λεχαινών, η πυρκαγιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο, όχι όμως και η στάση των μεγαλοτσιφλικάδων.
dimosiografos.jpg
Το 2011 μετά την αποκάλυψη πως στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας δρούσε κύκλωμα των δουλεμπόρων το οποίο κακοποιούσε μέχρι και ανήλικα παιδιά, ο δημοσιογράφος Γιώργος Πουλιόπουλος και ο φωτορεπόρτερ Ιάκωβος Χατζησταύρου δέχτηκαν επίθεση την ώρα που έκαναν ρεπορτάζ για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των αλλοδαπών εργατών φράουλας!
Ένα χρόνο πριν (2012) υπήρξαν συμπλοκές Ελλήνων και αλλοδαπών με μαχαίρια, πέτρες, αλυσίδες και σιδερένιους λοστούς, ενώ στις αρχές του φετινού χρόνου μια  41χρονη Ρουμάνα η οποία ζούσε και εργαζόταν στην περιοχή της Μανωλάδας τα τελευταία 10 χρόνια, βρέθηκε νεκρή, φέροντας τραύματα από αιχμηρό αντικείμενο. Στο σημείο οπού φέρεται να διεπράχθη το έγκλημα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κατσαβίδι, ψαλίδι και βαριοπούλα. Ο σύζυγός της εντοπίστηκε σε αγρόκτημα της περιοχής να εργάζεται σαν να μη συμβαίνει τίποτα, στη συνέχεια ομολόγησε το έγκλημα!
Τι και αν υπήρξαν εισαγγελικές διώξεις, τόνοι μελανιού και εκατοντάδες ρεπορτάζ στην τηλεόραση και τον τύπο….. οι ντόπιοι μεγαλογαιοκτήμονες συνεχίζουν το χαβά τους, παραβλέποντας προκλητικά τους νόμους, αφού εξακολουθούν να εκμεταλλεύονται με τον πλέον άθλιο τρόπο τους αλλοδαπούς εργάτες, αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά οφέλη με τη σιωπηλή ανοχή των αρμοδίων υπηρεσιών της Νομαρχίας Ηλείας και της Αστυνομίας.
Χθες, Τετάρτη 17 Απριλίου του 2013, η φρίκη κλιμακώθηκε όταν  200 εργάτες, με καταγωγή από το Μπαγκλαντές, είχαν το θράσος  να ζητήσουν από τα αφεντικά τους τα δεδουλευμένα των τελευταίων 6 μηνών. Τα αφεντικά τους πήραν το νόμο στα χέρια τους και άρχισαν να τους γαζώνουν στο ψαχνό, στέλνοντας 28 εξ αυτών στο νοσοκομείο, θυμίζοντας σε όλους μας γιατί οι φράουλες της Μανωλάδας έχουν τόσο έντονο κόκκινο χρώμα! Εκτός από τις δικές τους χρωστικές ουσίες, είναι «βαμμένες» και με το αίμα, τα δάκρυα και τον ιδρώτα των παράνομων μεταναστών που ζουν και εργάζονται στα χωράφια της περιοχής!
manolada3.jpg
Η απάνθρωπη μεταχείριση κατά του Χασάν, του Αμπτούλ και άλλων παράνομων μεταναστών δεν είναι τυχαία, ούτε και συμβαίνει μόνο στην Μανωλάδα Ηλείας. Σε όλη την Ελλάδα, υπάρχουν «ψευτόμαγκες» αγρότες που σπέρνουν αίμα, μίσος και ρατσισμό, μόλις οι μετανάστες-εργάτες τους τελειώσουν τη δουλίτσα, γιατί νωρίτερα οι αλλοδαποί δουλεύουν σαν τα σκυλιά και κάποιοι  αγρότες αράζουν στα καφενεία και παίζουν χαρτιά! 
Με άλλα λόγια η εκμετάλλευση ανθρώπων δεν είναι τοπικό φαινόμενο, απλώς η Ηλεία εκτός από πολλές φράουλες παράγει και πολύ τεστοστερόνη, όπως συμβαίνει και με κάποιους Χρυσαυγίτες, οι οποίοι δρουν παρόμοια! 
Ας ελπίσουμε πως φέτος η πολιτική ηγεσία δε θα μείνει απλώς στις δηλώσεις και στη δοκιμή της φράουλας της Μανωλάδας με σαντιγές και σαμπάνιες, αλλά πως έστω θα επιδιώξει να «φάει» και κάποιους από τους επικίνδυνους φασίστες της περιοχής.
Άννα Σταματιάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου